Internationale vrouwendag

Vandaag, op Internationale Vrouwendag, zetten wij twee vrouwen in de spotlight. Dockwize-directeur Marlon Baarends en Caroline Verwijs, directeur van Krijn Verwijs gaan met elkaar in gesprek.

Hoe ervaar jij het ondernemerschap als vrouw? 

Caroline: “Voor mij bestaat een goed team uit verschillende spelers. De rol van vrouwen is net zo belangrijk als de rol van mannen. Een open-mind met oog voor wat er in jouw omgeving speelt, intern als extern vind ik belangrijker dan de vraag of je man of vrouw bent als ondernemer. Maar ik ben ervan overtuigd dat een team dat uit vrouwen én mannen bestaat betere prestaties levert. Mono-cultuur is nooit goed. Dat is alleen lang wel het geval geweest en dat blijf je ook nu nog terugzien in veel sectoren. Ik ben nog steeds vaak de enige vrouw in overleggen met directeuren of partners van organisaties. Ik zie om me heen wel steeds meer vrouwen in directiefuncties, dus het laat zien dat we niet stilstaan.” 

Hoe is dat voor jou als vrouw in een directiefunctie?

Marlon: “Ik was me er in eerste instantie niet zo van bewust, maar toen ik benoemd werd tot directeur kreeg ik hele positieve reacties en werd er ook vaak benoemd dat mannen en vrouwen het goed vonden dat er een vrouw in deze positie kwam. Ik vind het vooral belangrijk dat de juiste competenties samen komen in een team. Wel vind ik dat vrouwen zich nog meer mogen laten zien. Het is belangrijk dat we in de maatschappij de rollen zien die vrouwen vervullen zodat de algemene beeldvorming daarin aangepast wordt. Ik krijg bijvoorbeeld vaak de vraag hoe ik de oppas voor mijn kinderen regel, terwijl een mannelijke directeur met ook een jong gezin deze vraag nooit krijgt. Vaker vrouwen om je heen zien in werksituaties draagt bij aan meer gelijkheid.”

Welke ontwikkelingen zie je in de rol die vrouwen spelen in het bedrijfsleven en hoe zie je de toekomst? 

Caroline: “Om bedrijven en organisaties bemenst te houden moet de arbeidsparticipatie omhoog. Te vaak zie je dat vrouwen blijven steken op een lager niveau omdat ze een beperkt aantal uren werken. Ik hoor vaak om me heen dat vrouwen tijd nodig hebben voor zichzelf en daarom bijvoorbeeld minder werken. Maar als je voldoening haalt uit je werk is dat ook iets leuks voor jezelf doen. Economische zelfstandigheid is daarvoor de beloning en helpt in het verder verstevigen van de gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Dat geeft je ook weer vrijheid.” 
 
Marlon: “Ik zie steeds meer vrouwen om me heen die genieten en energie krijgen van hun werk en daardoor ook hogere rollen vervullen in een organisatie. Ik ben het met je eens dat je voldoening haalt uit werken en dat minder werken niet altijd staat voor meer vrijheid of ontspanning. Daar hebben we nog wel een weg in te gaan, want het beeld is inderdaad nog vaak dat ‘werken moet, en vrij zijn mag’, terwijl ik juist heel gelukkig wordt van mijn werk en daardoor in mijn vrije tijd ook meer kan genieten. Organisaties hebben een belangrijke rol hierin: niet dat alles leuk en fun moet zijn in het werk, maar wel dat er flexibele mogelijkheden zijn en dat medewerkers eigen verantwoordelijkheid krijgen in het invullen van hun rol. Ik ben ervan overtuigd dat mensen dan veel productiever zijn.” 

Wat zou je andere vrouwen mee willen geven?

Caroline: “Dat economische zelfstandigheid echt heel belangrijk is voor je welbevinden. En dat je door te werken en ambitie te hebben in je werk ook jezelf verder ontwikkelt. De balans met thuis is heel belangrijk: je moet er kunnen zijn voor je kinderen en je hoeft het echt niet alleen te doen, maar als je een volwaardige rol en economische zelfstandigheid hebt, help je jezelf en je gezin.  

Marlon: “Laat je zien en ga aan de slag met je ambities. Laat vooral los hoe anderen ergens naar kijken of wat verwacht wordt, maar doe wat je zelf wil. Omring je met andere inspirerende vrouwen en laten we vooral het oordeel loslaten, van elkaar leren en elkaar stimuleren en helpen.”

Ben jij benieuwd hoe Dockwize jou kan helpen om jezelf te ontwikkelen? Kijk dan hier welke programma's wij aanbieden!