BioVoice deelnemer Nico Osse

Alles wijst erop: Nico Osse staat met HemCell aan de vooravond van een groots recyclingsucces. Een succes waarvoor hij een aanloop van tien jaar nam. Het vliegwiel voor de doorbraak? De BioVoice Challenges.  

Vroeger

Nico maakte ooit plastic verpakkingen voor de telecomindustrie. “Een klant vroeg op een dag naar een groene verpakking. Ik ben thuis gaan experimenteren met PLA (polymelkzuur), een bekend bioplastic, in combinatie met bladmateriaal. Het PLA zelf was namelijk te breekbaar en bladmateriaal te bewerkelijk. Maar na veel tests met de magnetron, oven, water en vriezer bleek een specifieke combinatie van die twee de uitkomst. Ik heb er direct wereldwijd patent op gevestigd.” 

Wie denkt dat dit proces in een paar weken tijd gebeurde, zit er een aardig eindje naast. “Sinds 2018 ongeveer hebben we een aantal bruikbare recepturen af. Het is echt een proces van vallen en opstaan geweest. Wat we nu hebben is heel mooi, maar het was geen cadeautje. Innovatie kost veel tijd en veel geld. Ik denk dat iedere startup daar wel tegenaan loopt. Wij hebben het geluk dat we ondersteund worden door een fijne club aandeelhouders. En ook de BioVoice Challenges geven extra motivatie en mogelijkheden tot versnelling.” 

Nu 

Nico schreef vorig jaar in op een BioVoice Challenge. In deze challenge zijn ZorgSaam en Pharmafilter op zoek naar een duurzame oplossing voor de cellulose en diverse plastics in hun restafval. Het betreft ziekenhuisafval dat door Pharmafilter al gereinigd is. “Normaal gaat dit restafval naar de verbrandingsoven en dat is zonde, want in combinatie met onze bladvezels is recycling ook mogelijk. We kunnen van het plastic restant uit het restafval namelijk een nieuwe menging maken en daar weer producten van spuitgieten voor ZorgSaam. Maar eerst moeten we een goed beeld krijgen van de samenstelling van het restafval en of het vervolgens economisch rendabel te maken is.” 

Als het werkt, gaat er een wereld aan mogelijkheden open. “Dat is het mooie van de BioVoice Challenge. Je komt als kleine partij bij een grote partij binnen en als je de oplossing vindt, heb je er meteen een mooie klant bij. Als alles goed gaat, kunnen we binnenkort aan de slag met honderdduizenden kilo’s restafval. Cirtec, ook partner in de Challenge, scheidt uit dit restafval weer zoveel mogelijk de cellulose, voor eigen toepassingen. Zo wordt al het afval hergebruikt. Echt up-cycling dus!” 

Toekomst 

Daar stopt het voor Nico en HemCell nog lang niet. “De tweede stap is voor ons misschien nog wel belangrijker: dat we dit principe ook kunnen toepassen op andere branches. De land- en tuinbouw bijvoorbeeld, waar ze ook veel gemengd groen en kunststof afval hebben. Sinds kort zijn we met HemCell verhuisd naar Vitrite waardoor we nu alles in huis hebben voor een flinke versnelling. Ook kunnen we onze eigen bioplastics dan gaan maken, naar verwachting van lokaal agrarisch afval.” 

Na de springplank van de BioVoice Challenge zijn Nico en HemCell dus klaar voor de grote sprong. “Absoluut, en ook die gaat wellicht nog deels via Bio Challenges. Onlangs hebben we voor meerdere challenges weer groen licht gekregen en zien we allerlei mogelijkheden voor HemCell in bijvoorbeeld de cosmetica- en foodbranche. Als dat gaat lopen…” 

Wil jij een programma op maat waarmee jij de volgende stap kunt nemen? Check voor meer informatie: https://www.dockwize.nl/programmas/jouw-programma