"Na een domper, mogen we weer varen!"

“Je bent zo driekwart van je jaarinkomen kwijt”, schetst Ilse Molenaar de mogelijke schade van de coronacrisis. Met haar man Jos organiseert ze normaliter rondvaarten en vaartochten met De Zwerver 3. “Omdat ons hele gezin meewerkt op de boot, zijn we best kwetsbaar.” Ilse zag maar één manier om inkomsten te genereren: “Solliciteren op een baan. Maar dat viel niet mee. Ook vacatures stonden veelal on hold vanwege het coronavirus. Dat was een tweede domper.”

De Zwerver SOS Dockwize 4zw

Dicht is dicht

Ilse besloot de tijd dan maar nuttig te gebruiken om onderhoud aan de boot te plegen. “Maar ja, met schoonmaak en onderhoud ben je natuurlijk ook een keer klaar. Dan moet je toch weer vooruit denken. Ik zag ondertussen het SOS programma van Dockwize voorbij komen, maar zag daar voor ons niet direct de meerwaarde van in. Tja, bij ons geldt ‘dicht is dicht’, toch? Wat kun je nog als boot? Ik had zelf alle opties wel al overwogen, dus wat zou Dockwize ons nog kunnen adviseren?”

Regelgeving, pfff

Ilse ging dus maar aan de slag met het uitpluizen van de regelgeving in de hoop duidelijkheid te krijgen voor de mogelijkheden in de toekomst. “Zeker met de versoepelingen die er inmiddels aan zaten te komen, wilden we weten wat er misschien toch nog wél mogelijk was. Maar daarbij liep ik steeds tegen de regelgeving aan: waar vallen wij onder? Moet ik rekening houden met de horecaregels? Ja, waarschijnlijk wel. Val ik onder de charters? Nee, ik denk het niet. En ga zo maar door. Ik liep erop vast. En toen kwam toevallig weer een bericht van het SOS programma voorbij.”

De Zwerver SOS Dockwize 2

Toch Dockwize

Ilse meldde zich alsnog bij Dockwize aan. “Ik legde mijn vragen aan hen voor en kreeg heel snel antwoord. Ze wisten direct helderheid te geven. Het goede nieuws: we mogen weer varen! En we weten nu aan welke regels we moeten voldoen.”

Nu de klanten nog

Overal is inmiddels aan gedacht: De mogelijkheid om een deel van het schip af te huren, een extra wasbak op het bovendek, meer prullenbakken voor minder heen-en-weer-geloop, zitjes verder uit elkaar, losse zakjes zout en peper, en zo gaat de lijst met aanpassingen nog wel even door. “Wij zijn er klaar voor. Nu de klanten nog. Sommigen, vooral ouderen, vinden het nog spannend. Maar ik denk dat jongeren het idee van een veilige privéboot ook wel aanspreekt in verhouding tot een druk strand. De komende maanden gaan het uitwijzen. Spannend!”

De Zwerver SOS Dockwize 3

Meld je ook aan voor SOS Dockwize!

Ook, net als Ilse en Jos, deelnemen aan het gratis SOS van Dockwize? Het kan nog steeds! Kom sterker uit de crisis, spar met experts, coaches en andere deelnemers, bouw een groot netwerk op en zet ideeën om tot een concreet actieplan! Een unieke kans! Check alle info hier en meld je gratis aan!

Programma's 

Op zoek naar andere ondersteuning passend bij jouw ontwikkelfase als ondernemer? Wil je een nieuw product op de markt brengen? Of verder groeien met jouw bedrijf? De afgelopen jaren hebben al 800 deelnemers één van onze programma's doorlopen. Bekijk hier het overzicht van de programma's.

 

•••

SOS Dockwize is mede mogelijk gemaakt door provincie Zeeland, ZLM Verzekeringen, de Zeeuwse Verzekeringen, Impuls Zeeland en Rabobank.

Foto: Martijn Fincke • Tekst: Kim de Booij