KAAP maakt succesvolle start

De kennis die wordt opgedaan bij innovatiecentrum KAAP, in de loods op het uiterste puntje van de Kenniswerf, gaat de hele wereld over.
 
Vlissingen
Zo zijn ze in Singapore en Japan ook geïnteresseerd in testresultaten die het overbodig kunnen maken dat mensen moeten afdalen in tanks met vloeistoffen. En in Groningen willen ze ook graag weten wat de mogelijkheden zijn om windmolens op afstand te besturen. Maar om dat uit te proberen, kun je niet op kantoor of een zolderkamertje terecht. In de loods van KAAP op de 'kaap' van de Kenniswerf kan dat wel. Vier bedrijven zijn er, in samenwerking met techniekstudenten van Scalda en de HZ, aan de slag gegaan. En volgens projectleider Cees-Willem Koorneef mag dat gerust een succes genoemd worden.
 
5df0a43b baed 4dc8 a0df 6352e412cf6f
 
Windmolens
KAAP zit op de plek aan de Edisonweg waar vroeger Sloestaal zat. Sinds kort hangt er een bord met de naam aan de gevel en ook het windmolenblad dat daar langs het hek ligt verraadt een beetje wat er binnen gebeurt. Maar Koorneef wil het nog duidelijker maken. ,,We gaan onze zichtbaarheid vergroten door het windmolenblad buiten paars te maken en er komt ook nog een artist impression op de gevel."
 
De HZ heeft het project 'Airtub' ondergebracht bij KAAP, dat ook in de windmolens zit. Zij onderzoeken bijvoorbeeld hoe snel een blad slijt en hoe ze bijvoorbeeld met behulp van robots de polyester oppervlakte schoon kunnen maken. ,,Dat soort kennis is heel belangrijk, met het oog op de toekomst."Terra Inspectionering houdt zich bezig met de ontwikkeling van drones. Het bedrijf was al actief op de Kenniswerf voordat het ook naar KAAP kwam. Maar het testen van drones daar op een zolderkamertje bleek niet ideaal. In de loods kregen ze behalve ruimte ook de beschikking over lege vloeistoftanks van Colsen om in te vliegen en de dikte van de wanden te meten. Want net als bij windmolens is het ook hier de bedoeling dat mensen die klus niet meer zelf hoeven te klaren.
 
Ruimte voor meer
Het Kennis- en Innovatiecentrum Maintenance Procesindustrie KicMPi wil er innovaties in de onderhoudstechnologie testen. En volgens Koorneef is er ook nog interesse om twee containers neer te zetten om de mogelijkheden rond circulair bouwen te testen. Maar met vijf testprojecten is de loods nog lang niet gevuld. ,,Dockwize huurt de loods van Harthoorn. We hebben nu slechts 1000 van de 4000 vierkante meter oppervlakte in gebruik. Er is dus nog ruimte voor veel meer initiatieven. We hebben KAAP, bij wijze van test, uitgerold voor twee jaar. Maar nu het al na één jaar succesvol blijkt, willen we er graag mee verder. Die mogelijkheid is er door KAAP bijvoorbeeld aan het nog op te zetten Delta Kenniscentrum te verbinden, dat onderdeel is van het compensatiepakket 'Wind in de Zeilen'. Dat betekent dat we in de toekomst op deze plek misschien zelfs voor nieuwbouw kunnen gaan."

 

•••

De Jong, W. (2022, 25 maart). Vlissingse KAAP beleeft succesvolle start en hoopt op meer ‘knappe koppen’. pzc.nl.