Meet the Member: Ferry Visser

Ferry Vissers’ leven staat in het teken van innovatie in de energietransitie. Hij werkt als manager bij Stork, een bedrijf dat zich bezighoudt met onderhoud aan grote installaties als energiecentrales en olievelden. Daar kwam hij in aanraking met het World Class Maintenance innovatie Fieldlab Zephyros. Dit platform is gericht op het ontwikkelen van slim onderhoud aan windmolenparken. Hij vertelt in deze Meet the Member meer over zijn werk en drijfveren.    

 “Ik werkte als manager bij technisch dienstverlener Stork, toen een volledig nieuwe uitdaging voor m’n neus verscheen. World Class Maintenance, een platform dat opgericht is om op neutrale grond kennis te delen- en ontwikkelen over onderhoud, zette een nieuw project op: Field Lab Zephyros. Ze waren op zoek naar een projectmanager. Dat leek me fantastisch en dus stak ik meteen m’n vinger op. Dat is iets voor mij!

Je kunt het je nu misschien niet meer voorstellen, maar zo’n zeven jaar geleden was er slechts de visie dat wind op zee belangrijk zou worden voor onze energieopwekking. Nu staan er megawindparken aan de horizon en komen er nog veel meer bij. Zo’n windpark is alleen rendabel als het altijd optimaal functioneert. Die moeten in topconditie worden gehouden. Hoe minder downtime, hoe beter. Door onder andere het zoute water en het weer slijten de molens en de bladen. Soms moet er dan een nieuwe laag coating op, of is er iets stuk dat gerepareerd moet worden. Dat doen we het liefst zonder dat er iemand heen moet, want dat is een dure en gevaarlijke operatie. Field Lab Zephyros focust zich dan ook op innovatieve projecten en het oplossen van vraagstukken rondom slim onderhoud aan windparken op zee. We zetten bijvoorbeeld drones met crawlers (een soort armpjes) in, die we op afstand kunnen besturen."

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Ontwerp zonder titel 5

Innovatiepunt De KAAP is mede door jou gerealiseerd. Hoe is dat zo gekomen? 

"Onze missie is zeer ambitieus: we willen al het onderhoud zo inrichten, dat er op zee geen mensen meer voor nodig zijn. Unmannend maintenance offshore, zonder fysieke inspanning dus, is een flinke uitdaging! We moeten hiervoor veel testen, ontwikkelen en demonstreren. Dat doen we nu in de KAAP, hét innovatiepunt van Zeeland op het puntje van de Kenniswerf. Dat is er de perfecte locatie voor. Op die manier ben ik dus ook betrokken bij Dockwize. Ik vind het fantastisch hoe kennisdeling en samenwerking daar centraal staan. Daar geloof ik dan ook heilig in. Vanaf het begin ben ik al heel betrokken geweest bij de oprichting van de KAAP. Zodra er sprake was van een fysieke testlocatie, heb ik er hard voor gepleit om dit in Zeeland op poten te zetten. Er waren allerlei locaties mogelijk – we hebben zelfs bericht uit Groningen gekregen – maar ik dacht steeds: nee, het moet hier, in Zeeland. Dit is the place to be voor innovatie op wind- en watergebied! Uiteindelijk is het gelukt en daar ben ik trots op.”

Waar krijg jij energie van? 

“Ik wil dolgraag bijdragen aan de duurzaamheidsontwikkeling. Ik vind dat absoluut een noodzaak. Daarom is Zephyros ook alleen non-profit, ik vind het belangrijk dat er geen eigenbelang bij komt kijken. Daarnaast geloof ik heilig in de kracht van samenwerking. En je ziet het in de KAAP: dat is wat we hier ook echt hebben gerealiseerd. Daar ben ik trots op. En het allermooiste is dat steeds meer partijen zich willen aansluiten. Dát moeten we hebben, dus ik zou zeggen, sluit je aan!”

Wil je in contact komen met Ferry? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Wil jij de volgende stap zetten met je bedrijf? Ontdek wat KAAP voor jou kan betekenen via https://www.innovatiepunt-kaap.nl/nieuwsBen jij ook lid van de Dockwize community en wil je meedoen aan deze rubriek? Mail dan onze communitymanagerDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..