Yara eerste grote industriële partner Dockwize

Artikel uit het Yara duurzaamheidsverslag • juni 2020 •

Het Silicon Valley van Zeeland vind je in Vlissingen bij Dockwize. Jonge professionals die vanzelfsprekendheden in twijfel trekken, een kritische noot bij de status quo plaatsen en steeds opnieuw de ‘waarom-vraag’ stellen.

Innoveren doe je al lang niet meer alleen. Het idee van de slimme Willy Wortel die volledig geïsoleerd van de buitenwereld geniale uitvindingen doet, is niet voor niks een stripfiguur. De werkelijkheid? Om te versnellen moet je je uitdagingen op tafel durven leggen en de juiste partijen aan tafel krijgen. Matthijs Lugtenburg, directeur Dockwize is er duidelijk over. “Dockwize doet precies dat in de regio. Slimme mensen die vol zitten met energie en ideeën en ervoor zorgen dat grote bedrijven tot innovatieve oplossingen voor hun vraagstukken komen.”

Yara eerste grote industriele partner Dockwize

 “INNOVATIE STIMULEREN, ENERZIJDS DOOR NIEUWE IDEEËN IN HUIS TE HALEN, ANDERSZIJDS DOOR ZELF INNOVATIE PROGRAMMA’S TE ORGANISEREN.”

Hoe dan?

“Door tot vervelends toe, vragen te stellen. Zo beginnen we elke ‘challenge’. Hierin dagen wij de bedrijven uit om na te denken over het probleem en de door hun bedachte oplossing. Daarna zoeken wij jonge professionals, studenten en innovatieve ondernemers die met de bedrijven aan de slag gaan: ideeën toetsen en uitzetten bij andere experts in het vakgebied. Yara is zo’n bedrijf dat bereid is om zich kwetsbaar op te stellen. Het blijft vraag en aanbod. Wij helpen hen, maar zij ons ook door ons regionale innovatiesysteem te helpen groeien.”

“Wij leggen niet alleen onze dilemma’s neer in Vlissingen, maar maken ook actief deel uit van het bestuur. Het is een wisselwerking tussen het binnen halen van nieuwe ideeën en het trainen en opleiden van jongeren. Zij houden ons scherp door met frisse ogen naar onze vraagstukken te kijken en maken op deze manier ook kennis met Yara als bedrijf,” zegt Evelien de Visser, Senior HR Manager bij Yara en bestuurslid bij Dockwize.

Kun je ook een voorbeeld noemen van zo’n project, Matthijs?

‘‘Een hele praktische doen we met Yara: stofvrije kade, de naam zegt het al. Er worden dagelijks enorme hoeveelheden product verladen op schepen via de kade. Dat gaat gepaard met stofvorming. Een ander project is Good Housekeeping. Hoe zorg je ervoor dat je medewerkersmotiveert om hun werkomgeving netjes te houden – voor alle uitdagingen creëert Dockwize een innovatieve oplossing.’’ 

•••

Yara is onlangs aangesloten als partner van Dockwize. Check hier alles partners van dé innovatiehub van Zeeland. Ook partner worden? Lees dan hier meer info!