Welke mogelijkheden zijn er eigenlijk allemaal in Zeeland om te komen tot innovatieve oplossingen voor regionale vraagstukken? En hoe schaal je als innovatieve startup je productie op zonder zelf productielijnen op te zetten? Allemaal vragen die tijdens de K&I innovatietour op woensdag 28 september werden beantwoord.
Dockwize en Campus Zeeland stippelden een tour uit door Zeeland waarbij de vertegenwoordigers van de Kennis- & Innovatienetwerken verschillende faciliteiten bezochten die allemaal innovatie mogelijk maken of versnellen.
Stop 1: Scalda Corrosielab in Terneuzen
De bus maakte een eerste stop in Terneuzen bij mbo onderwijsinstelling Scalda waar de groep een presentatie kreeg van projectpartner KicMPi en docent Bastiaan van der Vaart van Scalda over het praktijklab wat hij ontwikkelde.
CorrosieLABS is een samenwerkingsverband tussen onderwijs- en kennisinstellingen en de industrie. In dit lab wordt praktijkonderzoek gedaan naar de oorzaken van verschillende relevante corrosiesituaties. Vervolgens worden methodieken en methodes ontwikkeld om corrosie te voorkomen c.q. behandelen. Scalda werkt samen met bedrijven vooral aan praktijkgericht onderzoek waarbij de omstandigheden uit het veld zo nauwkeurig mogelijk in het praktijklab worden nagebouwd en gesimuleerd. Studenten en docenten vanuit het MBO en HBO zetten de praktijkonderzoeken op en begeleiden deze.
Stop 2: Vitrite met de Open Manufacturing Campus in Middelburg
De tourbus bracht de groep naar de volgende locatie: Vitrite in Middelburg. De directie van Vitrite gaf daar een presentatie over de plannen voor het Open Manufacturing Campus.
Met dit project bieden zij startups in de maakindustrie de mogelijkheid om productie op te schalen waarbij zij gebruik kunnen maken van de faciliteiten en know-how van Vitrite en het netwerk. In dit netwerk wordt samengewerkt met o.a. Impuls en Dockwize. Om een gevoel te krijgen bij deze productiefaciliteit, kreeg de groep nog een rondleiding door de enorme fabriek waar nog steeds in enorme oplages lampvoetjes worden gemaakt met behulp van mens en robot.
Stop 3: Joint Research Center Zeeland in Middelburg
Na een lunchpauze in Middelburg waar ook onderling kennis en ervaring werd uitgewisseld, wandelde de groep naar HZ University of Applied Sciences in Middelburg waar de toekomstplannen voor het JRCZ (Joint Research Center Zeeland) werden gedeeld en we van Lector Mischa Beckers een kijkje in de mogelijkheden van data science kregen.
Naast Data Science richt het JRZC zich ook op Engineering, Chemie en Ecologie. Voor het JRCZ is het bezoek van de K&I netwerken belangrijk omdat zij onderzoeksvragen vooral uit bedrijfsleven willen ophalen. Na de presentaties mag de groep ook nog even een kijkje nemen in het indrukwekkende nieuwe gebouw wat naar alle waarschijnlijkheid in december feestelijk geopend zal worden.
Stop 4: Test-, ontwikkel- en demolocatie de KAAP in Vlissingen
Tijdens de laatste stop presenteert Cees-Willem Koorneef projectleider vanuit Dockwize de verschillende projecten die inmiddels al in de enorme loods zijn geland.
De KAAP is een uniek fieldlab waar innovaties met hoge TRL-levels worden getest, ontwikkeld en gedemonstreerd door bedrijven in samenwerking met kennisinstellingen. Van testen van biobased gevelelementen in zelf ontwikkelde klimaatkamer ruimtes tot gerobotiseerde inspecties aan windturbines en circulaire, het bruist van de innovatie in de KAAP. En niet alleen bedrijven maken gebruik van de KAAP maar ook studenten zijn regelmatig te vinden in de KAAP. En er is nog ruimte in en ook buiten de KAAP voor testopstellingen en demonstraties. De gasten kregen ook nog de mogelijkheid om eindelijk een keer een windturbine, de zogenoemde nacelle, van binnen te bekijken, want ook die staat midden in de KAAP.
Al met al een inspirerende en succesvolle dag waaruit zeker nieuwe samenwerkingen en initiatieven zullen voortvloeien.
Wil je nou meer weten over de Kennis- & Innovatienetwerken of over een van de faciliteiten neem dan gerust eens contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!