Update bouw Joint Research Center Zeeland

Begin 2018 werden de handtekeningen gezet onder de intentieovereenkomst voor het Joint Research Center Zeeland, het gezamenlijke laboratorium in Middelburg met voorzieningen voor mbo, hbo en wo. Aan Het Groene Woud worden de voorbereidingen voor de bouw inmiddels steeds duidelijker. Naast de HZ-locatie zijn de oude gebouwen gesloopt en wordt de grond klaar gemaakt voor de bouw. Een update over de laatste ontwikkelingen.

Aanpassing gevelontwerp

Het ontwerp van de gevel van het JRCZ is in de afgelopen weken aangepast op basis van positieve feedback. Bij het eerste ontwerp -met de verticale lamellen- kwamen een aantal aandachtspunten naar voren. Er bleek te weinig daglicht naar binnen te vallen, waardoor de indelingsmogelijkheden niet flexibel genoeg waren. Het onderhouden van de gevel zou bovendien niet eenvoudig zijn. Er is daarom een nieuw ontwerp ontwikkeld, de gevelbekleding bestaat nu uit beplating in een vierkant raster.

JRC Artist impression Rothuizen Architecten Stedenbouwkundigen

Artist impression: Rothuizen Architecten Stedenbouwkundigen

Architect Ben Westenburger: “De essentie van het gebouw is hetzelfde, maar met het nieuwe ontwerp spelen we nog beter in op de functies van het JRCZ. We kunnen het daglicht beter benutten en de ruimtes zijn flexibeler in te delen. De keuze voor andere materialen betekent ook dat we de productie- en exploitatiekosten verlagen. Het nieuwe ontwerp heeft bovendien een vriendelijkere uitstraling gekregen en past beter in het landschap.” Het materiaal voor de tegels -die in het ontwerp wisselend mat en glanzend zijn- moet nog gekozen worden en is bij voorkeur biobased.

Een boeiende bouwplaats

Voor de bouwplaats worden op dit moment een groot bouwbord en een kleurrijk en informatief ontwerp voor de omheining ontworpen. Naar verwachting wordt dit in de zomerperiode voor passanten zichtbaar.

Over Campus Zeeland en het Joint Research Center Zeeland

Campus Zeeland! richt zich op het versterken en innoveren van de Zeeuwse economische sectoren en thema’s door ze te verbinden met het hoger- en wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Het Joint Research Center Zeeland (JRCZ) is één van de projecten waar Campus Zeeland aan werkt. Binnen het JRCZ werken studenten van Scalda, HZ en UCR straks nauw samen. Het JRCZ is het bindmiddel tussen kennisinstellingen, researchfaciliteiten en het bedrijfsleven. Ze willen oplossingen vinden voor vraagstukken die relevant zijn in een deltagebied als Zeeland. De focus ligt op de thema’s water, energie en voedsel. Hoe beschermen we Zeeland tegen het water, hoe genereren we nieuwe vormen van energie, hoe produceren we voedsel in een veranderende delta? Samen bouwen Ze aan de formule van de toekomst.

Meer informatie?

Download het JRCZ infoboekje

•••

Bron: HZ University of Applied Sciences en Campus Zeeland

Campus Zeeland! richt zich op het versterken en innoveren van de Zeeuwse economische sectoren en thema’s door ze te verbinden met het hoger- en wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Dockwize is partner van Campus Zeeland!

Lees ook: