Zo krijg je financiële grip als ondernemer | Tips voor ondernemers | Dockwize Kennisblogs

Zo krijg je financiële grip als ondernemer | Tips voor ondernemers | Dockwize Kennisblogs | Financieel adviseur Bas-Jan Spuijbroek geeft tips

Veel administratie bijhouden, klanten die niet betalen en een achterblijvende winst. Een paar van de grootste frustraties bij ondernemers gaan, inderdaad, over geld. Logisch, want je bedrijf moet financieel gezond zijn om te groeien, bloeien én om er van te kunnen leven. En nee – financiële grip kun je niet volledig overlaten aan je boekhouder. In deze blog deelt voormalig financieel adviseur Bas-Jan Spuijbroek tips hoe jij als ondernemer grip krijgt op je financiën.

 

Wat is financiële grip?

“Financiële grip betekent inzicht hebben in je geldstromen. Zo moet je als ondernemer precies weten wat je inkoop kost, hoeveel omzet je draait en wat je daarvan overhoudt. Je moet met allerlei kosten rekening houden en je wilt ook je brood verdienen. En natuurlijk is het belangrijk om een buffer te hebben voor wanneer je het financieel even moeilijk hebt, wanneer je wilt uitbreiden, investeren en innoveren. Daarom ga je aan de slag met kostprijsberekeningen, om je tarief te bepalen. Tot slot betekent financiële grip krijgen ook dat je weet hoe je je geld moet uitgeven en wat voor ontvangsten daar tegenover staan. Financiële grip kent dus eigenlijk twee hoofdonderdelen:

  • Rentabiliteit, oftewel: maak je goede berekeningen zodat je ook wat verdient?
  • Liquiditeit, oftewel: kun je inkomende en uitgaande geldstromen zo matchen dat je aan je verplichtingen, zoals rekeningen en salarissen op tijd betalen, voldoet?”

Wat als ik geen goede financiële grip heb?

“Long story short: als je niks verdient, ga je uiteindelijk failliet. Op geluk en goed gevoel kom je er dus niet. Dit gaat om harde cijfers. Niets is zo frustrerend als een bankrekening of spaarpotje dat steeds verder leegraakt, zonder dat je de directe aanleiding ziet. Een hoop stress om niets, want als je het goed aanpakt, heb je zekerheid. Je kunt als gezond bedrijf al snel de grip kwijtraken, wanneer je te laat facturen stuurt en niet goed hebt gekeken naar wat je nog verschuldigd bent aan, noem eens wat, de belastingdienst. Of je hebt een onverwachte tegenvaller die een grote kostenpost vormt. Of een opdracht die niet doorgaat vanwege het faillissement van een klant. Zal je net zien dat die ook nog op een ongunstig moment komt. Kortom: het kan het gauw fout gaan. Als je inzicht hebt, creëer je voor jezelf veel meer rust, ruimte en een goede blik op de toekomst.”

Hoe krijg ik inzicht in mijn financiën?

“Ik heb drie tips:

  1. Houd je administratie bij
    Het begint allemaal met het bijhouden van een goede, actuele administratie. Dat is echt cruciaal. Dat geldt voor zowel je kostprijsberekeningen als voor het bijhouden van inkomende en uitgaande geldstromen. Maak het jezelf makkelijk en kies een goed, duidelijk software programma uit. Koppel dat aan je systeem voor internetbankieren. Veel ondernemers schuiven hun administratie voor zich uit en doen het pas als het echt nodig is, zoals bij een btw-aangifte. Als je te laat je balans opmaakt, is het moeilijk om nog bij te sturen. Mijn tip is dus: werk je administratie echt op tijd bij.
  2. Maak een voorspelling
    Maak altijd een voorspelling voor de komende periode, bijvoorbeeld een kwartaal of een jaar. Vergelijk die prognose en de werkelijkheid achteraf. Zo zie je waar de verschillen zitten en of je het goed of fout had ingeschat.
  3. Schakel hulp in van een boekhouder
    Zoek een boekhouder of accountant die je ondersteunt. Diegene kan een goede stok achter de deur zijn om je administratie bij te houden. Maak duidelijke afspraken over wanneer je de cijfers oplevert. Op tijd aanleveren, is op tijd cijfers terugkrijgen!”

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf?  

Verbeter je business met een programma op maat. Dockwize is er voor innovatieve ondernemers en start-ups die toe zijn aan de volgende stap. We helpen je naar de volgende stap met kennis, financiering, huisvesting en programma’s. Onze ervaren businesscoaches staan voor je klaar om je te helpen met al je ondernemersvragen. Wil je aan de slag met onderscheidend vermogen? Meld je dan hier aan voor ‘Jouw Programma’ – een programma op maat. We hebben al meer dan 800 ondernemers zoals jij geholpen met het op de markt brengen van hun idee, het laten groeien en ontwikkelen van hun bedrijf én henzelf als ondernemer. Ben jij de volgende?  

••

Dockwize Kennisblogs: maandelijkse kennisartikelen die antwoord geven op je ondernemersvragen. Van marketing tot distributie en van cashflow tot het vergroenen van je business, wij spijkeren je kennis bij en geven je handvatten om jezelf te profileren en professionaliseren als innovatieve ondernemer.