Social Impact programmalijn

Sociaal ondernemerschap in Nederland is bezig aan een opmars. Het begrip ‘sociale onderneming’ is nog jong in Nederland, zeker in vergelijking met onze omringende landen. Met naar schatting zo’n vierduizend sociale ondernemingen, actief in verschillende sectoren; van zakelijke en facilitaire dienstverlening tot consumentenproducten, zorg, educatie en internationale ontwikkeling.

Ook in Zeeland zijn tal mooie sociale innovaties en er is meer dan voldoende ambitie, maar elke ondernemer weet dat een sociale innovatie uitbouwen tot een social enterprise, die de impact weet te realiseren met een verdienmodel, geen eenvoudige opgave is. De meeste social enterprises falen doordat er geen marktbehoefte is, het geld te vroeg op is of de ondernemer of het team niet de juiste samenstelling heeft voor ondernemerschap. Maar ook omdat de prijsstelling of het verdienmodel niet klopt, of omdat de concurrentie beter is of sneller marktpositie heeft weten te pakken. Voor social enterprises geldt dat zij vaak hinder ondervinden door blokkades bij het lokale overheidsbeleid, bijvoorbeeld door decentralisatie van arbeidsparticipatie naar gemeentes. 

Dockwize biedt sociale innovaties daarom ondersteuning met een Impact Bootcamp, Impact Kickstart en Impact Accelerator. Gebaseerd op de jarenlange ervaring vanuit het netwerk, gecombineerd met een veel bewezen aanpak voor nieuwe business modellen wereldwijd. We willen laten zien dat met ondernemerschap en onze gerichte programma-aanpak sociale innovatie uit te bouwen is tot een social enterprise, die de impact weet te realiseren met een goed verdienmodel.

Wanneer ben je sociaal ondernemer?

Een sociale onderneming levert net als elke andere onderneming een product of dienst en heeft een verdienmodel. Geld verdienen is echter niet het hoofddoel, het is een middel om de missie te bereiken.

Sociaal ondernemers zoeken innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Zoals: wat te doen met de 27.000 jongeren die jaarlijkse vroegtijdig school verlaten? Of de 2 miljoen Nederlanders die vereenzamen? Het doel van de sociale onderneming is dus maatschappelijke meerwaarde creëren, ofwel ‘impact’. 

Partners

De Social Impact Programmalijn wordt mogelijk gemaakt door Dockwize, Sociale Innovatie Zeeland, Rabobank Walcheren/Noord-Beveland, Rabobank Foundation, SWVO, KNHM Participaties, HZ University of Applied Sciences en Provincie Zeeland.

Card image cap

Details

  • 2018-07-10 10:40:02
  • November 2018

Partners


Programmateam

Marlon Baarends

Manager Startup- en Innovatieprogramma's

Dockwize

Imro Wong

Programmamanager

Dockwize

Arne Hulstein

Programmamanager

Dockwize

Jeroen van Oijen

Business Coach

Dockwize

Cindy Cats

Programmacoördinator

Dockwize