Vraag het Klarijn

“Toeval bestaat niet”, wordt vaak gezegd. Toen ik op m’n 20e uit Vlissingen vertrok voor militaire dienstplicht, studie en werk, kon ik mij niet voorstellen, dat ik er ooit weer deels zou terugkeren. Na ruim 25 jaar in de Randstad te hebben gewerkt, voelt het goed om terug te zijn op Zeeuwse bodem en om deels vanuit de Kenniswerf en Dockwize mijn werk te kunnen doen. 

Na een studie rechten in Tilburg heb ik zes jaar in de advocatuur gewerkt. Omdat ik me in de advocatuur en bij mijn toenmalige werkgever niet op m’n plaats voelde en dacht dat dit beter kon, ben ik ondernemer geworden. Mijn ouders hadden een winkel, dus mijn gedachte was: dat kan ik ook! Omdat ik meer interesse had in mensen dan in het schrijven van juridische processtukken, ben ik zelfstandig recruiter geworden. In opdracht van advocatenkantoren zocht en vond ik geschikte advocaten als nieuwe medewerkers. Ik wilde advocaten helpen aan een betere baan helpen en advocatenkantoren met hun groei ambitie.  

In de 15 jaar die volgden, heb ik ruim 2.500 advocaten gesproken. Een aantal van hen heb ik mogen helpen aan een volgende stap in hun loopbaan. Het ver- binden van mensen gaf mij veel voldoening. Gaandeweg kwam echter het besef  -en daarmee ook mijn ommezwaai-, dat de wereld van de advocatuur wordt gedomineerd door een sterke gedrevenheid op geld. Van geld krijg ik geen energie, van mensen kunnen en ook mogen helpen, des te meer. Wanneer je ondernemersdoel vooral is gericht op omzetmaximalisatie, het binnenhalen geld, span je naar mijn idee “het paard achter de wagen”. Van thuis uit leerde ik, dat je intentie en doel juist gericht moet zijn om mensen te helpen met wat je doet. En er tegelijkertijd voor zorgen, dat je dat zo goed mogelijk doet. Omzet en inkomen worden dan een mogelijk resultaat van je inzet, maar geen doel op zich. Vanwege die omzetgedrevenheid voelde ik me hoe langer hoe minder thuis in de wereld van de advocatuur en ben ik in 2014 gestopt met mijn bemiddelingswerk.

Vanuit de overtuiging, dat juridische dienstverlening anders kan, ben ik in over- leg met mijn vrouw en twee collega’s Klarijn gestart. Bij Klarijn doen we het anders. We gaan terug naar de basis: mensen zo goed mogelijk helpen met wat we doen. Klarijn helpt je met heldere oplossingen voor juridische vragen en kwesties, waar je als ondernemer mee te maken krijgt. Of het nu gaat om een advies in het opzetten van een samenwerking of nieuwe bedrijfsactiviteit, een arbeidsrechtelijk geschil, een huurkwestie, een licentie overeenkomst, een vraag over een merk- of handelsnaam of bijvoorbeeld om hulp bij het toepassen van de nieuwe Privacywetgeving, Klarijn geeft je helderheid én een oplossing. Klarijn doet dit zo praktisch mogelijk, met duidelijkheid vooraf over verwachtingen, kansen en kosten. En mocht een conflict onverhoopt toch escaleren en is er geen andere weg dan procederen, dan heeft Klarijn het meest uitgebreide netwerk aan gespecialiseerde (procesrecht) advocaten tot haar beschikking. 

De Kenniswerf en Dockwize, een platform en een broedplaats voor innovatieve ondernemers, is een prima basis om vanuit te werken, om goede dingen te kunnen doen voor en met ondernemers in de regio. Dockwize helpt en verbindt ondernemers en mensen met elkaar en dat herken ik terug in mijzelf. Er gebeurt altijd wel iets binnen Dockwize, het is er dynamisch en ik krijg er energie van!