Hoe verbeter ik mijn businessmodel? | Tips van businesscoach Imro Wong

 

Eén van de eerste taken die op je lijstje staat als kersverse ondernemer is het maken van een businessplan. Toch is dat niet altijd de eerste beste stap. In deze blog legt businesscoach Imro je haarfijn uit waarom. We delen daarnaast ook tips over hoe je je businessmodel invult en verbetert.

Jammer maar helaas: je businessmodel is geen plan
“Je businessmodel is niet heilig. Daarmee bedoel ik dat je geen plan maakt voor de komende vijf jaar waar je aan kan vasthouden. Sterker nog, niets is zo veranderlijk als je businessmodel! In de kern is het alleen maar een leidraad, die ervoor zorgt dat je de belofte die je aan je klant maakt altijd nakomt. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Je houdt overzicht in hoe je de bedrijfsvoering aanpakt.”

Alexander Osterwalder en Yves Pigneur schreven een heel boek over het businessmodel canvas - wat heel interessant is - maar wat jij te zien krijgt als je ernaar Googelt, is een simpel invulmodel met negen vakjes. De variant die we bij Dockwize ontwikkelden, is wat uitgebreider, met tien vakjes. In de kern zijn ze hetzelfde. Het draait allemaal om de samenhang van verschillende belangrijke factoren in je bedrijf, die flexibel zijn en beïnvloed worden door de markt en de vraag van je klanten.

image

Hoe benader je je klant? 
"Het tweede onderwerp is de benadering van je klant. Daar komt marketing om de hoek kijken. Je moet met je klant communiceren. Tegenwoordig zijn daar heel veel keuzes in te maken. Handig is dan wel dat je weet waar je klant zich bevindt en hoe die aangesproken wil worden. Welke middelen je daarvoor inzet, beschrijf je hier.

Tot slot focus je op hoe je de belofte aan je klant waar kan maken. Daar is geld voor nodig. Moet je nieuwe werknemers aannemen om orders te versturen, besteed je zaken als marketing uit en hoe ziet het financiële plaatje er dan uit? De samenhang van deze onderdelen geeft je inzichten en grip op je bedrijfsvoering."

Voorkom deze veelgemaakte fout
"Het gebeurt vaak genoeg dat ondernemers nog voor hun inschrijving bij de KvK een canvas printen en klakkeloos beginnen te schrijven. Dat snap ik wel. Het lijkt een logische eerste stap om orde op zaken te stellen. Maar als je nog geen stabiele basis aan klanten hebt, is mijn advies: werk liever aan deze basis. Waarom?

Hoewel je het businessmodel in zo’n vroege fase zeker als inspiratie kunt gebruiken, is het eigenlijk bedoeld om na te denken over het ontwikkelen van je bedrijf in de volledige breedte. Op zich kan dat natuurlijk geen kwaad, maar de grootste winst voor jou ligt op het vlak van het begrijpen wie jouw klanten zijn en op welk probleem van hen jij het antwoord kan bieden. Dus de tip is om je vooral daarmee bezig te houden!"

Als je daar geen rekening mee houdt, kun je te maken krijgen met scheefgroei. Dat gebeurt wanneer je bedrijf sneller groeit dan het aankan. Je klant is niet scherp in beeld, of je product is nog niet klaar. Misschien heb je te veel mensen aangenomen of geen rekening gehouden met een snelle marktgroei. Dat is allemaal te voorkomen, door eerst en vooral:

  • goed onderzoek te doen naar de markt;
  • in gesprek te gaan met je doelgroep over welk probleem je voor hen oplost;
  • te achterhalen of er toekomst in je idee zit;
  • Te ontdekken of er plaats is voor jouw bedrijf op de markt.

 Ben je nog niet zeker van de markt? Kijk dan eerst naar het lean model canvas, dat helpt om de belangrijkste aannames in jouw start-up of idee te analyseren en toetsen. Ook kun je je verdiepen in interviewtechnieken en de customer journey in kaart brengen. Kortom: er zijn een hoop opties om zekerder te worden van je markt als ondernemer.

Advies nodig bij het invullen?
Klanten in beeld, idee scherp, plaats op de markt gegarandeerd? Dan kun je aan de slag met je businessmodel. Een pittige klus, want de juiste mate van details toevoegen is best een uitdaging. Het moet allemaal niet te vaag, maar ook zeker niet te afgekaderd. Ik ken genoeg voorbeelden van ondernemers die alles opschreven wat ze deden, in plaats van focussen op hun kernactiviteiten. Dan maak je het te breed en onoverzichtelijk.

 Hoe hou je je businessmodel up-to-date?
De manier waarop je je bedrijf runt, is één grote ontdekkingsreis. Een leercurve. Je stuurt steeds bij, verandert zaken. Zeker als je bedrijf jong is, kun je radicale veranderingen maken. Een mooi voorbeeld hiervan is Airbnb. Hun aanwezigheid op de markt is drastisch veranderd, tot aan de financiering toe. Door goede samenhang in je businessmodel, kom je er vanzelf achter of je product het best verkoopt per stuk of als abonnement. Op den duur maak je keuzes die een sterke basis vormen, maar er is altijd sprake van doorontwikkeling. De wereld verandert. Je klanten en de markt verandert mee. Daarom sluit ik af met de volgende tips:

  • Organiseer regelmatig sparringsessies met je team. Wat kan er aangescherpt worden?
  • Stel de vraag aan jezelf: waarop baseer je de keuze dat dit nog steeds het goede businessmodel is?
  • Check de samenhang. Is alles nog in balans? Klopt je aanpak nog bij je kernactiviteiten? Als dat niet zo is, is het tijd om aan te passen.

 Hulp nodig?
Behoefte aan een businesscoach om mee te sparren? Door samen te kijken naar je businessmodel, kom je makkelijker tot de kern van je bedrijf. Zo helpen we je die essentiële, onderscheidende factoren te ontdekken en strategische beslissingen te maken over wat je uitbesteed en zelf oppakt. Het mooiste is: dat kan gratis. Plan een vrijblijvend bakkie advies in met een van onze businesscoaches via deze link.

Verbeter je business met een programma op maat
Dockwize is er voor innovatieve ondernemers en start-ups die toe zijn aan de volgende stap. We helpen je groeien met kennis, financiering, huisvesting en programma’s. Onze ervaren businesscoaches staan voor je klaar om je te helpen met al je ondernemersvragen. Wil je aan de slag met onderscheidend vermogen? Meld je dan hier aan voor ‘Jouw Programma’ en ontdek je groeipotentie. We hebben al meer dan 800 ondernemers zoals jij geholpen met het op de markt brengen van hun idee, het laten groeien en ontwikkelen van hun bedrijf én henzelf als ondernemer. Ben jij de volgende?

•••

Dockwize Kennisblogs: maandelijkse gratis kennisartikelen die antwoord geven op al je ondernemersvragen. Van marketing tot sales - wij spijkeren je kennis bij en geven je handvatten om jezelf te profileren en professionaliseren als innovatieve ondernemer.