Non-entry Challenge Smart Maintenance Labs

Wie heeft de beste oplossingen voor non-entry inspecties en werkzaamheden in besloten ruimtes?
 

*Deze Challenge is inmiddels afgerond*

English Categorieën Waarom meedoen? Winnaars Over Smart Maintenance Labs Over KicMPi 

 

Veiligheid, kwaliteit en efficientie in de procesindustrie

Besloten ruimtes zoals vaten en tanks vormen een gevaar voor iedereen die ze betreedt. Er is bijvoorbeeld kans op verstikking, bedwelming, brand- en explosiegevaar. Toch is het betreden van besloten ruimtes nodig en zelfs tot nu toe nog wettelijk verplicht voor inspectie-, las- en mechanische werkzaamheden. Dit met hoge kosten (miljoenen tot zelfs miljarden) en soms ernstige ongevallen en (dodelijk) letsel tot gevolg.

In een organisatievorm van Brabantse en Zeeuwse bedrijven gaan de partners van het OP Zuid Project Smart Maintenance Labs op zoek naar veilige en betrouwbare alternatieven voor gesloten ruimten. Hierin letten de partners op een sterke verbetering in veiligheid, kwaliteit en efficiëntie. 

3 categorieën

De werkzaamheden in besloten ruimtes zijn divers. De alternatieve oplossingen kunnen dat ook zijn. Deze challenge is daarom opgedeeld in 3 categorieën: voor meetmethoden, lasinspecties en mechanische bewerking.

  • Categorie 1 - Meetmethodes: Wie kan een technologie ontwikkelen voor veilige en efficiënte inspectiemetingen van besloten ruimtes, zonder deze ruimtes open te hoeven maken?
  • Categorie 2 - Lasinspecties: Wie kan er zorgen voor een methode voor onbemande lasinspecties in besloten ruimtes?
  • Categorie 3 - Mechanische bewerkingen: Wie kan er een oplossing ontwikkelen waarmee mechanische bewerkingen in besloten ruimtes kunnen worden uitgevoerd zonder deze te betreden?

Lees meer over de categorieën

Doel

Bij iedere categorie is het doel om binnen 1 jaar een werkend prototype te ontwikkelen voor het non-entry uitvoeren van de genoemde handelingen. Dit prototype moet voldoen aan alle in de industrie van toepassing zijnde (ATEX-)richtlijnen en certificeringen. Bovendien dient de gehanteerde methodiek van het prototype goedgekeurd te worden door een notified body (een door de overheid aangewezen keurings- of testinstituut) en de overheid zelf, zodat het in de praktijk gebruikt mag worden. Ook is het van belang dat de oplossing ten opzichte van bestaande werkwijzen de veiligheid verhoogt en een aanzienlijke besparing oplevert in tijd en kosten.

Contact

Vragen over de challenge? Stel ze hier! 

Klik hier om je aan te melden 

 

•••


English versionAanmelden | Categorieën | Waarom meedoen? | Veelgestelde vragen | Perskit