‘Met wat meer structuur had ik tijd kunnen besparen en had de groei nog sneller kunnen gaan.’

Daniël Lodders, ambassadeur Groeiprogramma

Filerijden was niet zijn hobby, dus koos Daniël Lodders ervoor om in Zeeland te blijven wonen. Maar dan wel op één voorwaarde: dat hij kon groeien. “En dat kun je hier toch het beste als ondernemer. Bij bedrijven loop je als medewerker eerder tegen een plafond aan. Bovendien heb je als ondernemer echt invloed op de richting die je opgaat, kun je zelf je team vormen en doelen stellen.” Toen Daniël na zijn studie solliciteerde bij installatiebedrijf Saman, gaf hij dan ook direct aan op korte termijn mede-eigenaar te willen worden. “Het bedrijf was hier ook wel naar op zoek. Ze hadden destijds 20 medewerkers en wilden graag nieuwe stappen zetten. Mijn afstudeeronderzoek over duurzame energie en ambitie om het bedrijf hiernaar om te turnen sprak hen aan.”

Geen hot topic

Zo gezegd, zo gedaan. Daniël ging met Saman aan de slag. “In die tijd, zo’n 15 jaar geleden, was duurzame energie nog helemaal niet zo’n hot topic. We groeiden wel, maar slechts met 10% per jaar. Niet hard genoeg.” Toch liet Daniël zich niet uit het veld slaan. “Dat is het voordeel van jong en onervaren zijn. Dan ben je nog niet bevooroordeeld door tegenslagen, douw je gewoon door en vertrouw je erop dat het goedkomt. We zagen ook dat het onderwerp duurzaamheid ieder jaar wat meer aandacht kreeg in de maatschappij, dus bleven positief.”

Daniel Lodders ambassadeur groeiprogramma dockwize2

70% groei

En terecht, zo bleek. “Ineens ging het, 8 jaar geleden, heel hard. Duurzame energie stond plots wereldwijd op de kaart en wij groeiden als bedrijf met 50-70% per jaar. Het mooie was dat wij al volledig op de beweging voorbereid waren toen de markt erom vroeg.” Maar genoegen nam Daniël niet met deze enorme groei. “Je moet continu bezig blijven, verder kijken. Dat is het leuke van ondernemen. Doelen stellen en als je die bijna bereikt hebt, herijken en weer hogere doelen stellen. Op dit moment groeien we 35% per jaar en vanaf ijkpunt 2019 willen we in 2025 verviervoudigd zijn. Een forse groeiambitie dus, nog steeds. Tussentijds zullen we dit doel weer gaan herijken, evalueren waar we staan en weer vooruitkijken. Wel steeds met hetzelfde doel voor ogen: duurzame energie bereikbaar maken voor onze klanten.”

‘Ik wil altijd winnen’

Wat is nou de formule achter dit succesvolle groeiproces? “Je moet altijd, op alle vlakken, leidend zijn in je markt. Ik zie het als een soort wedstrijdje wie de dingen het handigst en snelst aanpakt. En ik wil altijd winnen.” Maar winnen komt niet vanzelf. Daniël maakte in de piekperiode soms weken van 100 uur. “Tja, dat vind ik niet zo relevant. Als je wilt groeien, vergt dat een bepaalde tijdsinspanning, zeker in het begin. Maar dat merk je niet echt, dat gaat vanzelf.”

Te ongestructureerd

Tijd had hij echter wel kunnen besparen, ziet Daniël achteraf. “Ik deed dingen soms te ongestructureerd. Met wat meer structuur in de organisatie en groei, had ik tijd kunnen besparen en had de groei nog sneller kunnen gaan. Ook heb ik soms niet snel genoeg nieuwe collega’s aangenomen. Dan dacht ik het allemaal zelf wel te kunnen doen, maar besefte ik de impact van groei nog onvoldoende. En die impact is groot! Als je daar vooraf niet genoeg op anticipeert, ga je idioot veel dingen zelf lopen doen en komt de tijd om over nieuwe stappen na te denken in het gedrang.”

Daniel Lodders ambassadeur groeiprogramma dockwize 1

Zelfvertrouwen is een valkuil

Hoewel de groei sinds het begin nooit is gestopt, ging niet alles naar Daniëls wens. “Natuurlijk gaat niet alles zoals je zou willen, maar daar moet je gewoon snel overheen stappen. Als je stil gaat staan bij tegenslagen en vooral problemen ziet, ben je niet aan het ondernemen. Je moet handelen naar wat er gebeurt, alleen dan kom je verder.” Verwar deze uitspraak van Daniël overigens niet als een teken van bovenmatig zelfvertrouwen. “Zelfvertrouwen is een enorme valkuil. Natuurlijk moet je naar sommige partijen, zoals financiers of samenwerkingspartners, wel zelfvertrouwen uitstralen, maar niet naar jezelf. Je moet je als ondernemer altijd af blijven vragen of wat je doet niet nog beter kan. Dat kan het namelijk altijd. Als je denkt alles te weten, hoe kritisch ben je dan nog?”

Klankborden

Als je beseft dat je niet alles zelf weet, luister je ook naar anderen, toch? “Dat deed een doe ik ook. In de basis moet je het als ondernemer natuurlijk zelf doen, maar het is wel fijn om inhoudelijke discussies met anderen te kunnen voeren. Binnen het bedrijf waren ze in de beginjaren niet gewend om te groeien, dus moest het van mij komen. Maar ik kon en kan gelukkig altijd klankborden met mijn vrienden, waarvan er ook velen een groeiend bedrijf hebben.”

Geniet en waardeer

Als ambassadeur van het groeiprogramma van Dockwize is Daniël graag een klankbord voor andere ondernemers. “Ik wil ze de structuur meegeven die ik zelf in de beginjaren iets te weinig had. En ik wil ze meegeven dat ze moeten genieten van wat ze bereiken en waardering hebben voor de mensen om hen heen, zakelijk en privé, die het succes mede mogelijk maken.” Geniet Daniël zelf ook? “Ja, al vanaf het begin. Die eerste succesvolle stappen vergeet ik nooit meer. En ook nu: afgelopen week is bij ons de 200ste collega gestart. Die mijlpaal hebben we natuurlijk wel even gevierd. Maar ik sta niet overal bij stil. Ik ben vaak toch alweer bezig met de volgende stap, het volgende doel. Met iets meer rust en structuur als weleer en misschien ook wat kritischer dan in het begin, maar met nog net zoveel drive.”

Daniel Lodders ambassadeur groeiprogramma dockwize3

Haast onrealistische doelen

Die drive hoopt hij ook bij de deelnemers van het groeiprogramma te vinden. “Ik hoop er ondernemers te ontmoeten die de ambitie en intrinsieke motivatie hebben om in hun branche het beste en hardst groeiende bedrijf te worden. Ondernemers met haast onrealistische doelen, die ze koste wat kost willen bereiken. Ik hoop ook dat ze die bereiken, want ik geloof enorm in het mkb als impactvolle versneller van de Zeeuwse werkgelegenheid en economie. Ik kan niet wachten om de ambities van deze ondernemers werkelijkheid te zien worden.”

 

 •••

Wil jij ook jouw groeiambities waarmaken?

Daniel Lodders is ambassadeur van het Groeiprogramma van Dockwize. Wil jij, samen met o.a. Daniel, jouw groeiambitites waarmaken? Check dan alle info over het Groeiprogramma en doe mee!

Daniel Lodders Maak je groeiambitie waar groeiprogramma Dockwize 2