Gemeente Terneuzen en Dockwize bundelen krachten voor ondernemers in Zeeuws Vlaanderen

Dit jaar sloegen Gemeente Terneuzen en ondernemershotspot Dockwize de handen ineen om Zeeuws-Vlaamse ondernemers te ondersteunen bij hun volgende stap. Aan het woord zijn wethouder Jurgen Vervaet en Dockwize directeur Marlon Baarends over hun kijk op het partnership de komende jaren.

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen waar ondernemers in Terneuzen voor staan?

Wethouder Jurgen Vervaet: “Gezamenlijk een vuist maken naar de toekomst toe. Veel ondernemers zijn het niet gewend om onderling samen te werken, maar je hebt elkaar nodig in deze tijd. Je kunt niet afwachten tot de overheid met oplossingen komt, maar moet zelf aan de slag met bijvoorbeeld verduurzaming en digitalisering. En in je eentje is dat soms lastig. Je ziet dat degenen die achteroverleunen, het niet redden. Ondernemers die verbinding zoeken, stijgen juist boven de rest uit. Vooral de B2C-markt heeft het moeilijk. De maakindustrie doet het volgens mij beter. Het vervelende is dat sommigen wel willen, maar stranden op financieringsproblemen. Dat laten ze echter niet graag zien. Degene die het wel lukt, laten ook dat weer niet genoeg zien. Het zou mooi zijn wanneer we elkaar successen gunnen en samen positief naar de toekomst kijken.”

Directeur Marlon Baarends: “Met dit partnerschap willen we letterlijk dichter bij de ondernemers in Zeeuws-Vlaanderen komen, hun behoeften ophalen en daarop inspelen. Wat wethouder Vervaet zegt, over de noodzaak voor samenwerking, zien wij overigens ook. Snel veranderende technologieën, markten, klantwensen en overheidseisen zorgen ervoor dat businessmodellen onder druk staan. Ondernemers kunnen die uitdagingen niet meer altijd alleen aan. Het ontbreekt vaak aan wendbaarheid.

Je ziet dat ondernemers elkaar opzoeken, ook de grotere bedrijven. Zij gaan de samenwerking aan met mkb-bedrijven of startups die zich juist in het probleemgebied specialiseren en snel kunnen inspelen op nieuwe trends. Wij faciliteren die samenwerkingen met onze Challenges, gericht op versnelling van de voedsel-, water- en energietransitie. Verder zie je in Terneuzen ook actieve netwerken zoals KicMPi, waarbij grote en kleine bedrijven samen innovaties ontwikkelen. Met hen werken we al nauw samen in de doorontwikkeling van de innovatiehub in Terneuzen. “

Wat doen jullie om ondernemers te helpen?

Wethouder Jurgen Vervaet: “We proberen ondernemers regelmatig samen te brengen tijdens ondernemersborrels en hebben bedrijfscontactfunctionarissen waarbij ze mt vragen terechtkunnen. Die helpen hen verder met oplossingen of doorverwijzingen. Daarnaast proberen we als gemeente ook met beleid problemen aan te pakken. Neem de binnenstad. Daar willen we winkels zoveel mogelijk concentreren, ondersteunen we ondernemers met subsidies en werken we mee aan bestemmingsplanwijzigingen.
Dockwize kan, in aanvulling op en in samenwerking met brancheorganisaties, vooral bedrijven helpen die het zelf niet georganiseerd krijgen. Als iets op eigen kracht niet lukt, wil dat niet zeggen dat een ondernemer het niet in zijn mars heeft. Soms kan het verhelderend zijn als iemand anders naar jouw vraagstuk kijkt. Dan blijken oplossingen toch om de hoek te liggen. Dockwize kan daarnaast ook ondernemers met elkaar in verbinding brengen of hen doorverwijzen naar partijen die antwoorden kunnen bieden.”

Directeur Marlon Baarends: “We helpen ondernemers met programma’s en ondersteuning om hun bedrijf op te starten, door te laten groeien, om te gaan met veranderingen en kansen te verzilveren. Dat willen we nu dus ook in Terneuzen en de rest van Zeeuws-Vlaanderen actief onder de aandacht gaan brengen. Daarnaast is het faciliteren van ontmoeting en verbinding een van de belangrijkste activiteiten van Dockwize. We merken hoe super-waardevol het onderlinge contact tussen Zeeuwse ondernemers is en hoeveel ze van elkaar leren.
De gemeente staat dicht bij de Terneuzense ondernemers en weet onder meer via haar bedrijvencontactfunctionarissen wat er speelt. Samen kunnen we gaan bepalen wat er nodig is om ondernemers verder te helpen. We helpen nu wel al eens Terneuzense ondernemers, maar dat willen we de komende jaren flink opschalen. Door de samenwerking met de gemeente kan dat ook. “

Onderdeel van het partnerschap zijn inspiratiesessies, onder meer voor mkb-ondernemers op bedrijven- en industrieterreinen in Terneuzen. Wat is hiermee jullie belangrijkste doel?

Directeur Marlon Baarends: “Mkb-bedrijven zijn een heel belangrijke motor voor de Zeeuwse economie. Ze kennen veel groeikansen, overnamevraagstukken en er is veel ambitie aanwezig. Ons belangrijkste doel is om ondernemers te inspireren om stappen te zetten en kenbaar te maken hoe we daarbij kunnen ondersteunen. Het worden heel praktische sessies waarin we direct aan de slag gaan. Het onderwerp van de inspiratiesessie stemmen we af op hun behoefte, die zijn we momenteel nog aan het onderzoeken.”
Wethouder Jurgen Vervaet: “Ik hoop dat ondernemers gaan brainstormen over hoe ze elkaar kunnen helpen. Veel bedrijven zijn complementair aan elkaar. Door samen te werken, kunnen ze elkaar versterken. Eigenlijk net als Dockwize en Gemeente Terneuzen dat nu doen. Als je gezamenlijke belangen hebt, kun je daar wat mee. En met het oog op de toekomst, waar misschien de meeste kansen liggen voor grote bedrijven, is het goed om te bedenken dat twee kleintjes ook één grote maken.”

Wanneer is het partnership voor jullie geslaagd?

Wethouder Jurgen Vervaet: “Het succes van een partnerschap is natuurlijk moeilijk te meten. Voor mij is het vooral geslaagd wanneer ik geluiden hoor van ondernemers die blij zijn met die ene waardevolle doorverwijzing of dat ze een belangrijke stap konden zetten dankzij de hulp van Dockwize. Dat soort successen moeten we dan ook zoveel mogelijk delen. Ze laten de mogelijkheden zien en kunnen een spin-off zijn voor een grotere beweging.”

Directeur Marlon Baarends: “Het partnerschap is voor mij geslaagd als Zeeuws-Vlaamse ondernemers zeggen dat ze een volgende stap hebben kunnen bereiken. Dat is onze missie. Zo kunnen we samen transities op het gebied van water, energie en voedsel versnellen door middel van innovatieve samenwerkingen. Op de lange termijn hoop ik ook in heel Zeeland innovatiehubs te kunnen realiseren en met elkaar te verbinden om zo optimaal bij te dragen aan de innovatie en het ondernemersklimaat in Zeeland.”

•••

Meer weten over gemeente Terneuzen? Bekijk dan hun website. Ook Dockwize-partner worden en toegang krijgen tot een uniek ondernemersnetwerk, inspirerende communityevents en kennissessies? Neem dan vandaag nog contact op met Business Scout Jordi Dooge via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..