Jacco bespaarde energiekosten door het SOS-programma

De luxe van thuis en toch dat kampeergevoel? Een camper is je beste vriend. Jacco Willemse weet er alles van. Hij is eigenaar van Southwestcampers en bouwt en verhuurt VW T6 campers. Zijn nieuwe loods in Serooskerke is een toffe werkplaats, maar zorgde wel voor torenhoge energiekosten. Tijd voor het SOS-programma van Dockwize! In deze blog vertelt Jacco over zijn werk en wat hij uit het programma heeft gehaald.

Jacco heeft een klein bedrijf met twee campers voor de verhuur. Verder bouwt hij heel het jaar door custom campers en adviseert hij vakantiegangers bij de aanschaf. “Tijdens het bouwen, hou ik klanten op de hoogte door ze foto’s te sturen. Soms schrikken ze zich rot als ze zien dat het hele dak eraf ligt, dat is altijd wel lachen. Uiteindelijk zijn ze blij verrast met het resultaat. Soms ontvang ik zelfs fotoboekjes van de reizen die ze hebben gemaakt met de camper die ik voor ze heb gebouwd. Ik bouw echt een relatie met ze op.”

Van hobby naar eigen bedrijf

De liefde voor campers begon al vroeg. “Ik had een camper voor de hobby toen ik 20 was. Er zat een gat in de motor, maar ik ben vrij handig, dus plaatste ik samen met mijn neefje een gereviseerde motor. Daarna reed ik er nog vijf jaar mee rond. Destijds deed mijn buurman van Sunsetcampers het werk dat ik nu doe. Toen hij met pensioen ging, vroeg hij of ik zijn concept over wilde nemen. Dat leek me wel wat. Ik kon bij mijn broer op de boerderij de campers ombouwen.”

Zo gezegd, zo gedaan. Inmiddels zijn we vijf jaar verder en is Jacco’s werkplaats verhuisd naar een gloednieuwe loods. Mooi, maar wel duur. “Mijn kosten aan verwarming en verlichting verdriedubbelden. Daar moest ik iets mee.”

Via een businessclub kende hij businesscoach Jeroen van Oijen, die hem meer vertelde over het SOS-programma. Jacco besloot deel te nemen, ondanks zijn drukke ondernemersbestaan. “Mijn tijd is vrij schaars - dat zal elke ondernemer herkennen - maar het programma was het waard. Energiekosten zijn maar een deel van je totale kostenplaatje, dus werd ik flink aan het denken gezet door Jeroen. Waar kun je nog meer kosten besparen? Wat moet daarvoor veranderen? Hoe kan dat slimmer? Maar ook: waar zitten de knelpunten van je bedrijf? Wat zou je willen, waar liggen de kansen en uitdagingen? Je gaat echt de diepte in en licht heel je bedrijf door met hulp van een professional.

1 op 1 sessies

Het programma begon met een live ontmoeting, gevolgd door online 1 op 1 sessies. Zo heb je de volledige aandacht van een businesscoach met expertise die meedenkt, waaraan je al je vragen kunt stellen. Dat was fijn. Uiteindelijk stelden we een plan om op energie te besparen.”

Met als resultaat? “24 zonnepanelen! Ik ben ook van plan een hybride systeem met warmtepomp aan te schaffen. Dat is zeer gunstig, want ik verminder aanzienlijk in kosten. Die kans moet je alleen even zien. Soms heb je daar iemand voor nodig, dus moet je openstaan voor hulp. Het SOS-programma leert je veel. Je kijkt in je eigen keuken, maar dan met een expert. Misschien blijkt wel dat je heel je bedrijf anders moet inrichten en dat er meer loos is dan alleen hoge energiekosten. Ik raad het echt aan, als je een ondernemer bent die wil groeien, maar net even dat zetje nodig heeft.”

En de goede voornemens voor 2024? “Uitbreiden! Het plan is om de verhuur te optimaliseren en meer campers te kunnen verhuren. Nu ik meer zicht heb op inkomsten en uitgaven, kan ik dat makkelijker realiseren.”

Heb jij ook hulp nodig?

Loop jij net als Jacco tegen hoge kosten aan, door bijvoorbeeld corona, hoge energieprijzen of rentestijging? Of vraag je je af waar je moet beginnen met verduurzamen om energie te besparen? Dockwize kan je helpen. Met het weerbaar maken van je onderneming, het behouden van medewerkers en klanten en het behalen van gezond bedrijfsresultaat. Met Jouw Programma van Dockwize kun je nu je eigen programma samenstellen. Daarin zit alles wat je nodig hebt: van eerste stap naar de markt tot de doorontwikkeling van jouw bedrijf.

Start wanneer het jou uitkomt

Lees hier meer over Jouw Programma. Vragen? Het maakt niet uit of je een beginnende of doorgewinterde ondernemer bent, vragen staat vrij. Neem contact op met Cindy Cats via +31 (0)6 51 51 97 47 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Foto's: Martijn Fincke