"Blijf positief en toon inzet en uithoudingsvermogen. Alleen dan kan je kansen zien."

“Een drama, dat was het”, blikt Jaap van Klompenmakerij Traas terug. “Ik begreep meteen dat deze crisis grote gevolgen voor ons zou hebben. Onze winkel, de rondleidingen en ons marktkraam draaien rond toeristen. Die zijn er niet, dus je moet helemaal om met je bedrijf.”

Jaap SOS Dockwize 2 zw

Bij ‘helemaal om’ komt nogal wat kijken. “Daarom heb ik mezelf meteen na het eerste bericht aangemeld voor het SOS programma van Dockwize. Ik denk dat ik één van de eersten was.” Een idee over hoe het nu verder moest, had Jaap wel al. “We switchen de focus van ons bedrijf naar streekproducten voor mensen uit de regio. Die verkochten we altijd al, maar in het kader van ‘koop lokaal’ zien we dat hier nu meer vraag naar is.”

Aanpassing webshop

Een webshop was er al, dus dat was handig. “Die hebben we nu versneld aangepakt en verbeterd. De streekproducten hebben er een prominente plaats gekregen en het assortiment is verbreed. Vervolgens zijn we actief aan de slag gegaan met social media om meer aandacht op de webshop te vestigen. Na een paar weken zagen we al resultaat.”

Gunfactor

De switch maakt voorlopig een deel van het omzetverlies goed, maar voor een toekomstbestendig bedrijf is volgens Jaap meer nodig. “Nu speelt er een bepaalde gunfactor in de maatschappij. Lokale mensen komen naar je (web)winkel omdat ze lokale ondernemers willen helpen en daar ben ik heel gelukkig mee. Maar is dat over een half jaar ook nog zo? Hoe ik hen blijvend kan vasthouden, is wat ik tijdens het programma wil uitzoeken.”

Jaap SOS Dockwize 3

Spiegel

Dat uitzoeken begint bij de financiën, heeft Jaap inmiddels ervaren. “In eerste instantie ga je aan de slag met het inzichtelijk maken van je financiële situatie. Dan zie je pas goed wat er in je bedrijf omgaat en waar je op kunt sturen. Het kan ook confronterend zijn, je moet de feiten onder ogen zien. Maar dat is iets wat iedere ondernemer in deze crisis moet doen: in de spiegel durven kijken. En vervolgens weer door. Het is een nare tijd, maar blijf positief en toon inzet en uithoudingsvermogen. Alleen dan kan je kansen zien.”

Gevoel

Moet je dan alles wat minder rendeert laten vallen en iedere kans die je ziet grijpen? Nee, wat Jaap betreft niet. “Gevoel speelt ook nog een rol. Je kunt het ook omdraaien, kijken wat je gevoel je ingeeft en daar een financiële analyse oplaten. Misschien levert dat nog wel meer op.”

Jaap SOS Dockwize 1

Meld je ook aan voor SOS Dockwize!

Ook, net als Jaap, deelnemen aan het gratis SOS programma van Dockwize? Het kan nog steeds! Kom sterker uit de crisis, spar met experts, coaches en andere deelnemers, bouw een groot netwerk op en zet ideeën om tot een concreet actieplan! Een unieke kans! Check alle info hier en meld je gratis aan!

Programma's

Op zoek naar andere ondersteuning passend bij jouw ontwikkelfase als ondernemer? Wil je een nieuw product op de markt brengen? Of verder groeien met jouw bedrijf? De afgelopen jaren hebben al 800 deelnemers één van onze programma's doorlopen. Bekijk hier het overzicht van de programma's.

 

•••

SOS Dockwize is mede mogelijk gemaakt door provincie Zeeland, ZLM Verzekeringen, de Zeeuwse Verzekeringen, Impuls Zeeland en Rabobank.

Foto: Martijn Fincke • Tekst: Kim de Booij