BioVoice: hoe een kleine start up een grote industriereus uit de brand kan helpen

• Bron: PZC 23-06-2020

MIDDELBURG - Kleine Zeeuwse bedrijven kunnen soms problemen oplossen van multinationals als Dow in Terneuzen. De provincie ondersteunt dat met 200.000 euro subsidie.

Het voorbeeld is niet uit de lucht gegrepen. Dow zoekt een alternatief voor het gebruik van chloorbleekloog om de aangroei van mossels en oesters in het koelwatersysteem te voorkomen. Cargill Sas van Gent wil biologisch afbreekbare voedselverpakkingen gebruiken. LambWeston breekt zich het hoofd hoe de grijsverkleuring van aardappelproducten op een milieuvriendelijke manier kan worden tegengegaan.

Vraag en aanbod

Kleine Zeeuwse bedrijven of zelfs start ups kunnen de oplossingen aandragen. Alleen moeten vraag en aanbod nog wel even bij elkaar komen. De provincies Zeeland en Noord-Brabant proberen dat voor elkaar te krijgen met het programma BioVoice. Het dagelijks provinciebestuur heeft besloten daar 2 ton in te steken.

Met hulp van Impuls Zeeland en Dockwize worden de groten en de kleintjes bij elkaar gebracht. De regeling is nieuw, maar het principe heeft die zich al bewezen. Vorig jaar kregen 13 van de 19 deelnemers aan de Challenge Weeks een zogeheten innovatiecontract. Daarin zitten waardebonnen voor allerlei diensten. Ze zijn bijvoorbeeld te besteden bij een kenniscentrum in de regio om een uitvinding in de praktijk te testen. Of er kunnen adviseurs mee worden ingehuurd. 

 

Noord-Brabant

Door de samenwerking met Noord-Brabant kunnen Zeeuwse bedrijven ook profiteren van oplossingen van kleine bedrijven in die provincie, of andersom, Zeeuwse ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf kunnen grote Brabantse ondernemingen helpen. Voorwaarde is wel dat het steeds gaat om duurzame oplossingen voor problemen.

Onderhoudsstop bij Dow foto Omroep Zeeland

Foto: Dow Terneuzen © Omroep Zeeland

•••

De initiatiefnemers van BioVoice zijn REWIN, Green Chemistry Campus, de provincie Noord-Brabant en  Rabobank. Dockwize, Impuls Zeeland, Centre of Expertise Biobased Economy en Midpoint Brabant zijn als partner aangesloten voor de uitvoering van het programma. Samen willen wij dat innovatieve ondernemers en talent in de circulaire en biobased economie meer ruimte en stem krijgen. BioVoice is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Regiodeal Midden- en West-Brabant.

Meer info over BioVoice check je hier.