Resultaat BioVoice

BioVoice Match Event 15 10 2021

Resultaat BioVoice challenges: 11 innovatiecontracten en 12 andere samenwerkingen
Innovation & business booster matcht grootbedrijven met (internationale) mkb/start-ups

Sinds 2019 haalt het BioVoice programma bij grootbedrijven vragen op naar een biobased of circulaire oplossing voor een bestaand probleem. Mkb’ers en start-ups krijgen de kans hun oplossing in te dienen voor deze ‘challenges’. De meest recente challenge-cyclus van BioVoice eindigde vrijdag 15 oktober. Tijdens een hybride Match Event werden de resultaten gevierd.

Resultaten 2021
Er zijn 11 innovatiecontracten gesloten tussen grootbedrijven en deelnemende mkb’ers/start-ups. Dit zijn niet alleen 1-op-1 samenwerkingen; verrassend is dat er in twee challenges een samenwerking tot stand kwam tussen een grootbedrijf en 2 resp. 3 bedrijven. Het innovatiecontract betekent voor de deelnemers toegang tot onder andere financiering via vouchers. Die besteden ze zoveel mogelijk bij kennis- en applicatiecentra in de regio Zuidwest Nederland en ze tonen aan welke regionale impact hun project gaat hebben. Er werd in totaal €96.250 aan innovatievouchers toegekend. Dit bedrag is beschikbaar gesteld door de Regio Deal Midden- en West-Brabant, provincie Noord-Brabant, Rabobank en provincie Zeeland.

De nieuwe partners gaan nu samen de pilotfase in. Hier is in totaal een budget van ruim € 600.000 mee gemoeid.

Maar dat niet alleen
Ook deze cyclus leverde naast de innovatiecontracten een flink aantal alternatieve samenwerkingsvormen op. 12 deelnemers die niet tot een innovatiecontract kwamen, gaan nu of in de toekomst toch samenwerken met regionale initiatieven en bedrijven. Zo gaat een West-Brabants bedrijf met een van de challengers bekijken of hun al bestaande oplossing het proces kan verduurzamen en optimaliseren. Al met al is de missie van BioVoice weer ruimschoots geslaagd: nieuwe kennis en/of techniek in een stroomversnelling brengen en verwaarden. Voor een sterkere biobased- en circulaire economie in de regio.

Innovatiekennis van ver én dichtbij
5 Deelnemende bedrijven hadden deze keer een buitenlandse achtergrond; uit Spanje, Denemarken, Tsjechië, Duitsland en België. Zij brengen waardevolle nieuwe inzichten en netwerken van buiten onze landsgrenzen mee. Tegelijkertijd vonden twee challengers hun potentiële oplossing bijna om de hoek: zo gaat het in Vlissingen gevestigde Dow een samenwerking aan met 2 andere Zeeuwse bedrijven.

BioVoice partners

De initiatiefnemers van BioVoice zijn REWIN, Green Chemistry Campus, de provincie Noord-Brabant en Rabobank. Dockwize, Impuls Zeeland, Centre of Expertise Biobased Economy en Midpoint Brabant zijn als partner aangesloten voor de uitvoering van het programma. Samen willen zij dat innovatieve ondernemers en talent in de circulaire en biobased economie meer ruimte en stem krijgen. BioVoice is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Regio Deal Midden- en West-Brabant, provincie Noord-Brabant, Rabobank en provincie Zeeland.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Voor meer informatie kan je contact opnemen met Bob Houpst, Programmamanager BioVoice via +31 (0)6 143 14 825 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zie ook www.biovoice.nl.

 

Initiatiefnemers
REWIN West-Brabant
Green Chemistry Campus
Rabobanken Zuidwest-Brabant
Provincie Noord-Brabant

Partners

Dockwize

Impuls Zeeland

Centre of Expertise Biobased Economy

Midpoint Brabant
Provincie Zeeland

Challengers
Carbogen Amcis
Cargill
Cosun
Dow
Efteling
Renewi
SABIC
Sagro
Saver
Zorgsaam