SOS-programma van Dockwize biedt gratis APK-check voor ondernemers

Tijdens de coronacrisis hielp Dockwize meer dan 150 ondernemers met een gratis SOS-programma het hoofd boven water te houden. Op dit moment start een tweede editie van het online SOS-programma, met de focus op de weerbaarheid en toekomstbestendigheid van de onderneming. Directeur Marlon Baarends: „Een team van experts bouwt samen met jou aan een positieve toekomst.” 

 Dockwize Mischa projectOndernemer Mischa de Muynck van Heel Holland Fotografeert draaide in 2020 zijn meest succesvolle jaar ooit met behulp van het SOS programma. Foto: Martijn Fincke Fotografie

De Zeeuwse innovatiehub Dockwize is een broedplaats voor ideeën. Hier maken startups een succesvolle start, komt het onderwijs en bedrijfsleven samen en wordt innovatief ondernemerschap aangejaagd, zegt Baarends. „Wij stimuleren ondernemerschap, groei en innovatie. Dat doen we op verschillende manieren. Allereerst bieden we huisvestiging aan op de Kenniswerf in Vlissingen, waar we ondernemers aanhaken op ons innovatieve netwerk. Daarnaast bieden we programma’s aan voor studenten, startups en innovators. Organiseren we spraakmakende netwerkevents en kennen we de snelste weg naar innovatiefinanciering en onderzoek.”

SOS-programma voor ondernemers in zwaar weer

Eén van die gratis programma’s is het SOS-programma, wat in 2020 startte als antwoord op de coronacrisis. "Al in de eerste maand van de crisis staken wij de handen uit de mouwen. We dachten; we moeten nú iets doen, anders is het voor veel ondernemers straks te laat. In samenwerking met onze partners, waaronder Provincie Zeeland, ontwikkelden wij het Snel Ondernemers Support Programma. Een SOS-programma voor ondernemers in zwaar weer die vooruit wilden kijken.”

Van spoedloket naar weerbaarheidsprogramma

In drie weken tijd kwam er een spoedloket en een team van experts, waarmee Dockwize 150 ondernemers door de coronastorm hielp. „Financieel experts en business-coaches boden acute noodhulp aan: wat is er nú nodig om goed uit deze crisis te komen of, in het ergste geval, op een gezonde manier failliet te gaan? Daarnaast hielpen we ondernemers in een programma van tien weken om een plan te maken voor de toekomst: wat is je huidige situatie, welke (financiële) mogelijkheden zijn er en hoe kom je daar?” 

"We gaan door: niet als reactie op de crisis, maar als weerbaarheidsprogramma voor ondernemers”

Marlon Baarends, directeur Dockwize

Baarends zag hoe verschillende ondernemers in deze crisistijd met nieuwe diensten of producten op de proppen kwamen. "De deelnemende ondernemers hadden, soms noodgedwongen, de tijd om stil te staan. Om uit te zoomen, weg van de dagelijkse gang van zaken en terug naar de kern: hoe zit mijn businessmodel eigenlijk in elkaar? En welke kansen laat ik liggen? Mede dankzij ons programma draaiden sommige ondernemers zelfs hun meest succesvolle jaar ooit. En dat in crisistijd. Daar moesten we iets mee. We besloten om door te gaan. Niet meer als SOS-programma in reactie op de crisis, maar als weerbaarheidsprogramma om te blijven werken aan de toekomstbestendigheid van bedrijven.”

Bedrijfs-APK voor jouw bedrijf

Neem je als ondernemer deel aan het gratis SOS-programma? Dan krijg je een business-coach en financieel expert toegewezen. ,,Zij helpen jou met een grondige bedrijfsanalyse”, zegt Baarends. „In een uitgebreide intake scannen wij jouw bedrijf op vijf elementen: je producten, klanten, business- en verdienmodel, organisatie/team en financiën. Op basis daarvan bekijken we op welk element jij wel wat hulp kunt gebruiken. Is dat het gehele pakket? Dan volg je het volledige SOS-programma. Betreft het slechts een specifiek onderdeel? Dan bieden wij je, in samenwerking met onze partners, een losse module aan.”

"Waarom wel een APK voor je auto, maar geen jaarlijkse check voor je onderneming?”

Marlon Baarends, directeur Dockwize

Het gehele SOS-programma duurt, afhankelijk van het actieplan op maat, ongeveer tien weken. In die periode doen de experts van Dockwize er alles aan om de ondernemer sterker en steviger op de weg te krijgen. Zie het als een bedrijfs-APK voor je business, zegt Baarends. ,,Even uitzoomen en checken hoe het gaat. Laat die experts even onder je motorkap kijken, de moertjes aandraaien en de olie verversen. Want waarom neem je wel een APK voor je auto, maar geen jaarlijkse check door experts voor je onderneming? Bij eerder deelnemende ondernemers aan het SOS-programma zorgde deze check voor meer structuur, een efficiëntere werkwijze en inzicht in hoe je jouw bedrijf naar een hoger niveau tilt. Op die manier verzamel je mensen om je heen die met je meedenken. En dat is onbetaalbaar.”

Durf om hulp te vragen

Het volledige SOS-programma is dankzij de samenwerking met onder meer Provincie Zeeland gratis en grotendeels online. Daarmee maakt Dockwize het zo laagdrempelig mogelijk om hulp te vragen. ,,Wij merken dat veel ondernemers uit zichzelf niet zo snel om hulp (durven te) vragen. Pas als ze écht in zwaar weer terechtkomen, wordt er rondgekeken. Maar waarom zou je niet nú een kijkje onder de motorkap van jouw bedrijf nemen? Juist in een tijd waarin veel is veranderd. Natuurlijk bieden wij nog steeds het bekende noodloket voor acute hulp. Maar tegelijkertijd zetten wij nu vol in op de toekomstbestendigheid van ondernemingen. Laat experts nu alvast eens met je meedenken. Want voorkomen is altijd beter dan genezen.”

Marlon Baarends Dockwize headerMarlon Baarends: "Bij eerdere deelnemers zorgde deze check voor meer structuur."

Bron: De Ondernemer