Zeeland loopt voorop met ontwikkeling eerste door waterstof aangedreven binnenvaartschip

YERSEKE - Zeeuwse bedrijven en kennisinstellingen werken samen aan het eerste door waterstof aangedreven binnenvaartschip. In het najaar van 2021 moet het schip zijn eerste vaart maken. Zeeland zou daarmee internationaal een koploper zijn.

Het gaat om een internationaal project waaraan bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen uit vier landen meedoen. Deelnemende landen zijn Nederland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Het project kost 16 miljoen euro. Financieel wordt het ondersteund door het Europese programma Interreg 2 Zeeën. De haven van Oostende is penvoerder, Promint uit Breda de begeleidende consultant. 

Hybride
Hart van het waterstofproject vormt een Zeeuws consortium van bedrijven en kennispartners. Zij gaan het grootste binnenvaartschip (172 meter lang, 4200 ton) ombouwen van een dubbele diesel-motor naar een hybride aandrijflijn waarmee het schip op waterstof en elektrisch kan varen. Met de hybride voortstuwing stoot het schip nagenoeg geen C02 uit. Het schip in kwestie is de Vera Cruz, eigendom van de Belgische reder Fabian de Wachter. Het bestaat uit een motorvrachtschip en een duwbak. 

Brandstofcel
De hybride aandrijflijn wordt ontwikkeld door Yerseke Engine Services. Het bedrijf verzorgt ook de ombouw. Omdat waterstof als brandstof een nieuwe tak van sport is, krijgt het Yersekse bedrijf hulp van The Clean Technologies Design Desk uit Nieuwvliet.  Daarnaast worden de bedrijven ondersteund door universiteiten en onderzoeksinstellingen, waaronder de Technische Universiteit Delft en de Delftse start-up ZEPP Solutions die de brandstofcel-module ontwikkelt. 

Coordinatie door Impuls
De Zeeuwse ontwikkelingsmaatschappij Impuls coördineert het gehele project en begeleidt het subsidietraject. Ook de HZ University of Applied Sciences en Scalda, havenbedrijf North Sea Port en het logistiek samenwerkingsverband Zeeland Connect zijn bij dit innovatieproject betrokken. 

Foto:  © Christian Westerink
Bron: PZC 

•••

NV Economische Impuls Zeeland en HZ University of Applied Sciences zijn founding partners van Dockwize