Kansen zien, creeëren en grijpen

Een Q&A met Matthijs Lugtenburg

Kansen zien, creëren en die kansen grijpen, dat staat bij Dockwize hoog in het vaandel. Maar niet alleen bij Dockwize als organisatie maar ook bij de mensen die er werken. Zo ook bij directeur Matthijs Lugtenburg, die binnenkort een nieuwe uitdaging aangaat, maar Dockwize nog niet verlaat.

De ambitie om als zelfstandig ondernemer te kunnen werken, heeft hij altijd gehad. Toen hij onlangs de kans kreeg om deze ambitie te verwezenlijken, wist hij: deze kans moet ik met beide handen aangrijpen. We blikken met hem terug en vooruit.

Waarom ben je drie jaar geleden bij Dockwize gaan werken?

Voor mij was het heel duidelijk dat Dockwize de potentie had om te groeien. Om met een waanzinnig tof netwerk zo een bijdrage te leveren aan het Zeeuwse economisch klimaat vond ik een ontzettend mooie uitdaging. Na een periode in een corporate omgeving te hebben gewerkt, was ik ervan overtuigd veel te kunnen toevoegen.

Wat is er zo uniek aan Dockwize?

Dockwize is een echte netwerkorganisatie met een klein maar zeer professioneel vast team en een grote flexibele schil. Dit zijn allemaal zelfstandige professionals die weten wat ze kunnen brengen maar ook wat ze willen halen. Dockwize werkt voor de resultaten van een ander, niet voor zichzelf en we hebben geen winstoogmerk. Daarnaast zijn we de enige hub in Zeeland en hebben we dus een grote verantwoordelijkheid.

Hoe kijk jij naar waar Dockwize nu staat?

De opdracht was om van een projectgeoriënteerde een bedrijfsmatige organisatie te maken. Hierin zijn veel stappen gezet, zoals de branding, het team, funding enzovoort. We zijn nu een volledig zelfstandige organisatie steeds minder afhankelijk van onze founding partners Impuls Zeeland en HZ University of Applied Sciences. Die uiteraard nog steeds als zeer betrokken partners verbonden zijn aan Dockwize en waar we nauw mee samenwerken. Al met al zijn er belangrijke stappen gezet en dit voelt als een goed moment om het stokje over te dragen en ervoor te zorgen dat er invulling wordt gegeven aan het zetten van de volgende stap richting de toekomst. 

Waarom ga je Dockwize verlaten?

Er kwam voor mij een gouden kans langs die ik wel moest grijpen. Over die ondernemersambitie ben ik ook altijd heel open geweest. Hoewel de keuze voor mij rationeel misschien heel logisch is, betekent het niet dat het geen lastige beslissing was. Er staat een schitterend team met fantastische mensen en er is nog steeds veel behoefte aan wat Dockwize doet en kan betekenen voor Zeeland en daarbuiten: potentie genoeg!

En wat ga je nu precies doen?

De huidige directeur van AddVision heeft mij gevraagd de dagelijkse leiding in de rol van directeur van hem over te nemen. AddVision is organisatie gespecialiseerd in projectontwikkeling en -management. Ze dragen met de realisatie van hun projecten bij aan een sterke economie, een duurzame samenleving en een vitale regio. De organisatie is in de afgelopen 12 jaar ontwikkeld tot wat het nu is en telt 12 collega’s Het team heeft een serieuze groeiambitie, waarbij ze in mij iemand zien die dat vorm kan geven. De huidige directeur blijft bij AddVision en komt meer in zijn kracht te staan, waarbij hij zich geen zorgen meer hoeft te maken over de dagelijkse beslommeringen. Hij heeft daardoor de volledige focus op nieuwe kansen en mogelijkheden. Uiteraard zal ik zelf ook opdrachten aannemen bij organisaties die mijn hulp kunnen gebruiken bij het realiseren van hun ambities.

Wat wens je Dockwize voor de toekomst?

Dat het Zeeuwse bedrijfsleven breed de toegevoegde waarde van Dockwize ziet en zich met ons verbindt. Hierbij hoop ik dat Dockwize kansen blijft creëren en pakken. Ik ben er destijds ingestapt met de energie om op een bepaald gebied met Dockwize de beste van Europa te worden. Dat men met bussen uit verschillende landen naar de Kenniswerf in Vlissingen komt om te zien wij het hier met z’n allen realiseren. Die energie die we er samen in hebben gestoken heeft ons gebracht waar we nu zijn, denk ik. Maar we zijn er nog niet. Ik gun Dockwize en mijn opvolger diezelfde energie en ambitie om dat te verwezenlijken.