Zeeuwind innovatie challenge 2022

211213 Vormgeving website banner Zeeuwind

Wat kun je behalen? Wat zoeken wij? Programma  Beoordelingscriteria Aanmelden Jury Veelgestelde vragen Voorbeelden Perskit

Zeeuwind en Dockwize dagen je uit! Heb jij de innovatieve oplossing die ervoor zorgt dat alle Zeeuwen mee kunnen doen in de energietransitie door ofwel energie te besparen of duurzame energie op te wekken? Lees dan snel verder!

Waarom wordt deze challenge georganiseerd? 

Op dit moment gebruiken veel mensen én bedrijven in Nederland nog fossiele energiebronnen zoals aardgas om bijvoorbeeld gebouwen te verwarmen of om te koken. Dit wordt anders, we stappen over op duurzame energiebronnen. Het is belangrijk dat dit snel gebeurt, maar net zo belangrijk dat iedereen kan meedoen. Want wie helpt burgers met een kleine portemonnee met de aanpassingen aan hun huis? Wie helpt Zeeuwse MKB-ers met het verduurzamen van hun bedrijfsvoering en bedrijfsgebouwen? En waar moet de duurzame energie naar toe als het elektriciteitsnet helemaal vol zit? Er is al heel veel mogelijk maar hoe zorgen we ervoor dat elke Zeeuw mee kan in deze grote verandering?

"Help ons met innovatieve oplossingen waardoor iedereen kan meedoen in de energietransitie"

Zeeuwind is in 2022 op zoek naar innovatieve oplossingen die er voor zorgen dat iedereen kan meedoen in de energietransitie. Oplossingen die er voor zorgen dat iedereen energie kan besparen en kan investeren in verduurzamingsmaatregelen. Oplossingen die ervoor zorgen dat voor iedereen energie haalbaar, betaalbaar, betrouwbaar en schoon is.

MELD JE HIER AAN!

Wat kun je als deelnemer behalen? 

Als jij als deelnemer geselecteerd wordt, profiteer je van het volgende:

RONDE 1 | In de eerste ronde wordt een voorselectie uit alle aanmeldingen gemaakt. Deze selectie zal deelnemen aan de Challenge Weken en verschillende sessies, onder begeleiding van experts, volgen om hun propositie te versterken. Deelnemers aan de Challenge Weken worden beloond met een voucher voor investering in de ontwikkeling van hun initiatief ter waarde van € 1.000,-*

RONDE 2 | In de tweede ronde presenteert de deelnemer zijn plannen aan de jury. De jury selecteert daaruit de initiatieven die een bijdrage van Zeeuwind winnen om pilots uit te voeren. Zeeuwind rijkt een totaalbedrag van € 30.000,-** aan vouchers uit aan de initiatieven die het beste scoren op de criteria. Dit bedrag is op te delen in vouchers voor pilot-projecten. Of er één pilot-project of meerdere pilot-projecten worden gekozen hangt af van de kwaliteit van de voorstellen in de finale.  

* de voucher van € 1.000,- kan besteed worden aan begeleiding tijdens de Challenge Weken 
** het bedrag wordt in vouchers uitgekeerd en is te besteden aan bijvoorbeeld begeleiding, specialisten, gebruik van labfaciliteiten tijdens de ontwikkeling van de oplossingen  

Wat zoeken wij? 

We zijn in deze challenge op zoek naar innovatieve oplossingen die ervoor zorgen dat alle Zeeuwen kunnen meedoen in de energietransitie. Innovatieve oplossingen waarbij particulieren en bedrijven energie kunnen besparen en hernieuwbare energie kunnen opwekken. Daarbij vindt Zeeuwind het belangrijk dat een oplossing het mensen of bedrijven mogelijk maakt zelf actie te ondernemen om een bijdrage te leveren aan de energietransitie. 

Initiatieven kunnen een dienst of product zijn. Ook een aanpak met daarin verschillende diensten of producten is een optie. Daarbij kunnen initiatieven bij aanmelding in verschillende fasen van volwassenheid zijn, als het maar om meer dan een idee gaat. Dus: uitgewerkte plannen, prototype oplossingen (aanpak, dienst of product) of bewezen oplossingen (aanpak, dienst of product). Wie het initiatief aandraagt maakt niet uit, dat kunnen startende ondernemers, studenten, MKB’ers, bewoners of corporates zijn.

MELD JE HIER AAN!


211213 Vormgeving website banner Zeeuwind 02

Wat zoeken we niet?

  • Communicatiecampagnes voor bewustwording.
  • Beleidsoplossingen.
  • Wetenschappelijke onderzoeken zonder implementatie onderdeel, zoals een pilot.

Programma.

26 januari
Online informatiebijeenkomst 


Check hier de details van de informatiebijeenkomst

9 februari
Informatiebijeenkomst

6 maart
Vroege vogel deadline

9 + 16 maart
Vroege vogel gesprekken

27 maart
Deadline inschrijving

22 april
Bekendmaking deelnemers

12 mei - 9 juni
Challenge weken

7 juli
Uitreiking winnaar(s)

Wat zijn de voorwaarden voor deelname? 

Deelname staat open voor zowel particulieren als private partijen, er is geen rechtspersoon nodig voor een aanmelding. Startende ondernemers, scale-ups, studenten, mkb’ers, bewoners en corporates kunnen zich aanmelden. Van deelnemers die worden geselecteerd door de jury verwachten we een actieve deelname aan de onderdelen van de Challenge Weken. Deze vinden plaats in mei en juni. Je leest de voorwaarden hier.

Wat zijn de beoordelingscriteria

Een oplossing wordt beoordeelt op de mate waarin het:

  • bijdraagt aan de inclusiviteit van de energietransitie (40%);
  • bijdraagt aan energiebesparingen/of opwekking van hernieuwbare energie (30%);
  • vernieuwend is ten opzichte van bestaande oplossingen (15%);
  • wordt gedragen door initiatiefnemers met eigenaarschap (15%).

Na de Challenge Weken worden oplossingen getoetst op de volgende aanvullende criteria:

  • In hoeverre is een oplossing binnen 2 jaar uitvoerbaar en toepasbaar in Zeeland?
  • In hoeverre hebben initiatiefnemers progressie laten zien in de Challenge Weken?

 MEEDOEN MET ZEEUWIND INNOVATIE CHALLENGE 2022!

Heb jij een vernieuwende oplossing om hernieuwbare energie op te wekken of te gebruiken én helpt het een bijdrage te leveren aan het Zeeuwse landschap? Doe dan mee!

Wat heb je nodig om je aan te melden

We vragen iedereen die deel wilt nemen aan de Challenge om het volgende aan te leveren:

Voordat je je aanmeldt:

  • Lees de voorwaarden en het deelnameregelement van de Zeeuwind Innovatie Challenge 2022, je leest ze hier.

MELD JE HIER AAN!

 Aanmelden kan tot 27 maart 2022!

Samenwerking met duurzame energiecoöperatie Zeeuwind  

Zeeuwind is een coöperatie voor duurzame energie en zet zich al 35 jaar in om de energietransitie in Zeeland te versnellen. Dit doen ze samen met hun 2900 leden met als doel Zeeland klaar te maken voor de toekomst. Zo stimuleert Zeeuwind het gebruik van duurzame energie in Zeeland. Van het ontwikkelen en beheren van wind- en zonneparken tot advies op energiebesparing en het efficiënt gebruiken van energie. Dit doen ze samen met burgers, bedrijven en gemeenten. Want alleen samen kunnen we de energietransitie versnellen. 

Dockwize is een verbinder die de kortste route biedt naar de juiste connecties, kennis en mogelijkheden en is er voor degene die vernieuwt. Wij zien verandering als de basis voor groei en innovatie als het bestaansrecht voor de toekomst. Zo zijn we klaar voor de Zeeuwse economie van morgen.

De gedeelde missie van Dockwize en Zeeuwind maakt het een waardevolle samenwerking.

Contact

Vragen over de challenge? Stel ze hier!