Mo wil Zeeuwse markt veroveren met water met Iraanse kruiden

Een verblijfsvergunning voor een jaar waarin je wordt geholpen om je eigen bedrijfje op te starten. Het lijkt de droom voor iedere buitenlandse ondernemer die de ambitie heeft om de Nederlandse markt te veroveren. Mo Qaem uit Iran maakt gebruik van het Startup Visa-programma van Dockwize. 

Mo verovert Zeeuwse markt

Arne Hulstein, programmamanager bij Dockwize begeleidt de buitenlandse ondernemers die een jaar in Zeeland verblijven. Volgens hem is het doel dat er goede buitenlandse bedrijven zich in Zeeland vestigen. Dat ze de markt ontdekken, stappen zetten en uiteindelijk hun bedrijf hier gaan opbouwen en groeien.

 

Voorwaarden

"Overigens komt niet iedereen in aanmerking om deel te nemen aan dit project. Er zijn natuurlijk bepaalde criteria waar je aan moet voldoen. Je moet een startend ondernemer zijn, je moet een goed en onderscheidend idee hebben en je moet kunnen motiveren waarom je juist hier naartoe wil komen. En daarnaast moet je alles zelf betalen, dus het is niet voor iedereen weggelegd," aldus Hulstein. Mo Qaem verblijft nu acht maanden in Nederland met zijn gezin. De beginperiode was voor hem wel even wennen. "Het was een positieve shock. Ik dacht dat Nederlanders afstandelijk waren, maar niets is minder waar. Toen ik voor het eerst in Vlissingen over straat liep, werd ik begroet door iemand die ik helemaal niet kende. Dat vond ik erg vreemd. Nederlanders zijn misschien wel erg direct, maar ook zeer behulpzaam en open", aldus Qaem.
 

Verbondenheid met kleine lokale boeren

Qaem had in Iran ook al een goedlopend bedrijf. Hij komt uit een boerenfamilie en voelt daardoor een sterke verbondenheid met kleine lokale boeren. Hij zette in zijn thuisland daarom een platform op om deze boeren te helpen om hun producten direct te verkopen aan de consument. En de boeren werden beloond wanneer zij overschakelden naar een duurzame werkwijze. Het bedrijf groeide snel en dat bracht hem op het idee om ook de internationale markt te ontdekken.
 

Water met een lekker smaakje

Hij had in eerste instantie het idee om iets met kruidenthee te gaan doen, maar kwam eenmaal hier in Nederland tot de ontdekking dat hij iets anders moest gaan bedenken. Door aan allerlei mensen te vragen wat ze op een dag drinken, kwam hij erachter dat mensen veel water drinken en dat het toevoegen van een natuurlijke smaak aan water een gat in de markt zou kunnen zijn. Hij gebruikt hiervoor een combinatie van kruiden die in Iran worden verbouwd en vanuit daar worden geïmporteerd. De zakjes met kruiden worden verpakt in een kalebassen die ook uit Iran komen. 
 
Qaem heeft nog een aantal maanden om de Nederlandse markt te veroveren met zijn product. "Mijn doel is dat heel veel mensen in verschillende landen en continenten, zoals Europa, Noord-Amerika en Azië overschakelen naar een natuurlijke oplossing om een smaak toe te voegen aan water, waardoor mensen ook meer water gaan drinken. En uiteindelijk hoop ik dat het uitgroeit tot een internationaal goedlopend bedrijf." Mocht de komende maanden blijken dat het product toch niet aanslaat of dat hij geen afzetmarkt weet te creëren, stopt hij ermee en gaat hij terug naar Iran.
 

Get Unlocked-The Food Edition

De komende maanden is Mo nog druk bezig om zijn product verder te ontwikkelen en te promoten. Op 18 juni is er tijdens het evenement Get Unlocked-The Food Edition in Innovatiepunt De Kaap in Vlissingen de mogelijkheid om de producten van Mo te proeven en de verschillende smaken te ervaren.
 
 
Bekijk hier de video waarin Mo Qaem uitleg geeft over zijn product
 
Meer weten over het Startup Visa-programma? Ontdek hier de mogelijkheden!