Zeewier is de toekomst!

Zeewier is overal. Zeker in onze provincie. Tijd dus om eens in te zoomen op de mogelijkheden die het biedt. Enkele Chemiestudenten van HZ University of Applied Sciences deden dat tijdens hun onderzoeksminor. Ze gingen onder begeleiding van Dockwize zelfs nog een stap verder: ze ontwikkelden ook producten. En niet de minste…

Bij HZ University of Applied Sciences is men continu bezig met innovatie en ontwikkeling. Maar voor wie doe je dat? Uiteindelijk voor de markt. Dat leerden HZ-studenten tijdens hun onderzoeksminor waarin Dockwize en HZ gezamenlijk optrekken. Naast de vraag ‘Wat heeft zeewier te bieden?’ gingen de studenten tijdens de workshops van Dockwize ook aan de slag met ondernemersvragen als ‘Welk probleem los ik op in de markt?’ en ‘Wie is mijn doelgroep?’.

Shampoo-blok

Zo ontwikkelde Lidija Pakalnickaite een shampoo-blok op basis van zeewier. “Dankzij Dockwize heb ik diepgaand onderzoek gedaan naar de wens vanuit de markt en heb ik hier mijn productstrategie op gebaseerd. Probleem 1: shampoo bevat vaak giftige stoffen die schadelijk zijn voor je huid. En probleem 2: shampooflessen kunnen lekken tijdens het reizen. Daar heb ik met mijn shampoo-blok een oplossing voor ontwikkeld.”

Zeewier bleek het ideale ingrediënt voor shampoo te zijn. “Bij het onderzoek naar de samenstelling van zeewier vond ik significante concentraties Omega-3 vetzuren. Die verbeteren de gezondheid van de huid. Door deze te combineren met andere plantaardige stoffen, heb ik nu een shampoo in vaste vorm die de huid niet vergiftigt, maar verbetert.” 

shampoo van zeewier
Foto: Lidija tijdens haar presentatie en haar ontwikkelde shampoo-blok

Bruistablet

Ook Lydia Sloof ontwikkelde een verzorgingsproduct. “Ik wilde een bruisbal maken op basis van zeewier. Maar toen ik interviews ging doen om mijn innovatie op de markt te laten aansluiten, bleek dat veel mensen geen bad hebben. Wel vinden ze het lekker om soms een voetenbadje te nemen, maar daarvoor is een bruisbal te groot. Dus heb ik een bruistablet ontwikkeld waar je steeds een stukje vanaf kunt breken.”

Ook hier bleek zeewier weer een zeer geschikte grondstof te zijn. “Zeewier bevat naast Omega-3 ook veel antioxidanten, goed tegen veroudering. Omdat zeewier een lokale bron is, is mijn product bovendien veel duurzamer dan andere welness producten waar vaak palmolie in verwerkt zit.”

bruisbal zeewier
Foto: Lydia tijdens haar presentatie en haar ontwikkelde bruistablet

Plastic

Elizaveta Samoylova gooide haar onderzoek over een heel andere boeg. Zij ontwikkelde plastic van zeewier. “Het grote voordeel is dat het biologisch afbreekbaar is. Ik heb nu een plastic ontwikkeld dat binnen tien minuten volledig afbreekt in zeewater. Maar daar zit ook nog de uitdaging, want je wilt natuurlijk niet dat een plastic verpakking tijdens contact met water direct afbreekt. Ik heb ook al andere vormen van zeewierplastics ontwikkeld die langer hun vorm houden, maar er moet nog verder research komen voordat het echt bruikbaar is voor de grote verpakkingsmarkt.”

plastic
Foto: Elizaveta tijdens haar presentatie en haar ontwikkelde plastic van zeewier

Is zeewier de toekomst? Ja!

Zoveel toffe, veelbelovende producten. Is zeewier dé toekomst? Volgens de studenten wel. Lidija: “Het is lokaal, duurzaam, gezond. Ja, zeewier heeft een veelbelovende toekomst.” “Mensen zullen er nog wel even aan moeten wennen”, vult Lydia aan. “Dat had ik zelf ook. Maar hier aan de kust zie je zoveel zeewier. Het ligt voor het grijpen. Daar móeten we gewoon iets mee!”

Watermanagementstudent Patrick van Zweden onderzocht de zeewiermarkt en tempert het enthousiasme voorzichtig: “Het is echt mooi wat er nu ontwikkeld is, maar je ziet ook dat er nog veel onzekerheden in het proces van groei tot productie zitten. Zeewier is een natuurproduct onderhevig aan factoren als de reinheid van de zee, temperatuur, hoeveelheid licht, voorbijvarende boten en meer. Ook het soort zeewier en de verwerkingstechnieken zijn nog niet volledig uitgewerkt. Maar het is ontzettend gaaf om te zien wat er nu al van gemaakt wordt. Dit is ongetwijfeld nog maar het begin.”

En zo is het, dit is pas het begin. Ook voor de samenwerking tussen HZ en Dockwize in de onderzoeksminor. We zijn nu al benieuwd naar de volgende stappen en innovaties die we samen met studenten gaan ontdekken en vormgeven.

groepsfoto studenten zeewier