Zeeuwind innovatie challenge 2022

Banner website 02

Wat kun je behalen? Wat zoeken wij? Beoordelingscriteria  Aanmeldingen 

Jury Perskit Voorbeelden Veelgestelde vragen


Zeeuwind en Dockwize dagen je uit! Heb jij de innovatieve oplossing die ervoor zorgt dat alle Zeeuwen mee kunnen doen in de energietransitie door ofwel energie te besparen of duurzame energie op te wekken? Lees dan snel verder!*

*Aanmelden is helaas niet meer mogelijk. Voor een update over de challenge ga naar: www.dockwize.nl/update-zeeuwind-challenge

Waarom wordt deze challenge georganiseerd? 

Op dit moment gebruiken veel mensen én bedrijven in Nederland nog fossiele energiebronnen zoals aardgas om bijvoorbeeld gebouwen te verwarmen of om te koken. Dit wordt anders, we stappen over op duurzame energiebronnen. Het is belangrijk dat dit snel gebeurt, maar net zo belangrijk dat iedereen kan meedoen. Want wie helpt burgers met een kleine portemonnee met de aanpassingen aan hun huis? Wie helpt Zeeuwse MKB-ers met het verduurzamen van hun bedrijfsvoering en bedrijfsgebouwen? En waar moet de duurzame energie naar toe als het elektriciteitsnet helemaal vol zit? Er is al heel veel mogelijk maar hoe zorgen we ervoor dat elke Zeeuw mee kan in deze grote verandering?

"Help ons met innovatieve oplossingen waardoor iedereen kan meedoen in de energietransitie"

Zeeuwind is in 2022 op zoek naar innovatieve oplossingen die er voor zorgen dat iedereen kan meedoen in de energietransitie. Oplossingen die er voor zorgen dat iedereen energie kan besparen en kan investeren in verduurzamingsmaatregelen. Oplossingen die ervoor zorgen dat voor iedereen energie haalbaar, betaalbaar, betrouwbaar en schoon is.

Wat kun je als deelnemer behalen? 

Als jij als deelnemer geselecteerd wordt, profiteer je van het volgende:

RONDE 1 | In de eerste ronde wordt een voorselectie uit alle aanmeldingen gemaakt. Deze selectie zal deelnemen aan de Challenge Weken en verschillende sessies, onder begeleiding van experts, volgen om hun propositie te versterken. Deelnemers aan de Challenge Weken worden beloond met een voucher voor investering in de ontwikkeling van hun initiatief ter waarde van € 1.000,-*

RONDE 2 | In de tweede ronde presenteert de deelnemer zijn plannen aan de jury. De jury selecteert daaruit de initiatieven die een bijdrage van Zeeuwind winnen om pilots uit te voeren. Zeeuwind rijkt een totaalbedrag van € 30.000,-** aan vouchers uit aan de initiatieven die het beste scoren op de criteria. Dit bedrag is op te delen in vouchers voor pilot-projecten. Of er één pilot-project of meerdere pilot-projecten worden gekozen hangt af van de kwaliteit van de voorstellen in de finale.  

* de voucher van € 1.000,- is exclusief btw en kan besteed worden aan begeleiding tijdens de Challenge Weken 
** het bedrag is exclusief btw en wordt in vouchers uitgekeerd en is te besteden aan bijvoorbeeld begeleiding, specialisten, gebruik van labfaciliteiten tijdens de ontwikkeling van de oplossingen  

Wat zoeken wij? 

We zijn in deze challenge op zoek naar innovatieve oplossingen die ervoor zorgen dat alle Zeeuwen kunnen meedoen in de energietransitie. Innovatieve oplossingen waarbij particulieren en bedrijven energie kunnen besparen en hernieuwbare energie kunnen opwekken. Daarbij vindt Zeeuwind het belangrijk dat een oplossing het mensen of bedrijven mogelijk maakt zelf actie te ondernemen om een bijdrage te leveren aan de energietransitie. 

Initiatieven kunnen een dienst of product zijn. Ook een aanpak met daarin verschillende diensten of producten is een optie. Daarbij kunnen initiatieven bij aanmelding in verschillende fasen van volwassenheid zijn, als het maar om meer dan een idee gaat. Dus: uitgewerkte plannen, prototype oplossingen (aanpak, dienst of product) of bewezen oplossingen (aanpak, dienst of product). Wie het initiatief aandraagt maakt niet uit, dat kunnen startende ondernemers, studenten, MKB’ers, bewoners of corporates zijn.


Banner website 00 

Wat zijn de voorwaarden voor deelname? 

Deelname staat open voor zowel particulieren als private partijen, er is geen rechtspersoon nodig voor een aanmelding. Startende ondernemers, scale-ups, studenten, mkb’ers, bewoners en corporates kunnen zich aanmelden. Van deelnemers die worden geselecteerd door de jury verwachten we een actieve deelname aan de onderdelen van de Challenge Weken. Deze vinden plaats in mei en juni. Je leest de voorwaarden hier.

Wat zijn de beoordelingscriteria

Een oplossing wordt beoordeelt op de mate waarin het:

  • bijdraagt aan de inclusiviteit van de energietransitie (40%);
  • bijdraagt aan energiebesparingen/of opwekking van hernieuwbare energie (30%);
  • vernieuwend is ten opzichte van bestaande oplossingen (15%);
  • wordt gedragen door initiatiefnemers met eigenaarschap (15%).

Na de Challenge Weken worden oplossingen getoetst op de volgende aanvullende criteria:

  • In hoeverre is een oplossing binnen 2 jaar uitvoerbaar en toepasbaar in Zeeland?
  • In hoeverre hebben initiatiefnemers progressie laten zien in de Challenge Weken?

BEKIJK HIER DE JURY

Banner website 07

Meedoen met de Zeeuwind Innovatie Challenge 2022

Aanmelden is helaas niet meer mogelijk. Voor een update over de challenge ga naar: www.dockwize.nl/update-zeeuwind-challenge

Samenwerking met duurzame energiecoöperatie Zeeuwind  

Zeeuwind is een coöperatie voor duurzame energie en zet zich al 35 jaar in om de energietransitie in Zeeland te versnellen. Dit doen ze samen met hun 2900 leden met als doel Zeeland klaar te maken voor de toekomst. Zo stimuleert Zeeuwind het gebruik van duurzame energie in Zeeland. Van het ontwikkelen en beheren van wind- en zonneparken tot advies op energiebesparing en het efficiënt gebruiken van energie. Dit doen ze samen met burgers, bedrijven en gemeenten. Want alleen samen kunnen we de energietransitie versnellen. 

Dockwize is de verbinder in Zeeland die de kortste route biedt naar de juiste connecties, kennis en ontwikkelmogelijkheden. Het is een broedplaats voor ideeën, waar startups een succesvolle start maken, onderwijs en bedrijfsleven samenkomen, innovatief ondernemerschap wordtaangejaagd en waar bedrijven klaargestoomd worden voor de toekomst.

De gedeelde missie van Dockwize en Zeeuwind maakt het een waardevolle samenwerking.

Contact

Vragen over de challenge? Stel ze hier!