75.000 kg afval? Circulaire oplossingen bieden mogelijkheden!

Koffiedrab, sinaasappelschillen, schaal- en schelpdieren en overige voedselresten. Zes strandpaviljoens in Schouwen-Duiveland hebben hiervan jaarlijks 75.000 kg aan afval. Zonde! Daarom zijn zij gestart met een pilot rond circulaire afvalverwerking binnen het Interreg 2 Zeeën project FACET van NV Economische Impuls Zeeland, founding partner van Dockwize.

 “Je hebt duizend-en-een redenen om met duurzaamheid aan de slag te gaan, maar het is vooral heel leuk om met dit thema bezig te zijn. Om samen met andere strandpaviljoens ontwikkelingen te volgen en te kijken naar mogelijkheden om op in te spelen. Daar word ik enthousiast van.”
Don van Vliet - de Haven van Renesse

Koffiedrab, sinaasappelschillen en schelpenafval

In het Interreg 2 Zeeën project FACET worden ondernemers gestimuleerd om circulaire oplossingen toe te passen om verbruik van grondstoffen en materialen te verminderen en gebruik te optimaliseren. Zo kan koffiedrab gebruikt worden voor het kweken van oesterzwammen en kan schaal- en schelpdieren afval als nieuwe broedplaats dienen in Zeeuwse oesterbanken. Sinaasappelschillen zijn op hun beurt weer nuttig in de verwerking van cosmetica- en schoonmaakproducten. The Green Leisure Group, specialisten rond duurzame vraagstukken, ondersteuning de strandpaviljoens in deze zoektocht naar circulaire oplossingen voor afvalverwerking. 

Zelf aan de slag met circulaire uitdagingen

NV Economische Impuls Zeeland richt zich met het Interreg 2 Zeeën project op de ontwikkeling en realisatie van kleinschalige pilots bij MKB ondernemers zodat deze ondernemers praktische kennis en ervaring opdoen rond circulaire oplossingen en businessmodellen.

Ben jij een MKB ondernemer in de vrijetijdssector en heb jij ook een circulaire of duurzame uitdaging? FACET heeft nog ruimte voor een aantal pilots. Neem hiervoor contact op met projectmanager Helen Roskam via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

•••

NV Economische Impuls Zeeland (Impuls Zeeland) is founding partner van Dockwize. De pijler innovatiefinanciering uit de dienstverlening van Dockwize wordt in samenwerking met Impuls Zeeland uitgevoerd.