Deze robot moet binnen twee jaar windmolens gaan inspecteren

Een robot ontworpen door studenten van HZ en Scalda moet het inspectiewerk aan windmolens goedkoper en efficiënter maken. Het apparaat weegt 25 kilo en wordt met een drone naar een windmolenwiek. Daar kan de robot overheen rijden. Vandaag werd het prototype uitgetest op een wiek op de grond in Vlissingen.

Als rupsen bewegen de tentakels van de robot over het turbineblad. Terwijl docent Gillie Maas het apparaat bestuurt met een controller, geeft zijn collega Edward Mouw een toelichting. "Het systeem wordt met een drone met een spanwijdte van meer dan vier meter naar de windmolen gebracht. De bladen worden horizontaal gezet zodat de robot eroverheen kan rijden. Het apparaat gaat een stuk nauwkeuriger te werk dan mensen die op het blad kloppen om te zien of er iets kapot is. Dit systeem kan zelfs de kleinste haarscheurtjes opmerken", vertelt Mouw.

Goedkoper dan mensen

Mouw merkte dat er een grote behoefte aan deze robot was. "Er zijn te weinig mensen beschikbaar die de inspecties kunnen doen", zegt hij. Daarnaast is het volgens hem ook goedkoper om de robot in te zetten. "De turbinebladen zijn meer dan honderd meter lang. Twee mensen worden altijd naar boven gehesen en doen een paar dagen over de controle van één molen. De robot staat binnen een kwartier op de plek waar die moet zijn en voert de inspectie in een half uur uit", aldus Mouw.
 
ed21f2f5 4687 3f15 be46 b61eb4b61608
HZ-docent Gillie Maas en Edward Mouw bij de inspectierobot
© Omroep Zeeland
 
De eerst echte test vindt plaats op 24 november. "Dan laten we de robot naar boven vliegen en wordt die getest op een windmolen aan land", zegt Mouw. Op het prototype is de bedrading en de computer goed zichtbaar, dat moet volgens Mouw nog bedekt worden: "We willen een kap maken die weersbestendig is. Het zal dus naar verwachting maximaal nog twee jaar duren voordat de robot op zee kan worden ingezet."
 
 
•••