Meet the Member: Van Meer uit Tholen

Dit jaar werd de Emergo Innovatieprijs uitgereikt aan een bijzonder familiebedrijf: Van Meer uit Tholen. Ze pakten de aandacht van de jury met hun ‘Modular Hybrid propulsion drive systeem’. Wat dat precies inhoudt, leggen ze in deze blog uit, maar we stellen ze ook aan je voor als nieuwste Dockwize communitylid! We praten met oprichter Rob en technisch directeur Louis.

Wat maakt Van Meer nu zo uniek?

“Grappig dat je het vraagt, want we onderscheiden ons op best wat factoren. Om te beginnen natuurlijk onze corebusiness. Die omvat de engineering, implementatie, beheer en onderhoud van elektrische en mechanische installaties gedurende hun volledige levensduur. Dat is best een unieke combinatie in dit veld. Wij zijn specifiek actief op het gebied van rotating equipment, waaronder elektromotoren, pompen, industriële ventilatoren en motorreductoren. We bieden ook ondersteuning aan drives equipment zoals frequentie sturingen, softstarters en drive systemen. Maar in interviews geven zijn we ook heel goed, haha.

Daarnaast ligt de gemiddelde leeftijd van onze medewerkers onder de 30 jaar. Vaak vragen mensen hoe dat kan. We focussen op het creëren van een jong en dynamisch team dat zich bij ons doorontwikkeld. Dat ondersteunen we enorm en we trekken er veel nieuwe mensen mee aan. We groeien dan ook nog steeds hard, wat afgelopen november voor de 4e keer op rij bekroond is met een FD Gazellen award voor één van de snelst groeiende bedrijven van Zuid-Nederland. Iets om trots op te zijn.”

Wat houdt jullie innovatie in?

“De innovatie waarmee we de Emergo prijs wonnen, is een hybride aandrijflijn voor de scheepvaart, die het mogelijk maakt om schepen hybride of helemaal elektrisch te laten varen. Dit doen we door gebruik te maken van volledig zelf ontwikkelde bouwblokken. Deze bouwblokken zijn onder andere een modulair drive systeem, LTO energieopslag systeem en een DC shore charger. Dat is een trend, kijk maar naar de vraag naar laadpalen en -pleinen voor auto’s en huishoudaccu’s.

Onze innovatie is relevant voor bedrijven over heel de wereld en wordt dan ook globaal vermarkt. Hoe mooi is het om te zeggen dat dit bedacht en ontworpen is in Zeeland? De eerste elektrische sleepboot vaart al, in de Port of Auckland, Nieuw-Zeeland. Dit specifieke schip is vorig jaar gestart met de proefvaart en dit jaar officieel gedoopt en opgeleverd. Een flinke mijlpaal!”

Hebben jullie nog goede voornemens voor 2024?

“Zeker weten. Nu werken we vooral orders af, maar volgend jaar gaan we een hoop mooie stappen zetten. We bouwen nu een nieuw bedrijfspand waar we in 2024 naartoe verhuizen en productontwikkeling als stip op de horizon. We gaan een gestandaardiseerd megawatt laadsysteem voor de markt ontwikkelen, in plaats van elke klant voorzien van een pakket met specifieke wensen, want dat wordt veel te duur. Tot slot willen we Dockwize verder ontdekken. We hopen bij te kunnen dragen aan de community door start-ups van technische kennis te voorzien. We zijn vooral werkzaam in regio Rotterdam en Antwerpen, dus het is erg leuk om ook in het Zeeuwse het netwerk verder uit te breiden.”

Lees hier meer over Van Meer. Ben jij ook lid van de Dockwize community en wil je meedoen aan deze rubriek? Mail dan onze communitymanager Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..