Inspirerende Food meet-up met Chantal Engelen in KAAP

Op 28 november stond de Zeeuwse foodsector in de schijnwerpers tijdens de eerste Food Meet-up naar aanleiding van het evenement Get Unlocked | The food edition in juni. In Innovatiepunt KAAP in Vlissingen, waar nog volop gewerkt wordt aan de nieuwe faciliteiten, kwamen meer dan 30 foodondernemers en -professionals samen om kennis, inspiratie en ideeën uit te wisselen. Het centrale thema van de dag: hoe kunnen we elkaar versterken om de voedseltransitie te versnellen. Hierbij kwamen onderwerpen als voedselverspilling, eiwittransitie en ketenversterking aan bod.

Inspiratie van Chantal Engelen: Van krom naar kracht

De middag begon met een inspiratiesessie door Chantal Engelen, oprichter van Kromkommer en Peas of Me. Chantal nam de deelnemers mee in haar reis door de voedselketen, waar ze met innovatieve ideeën en gedurfde acties impact wist te maken. Met het succes van Kromkommer – dat kromme groenten en fruit populair maakte – als voorbeeld, liet ze zien hoe creatieve oplossingen een maatschappelijke verandering kunnen brengen. 

Chantal deelde ook persoonlijke ervaringen uit haar reis langs meer dan 60 boeren en bedrijven die voedsel op een duurzame en vernieuwende manier produceren. Haar verhaal benadrukte dat elke ondernemer, ongeacht schaal of ervaring, kan bijdragen aan een duurzamere toekomst. "Het begint met een passie, maar echte impact bereik je door samenwerking en actie," stelde ze.

Business Booster: Samen naar oplossingen

Aan het eind van de middag was tijd voor actie in de interactieve Business Booster-sessie. In drie rondes kregen ondernemers Marcin en Odile van Koop, eet, beleef lokaal de kans om hun vraagstuk te delen met de andere deelnemers. Hun vraagstuk: "Hoe kunnen we de eiwittransitie – van dierlijk naar meer plantaardig – begrijpelijk en aantrekkelijk maken voor onze klanten, zoals consumenten, producenten en horecaondernemers? Hoe zorgen we ervoor dat zij zich betrokken voelen en daadwerkelijk stappen zetten, zonder dat ze afhaken bij termen als 'eiwittransitie' of 'meer plantaardig'?"

De deelnemers, waaronder ondernemers, onderzoekers, businesscoaches en andere professionals, bogen zich gezamenlijk over de ingebrachte casus. Deze aanpak leverde Odile en Marcin waardevolle inzichten, praktische adviezen en een hoop nieuwe ideeën. De sessie benadrukt de kracht van samenwerkingen binnen de Zeeuwse foodsector. "Je merkt dat je niet alleen staat in je uitdagingen. Het is heel fijn om van elkaar te leren," deelde een van de deelnemers.

Netwerken met een hapje en drankje

De middag werd afgesloten met een netwerkborrel, waar de deelnemers met een hapje en drankje verder konden praten. Het informeel uitwisselen van ideeën en contactgegevens gaf de ondernemers de kans om duurzame verbindingen te leggen.

Samen impact maken 

De Food Meet-up werd niet voor niets in de KAAP georganiseerd. Deze locatie, die nog volop in ontwikkeling is, biedt Zeeuwse foodondernemers niet alleen een inspirerende plek om samen te komen, maar ook alles wat er nodig is om écht te versnellen. Of het nu gaat om het testen van nieuwe producten, het ontwikkelen van duurzame processen of het demonstreren van nieuwe producten en innovaties: de KAAP bied je de faciliteiten. Bovendien is het dé plek om gelijkgestemde ondernemers, experts en professionals te ontmoeten, kennis te delen en elkaar te inspireren.

Benieuwd naar toekomstige events of wanneer je terecht kunt in de KAAP om jouw product te ontwikkelen, testen of demonstreren? Blijf op de hoogte via onze socials, of stuur je vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. 

De Food Meet-up is een initiatief van Dockwize, FoodDelta Zeeland en Impuls Zeeland.