Autonoom is de toekomst K&I Netwerk Zeeland Connect

Gert Bulté is general manager bij Lineage Vlissingen, waar ze iedere dag bijdragen aan het veranderen van de voedselketen om afval te reduceren en de wereld te helpen voorzien van voedsel. Bij Lineage Vlissingen doen ze alles, van overslag van fruit, het verwerken van fruitsappen en -concentraten tot friet leveren aan grote ketens in de Verenigde Staten. Iedere dag draagt Lineage bij aan het veranderen van de voedselketen om afval te reduceren en de wereld te helpen voorzien van voedsel. Het project Autonoom Horizontaal Transport maakt een automatiseringsslag mogelijk in de manier waarop containers van en naar de terminals worden vervoerd. Naast Lineage zijn ook SPS, Mieras, Ter Berg en Easymile betrokken partners. Zeeland Connect speelt in dit project een grote rol als facilitator en subsidieverstrekker. Gert vertelt.

Waarom autonoom horizontaal transport?
‘Als er nu een schip aanmeert met containers, zet een kraan ze aan wal. Een grote terminaltrekker rijdt met die containers naar een containerterminal, waar vanuit ze later naar een magazijn worden gebracht. Dat is een veelvoorkomende, horizontale transportketen, die veel mankracht kost. Er staan namelijk zo’n vijf chauffeurs tegenover één kraan. Er lag dus enorme potentie om daar een automatiseringsslag te maken. De chauffeurs van de trekkers worden ingezet op andere taken, want aan mankracht is veel behoefte in Zeeland. Ze verliezen hun werk dus niet; automatisering biedt juist veel nieuwe mogelijkheden.

 

In 2020 is onze volautomatische containerterminal opgeleverd. Lineage Vlissingen focust zich nu op de volgende fase; de uitbreiding van de kade, het installeren van STS kranen en uitbreiding van de containerterminal De volgende uitdaging wordt het autonoom maken van de magazijnen. Het zal nog wel even duren voordat geautomatiseerde voertuigen de openbare weg op kunnen. Op zich is het automatiseren niet zo moeilijk - je kunt het vergelijken met de techniek van de zelfrijdende Tesla’s. De moeilijkheid zit in hoe chaotisch de terminal is. Er werken veel mensen, de kranen staan dicht op elkaar en de magazijnen lopen tot aan de rand van de kade. Er is gewoonweg weinig ruimte. Maar autonoom is de toekomst en dat het ons gaat lukken is een feit!’

Cees-Willem Koorneef bouwt aan een beter economisch en maatschappelijk klimaat in de regio en is werkzaam als programmamanager bij Zeeland Connect. Cees-Willem, kun je iets meer vertellen over het project?

‘Het project Living Lab Autonoom Transport is in 2021 gestart en loopt tot eind 2023. Het doel is een open innovatiesysteem neerzetten, waarin bedrijven in de logistieke sector, wegbeheerders en kennisinstellingen samen experimenteren met autonome voertuigen. Daarbij is als kennisinstelling de HZ University of Applied Sciences betrokken. Het project is in fasen opgebouwd, werkpakketten als het ware, die tot nu toe heel goed gingen, maar er ligt een flinke uitdaging in het volledig autonoom maken van vervoer. Het is de bedoeling dat een auto ook gewoon de openbare weg op kan waar jij en ik fietsen en wandelen, dat moet dus helemaal veilig zijn. Het zou heel goed zijn als er nog meer bedrijven aansluiten, om bijvoorbeeld meer te experimenteren en een deel van de pilot op zich te nemen.’

Wat is de grootste uitdaging bij open innovatie?

‘Zeeland Connect focust zich vooral op technische innovatie, maar de sociale innovatie - het vertrouwen van mensen in nieuwe techniek - blijft vaak achter. De mindset moet veranderen om al die vernieuwingen te willen accepteren en toe te passen. Dat is een interessante uitdaging die speelt in alle K&I netwerken en door heel Zeeland. Terwijl de bottom line is dat innovatie niet zomaar leuk is, maar echt noodzakelijk voor je bedrijf om te overleven.

Door mee te doen met projecten zoals hierboven, ben je één van de eerste partijen die vernieuwend is. Dat onderscheid je van concurrenten en heb je voorsprong. Ondernemers kunnen natuurlijk wachten tot vernieuwingen op de markt komen, maar helpen ontwikkelen heeft grote voordelen. Investeren in onderzoek en ontwikkeling is goed voor de regio, het innovatieve imago van je bedrijf én helpt vertrouwen hebben in nieuwe technieken en samenwerking. Veel Zeeuwse bedrijven zien dat helaas nog niet zo en zijn ze er niet mee bezig, terwijl het belangrijk is je dienstverlening en marktpositie constant aan te passen op wat je klanten nodig hebben. Belangrijk werk dus, want veranderingen voer je samen door.’

Wat is de belangrijke rol van het K&I netwerk in dit project?

‘De kern zit ‘m in dat ‘connecten’. Want veel Zeeuwse ondernemers doen maar weinig samen aan innovatie. Dat is zo zonde. Partijen die elkaar meestal niet weten te vinden - overheid, onderwijs en ondernemers - bijeenbrengen: dat was mijn eerste uitdaging toen ik als ondernemer zelf startte in Zeeland. De samenwerking stimuleren werd, mede door Campus Zeeland, best een succes en de behoefte aan een platform waar die ondernemers, overheid en onderwijs elkaar wisten te vinden, was groot. Zo ontstond mede op aangeven van de Provincie, Zeeland Connect, dat zich al zeven jaar bewijst als innovatienetwerk.

Je ontkomt niet aan innovatie als bedrijf. Daarom is open innovatie belangrijk: kennisdeling en vernieuwing moet onderling worden verspreid. Ondernemers doen het liefst alles zelf, maar als je ver wil gaan, moet je het samen doen. Het is slim om je aan te melden, want Zeeland Connect faciliteert een ondernemersnetwerk waar de ondernemer echt centraal staat.’

Meer weten over dit K&I netwerk en je ook aansluiten? Neem contact via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor meer informatie of bekijk www.campuszeeland.nl en de webstite van Zeeland Connect.

Bron: (Campus Zeeland, 2023)