Chiels deelname aan het SOS-programma van Dockwize: “Heel waardevol!”

Je kunt het zo gek niet verzinnen, of er is wel een webshop die het verkoopt. Twaalf jaar geleden was dat wel anders. Hobbyimker Chiel Versluijs zag een gat in de markt toen hij online niet eenvoudig bijenartikelen kon bestellen. Hij startte de webshop imkershop.nl, die binnen no-time succesvol werd. Toen de rente afgelopen jaar begon te stijgen, ondernam Chiel actie en schreef zich in voor het SOS-Programma van Dockwize.

"In de webshop vind je zo'n beetje alles wat met bijen te maken heeft." lacht Chiel. Zijn hobby ontgroeide binnen no-time de zolderkamer met meerdere magazijnen. Het team bestaat uit vijf fulltime krachten en hoewel de hoofdmarkt Nederland is, liggen er groeikansen op de Vlaamse, Franse en Duitse markt. Maar de retailbranche is ingewikkeld en gaat vaak gepaard met hoge kosten.

Kosten drukken

"Het is daarom belangrijk om goed inzicht te hebben in trends, zodat je altijd genoeg op voorraad hebt,” legt Chiel uit. “Vlak voor de pandemie uitbrak, was er een hype op bijmaterialen, dus moesten we wel veel voorraad hebben om klanten te voorzien. Toen corona kwam, lagen fabrieken om de haverklap stil. Dat vormde nog niet eens zo’n probleem, want voorraad hadden we wel.” De hogere rentes waren ook voelbaar voor de webshop. Chiel wilde onderzoeken hoe hij de kosten kon drukken. Via een mail van Dockwize las hij over het SOS-programma. “Baat het niet, dan schaadt het niet, dacht ik. Algauw had ik een intakegesprek met een coach om onze focus te bepalen. Als ondernemer doe je honderd dingen tegelijk, dus heb ik meestal geen tijd om in de data te duiken. Deelname aan het programma was echt een stok achter de deur om dat toch te doen. Het is fijn dat iemand met verstand van zaken meekijkt, op een prettige en betrokken manier. De businesscoach die aan je bedrijf gekoppeld wordt, heeft ook specifieke ervaring in die branche. Je weet dus dat je met een expert te maken hebt. De mogelijkheid om het programma online te doen, was laagdrempelig en snel. Daar houd ik van.”

Samenwerken met studenten

Wat bleek? "Onze voorraad, die juist zo van pas kwam in de coronatijd, was nu een boosdoener. Het inkoopproces moet geoptimaliseerd worden. Daarbij zijn we van plan studenten te betrekken van de HZ University of Applied Sciences, want er zit een leuk onderzoek voor hen in. Zonder het traject hadden we dat inzicht niet gehad, dus waardevol is het zeker. Nu weten we welke stappen we zelf kunnen zetten om kosten te drukken. Zo heb ik voor mezelf een lijst gemaakt met aandachtspunten en prioriteiten, om te delegeren of zelf op te pakken."

Loop jij net als Chiel tegen hoge kosten aan, door bijvoorbeeld corona, hoge energieprijzen of rentestijging? Of vraag je je af waar je moet beginnen met verduurzamen om energie te besparen? Dockwize kan je helpen. Met het weerbaar maken van je onderneming, het behouden van medewerkers en klanten en het behalen van gezond bedrijfsresultaat. Met Jouw Programma van Dockwize kun je nu je eigen programma samenstellen. Daarin zit alles wat je nodig hebt: van eerste stap naar de markt tot de doorontwikkeling van jouw bedrijf.

Start wanneer het jou uitkomt

Lees hier meer over Jouw Programma. Vragen? Het maakt niet uit of je een beginnende of doorgewinterde ondernemer bent, vragen staat vrij. Neem contact op met Cindy Cats via +31 (0)6 51 51 97 47 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Foto's: Martijn Fincke