Hoe krijg je financiële grip? | Financieel adviseur Bas-Jan Spuijbroek geeft tips

 

Veel administratie bijhouden, klanten die niet betalen en een achterblijvende winst. Een paar van de grootste frustraties bij ondernemers gaan, inderdaad, over geld. Logisch, want je bedrijf moet financieel gezond zijn om te groeien, bloeien én om er van te kunnen leven. En nee – financiële grip kun je niet volledig overlaten aan je boekhouder. In deze blog deelt voormalig financieel adviseur Bas-Jan Spuijbroek tips hoe jij als ondernemer grip krijgt op je financiën.

Bas-jan-grip-op-je-financien

Maar eerst: wat is financiële grip precies?
“Financiële grip betekent inzicht hebben in je geldstromen. Zo moet je als ondernemer precies weten wat je inkoop kost, hoeveel omzet je draait en wat je daarvan overhoudt. Je moet met allerlei kosten rekening houden en je wilt ook je brood verdienen. En natuurlijk is het belangrijk om een buffer te hebben voor wanneer je het financieel even moeilijk hebt, wanneer je wilt uitbreiden, investeren en innoveren. Daarom ga je aan de slag met kostprijsberekeningen, om je tarief te bepalen. Tot slot betekent financiële grip krijgen ook dat je weet hoe je je geld moet uitgeven en wat voor ontvangsten daar tegenover staan. Financiële grip kent dus eigenlijk twee hoofdonderdelen:

 • Rentabiliteit, oftewel: maak je goede berekeningen zodat je ook wat verdient?
 • Liquiditeit, oftewel: kun je inkomende en uitgaande geldstromen zo matchen dat je aan je verplichtingen, zoals rekeningen en salarissen op tijd betalen, voldoet?”

Wat als ik geen goede financiële grip heb?
“Long story short: als je niks verdient, ga je uiteindelijk failliet. Op geluk en goed gevoel kom je er dus niet. Dit gaat om harde cijfers. Niets is zo frustrerend als een bankrekening of spaarpotje dat steeds verder leegraakt, zonder dat je de directe aanleiding ziet. Een hoop stress om niets, want als je het goed aanpakt, heb je zekerheid. Je kunt als gezond bedrijf al snel de grip kwijtraken, wanneer je te laat facturen stuurt en niet goed hebt gekeken naar wat je nog verschuldigd bent aan, noem eens wat, de belastingdienst. Of je hebt een onverwachte tegenvaller die een grote kostenpost vormt. Of een opdracht die niet doorgaat vanwege het faillissement van een klant. Zal je net zien dat die ook nog op een ongunstig moment komt. Kortom: het kan het gauw fout gaan. Als je inzicht hebt, creëer je voor jezelf veel meer rust, ruimte en een goede blik op de toekomst.”

Inzicht krijgen dus. Hoe pak ik dat aan?
“Ik heb drie tips:

 1. Houd je administratie bij
  Het begint allemaal met het bijhouden van een goede, actuele administratie. Dat is echt cruciaal. Dat geldt voor zowel je kostprijsberekeningen als voor het bijhouden van inkomende en uitgaande geldstromen. Maak het jezelf makkelijk en kies een goed, duidelijk software programma uit. Koppel dat aan je systeem voor internetbankieren. Veel ondernemers schuiven hun administratie voor zich uit en doen het pas als het echt nodig is, zoals bij een btw-aangifte. Als je te laat je balans opmaakt, is het moeilijk om nog bij te sturen. Mijn tip is dus: werk je administratie echt op tijd bij.
 2. Maak een voorspelling
  Maak altijd een voorspelling voor de komende periode, bijvoorbeeld een kwartaal of een jaar. Vergelijk die prognose en de werkelijkheid achteraf. Zo zie je waar de verschillen zitten en of je het goed of fout had ingeschat.
 3. Schakel hulp in van een boekhouder
  Zoek een boekhouder of accountant die je ondersteunt. Diegene kan een goede stok achter de deur zijn om je administratie bij te houden. Maak duidelijke afspraken over wanneer je de cijfers oplevert. Op tijd aanleveren, is op tijd cijfers terugkrijgen!”


Wil jij ook meer grip krijgen op je financiën? Meld je dan hier aan voor ‘Jouw Programma’.
Dockwize is er voor innovatieve ondernemers en start-ups die de volgende stap willen maken met hun bedrijf. We bieden programma's op maat aan die je zelf kunt vormgeven. Onze ervaren businesscoaches staan voor je klaar om je te helpen met je ondernemersvragen. Ontdek via bovenstaande link of het iets voor jou is! 

•••

Over de Dockwize Kennisblogs: maandelijkse gratis kennisartikelen die antwoord geven op al je ondernemersvragen. Van marketing tot sales - wij spijkeren je kennis bij en geven je handvatten om jezelf te profileren en professionaliseren als innovatieve ondernemer.