Met minimale kosten en inspanning ontdekte hij of zijn idee kans van slagen heeft

Vanuit het idee om op een slimme manier huiswerkoefeningen mee te geven aan patiënten, starten Nathan Traas en zijn compagnon Rene de Leeuw het bedrijf Fysiosoft, waarmee ze eHealth producten ontwikkelen. Na een ‘gelukje’ met het op de markt brengen van één van hun producten besluiten ze het anders aan te pakken; Nathan volgt het Kickstartprogramma van Dockwize om hun nieuwste idee met een goede voorbereiding, onderbouwd en getoetst, succesvol de markt op te brengen.

Nathan legt uit: “Ik studeerde werktuigbouwkunde, daarna Fysiotherapie en vervolgens gestart als fysiotherapeut. Het starten van een eigen bedrijf is vanuit mijn vak ontstaan. Tijdens een afstudeerstage aan de Hbo-opleiding fysiotherapie hadden Rene en ik het idee om op een andere, betere manier huiswerkoefeningen mee te geven aan patiënten. Ons eerste product ‘Fytek’, een applicatie voor fysiotherapeuten, is het resultaat en onze nieuwe onderneming Fysiosoft is een feit. Dat het een succes werd, was echt per ongeluk. We ontwikkelde en verkochten Fytek zonder enige ervaring met ondernemen.”

Foto Nathan Traas © PZC Dirk-Jan Gjeltema

Toen Nathan in aanmerking kwam met, toen nog, Dok41, stond één van de nieuwste producten van Fysiosoft ‘FytekPRO’, een applicatie voor sporters en begeleiders voor training- en wedstrijdgegevens, nog in de kinderschoenen. “Het allereerste Kickstartprogramma ging van start gaan en ik besloot eigenlijk vrij snel dat dit voor ons een goede stap zou zijn. Ik wilde het idee deze keer goed voorbereid, met de juiste stappen, de markt op brengen en het Kickstartprogramma was precies wat ik nodig had.”

Hulp waar jíj expertise bij nodig hebt

11 weken lang kwam Nathan één dag per week naar Dockwize om zijn idee verder uit te werken, te toetsen bij de doelgroep en weer verder bij te sturen en uit te werken. “Er zijn veel verschillende coaches aanwezig die bij elkaar veel kennis hebben. Ze kunnen je daardoor precies helpen op de vlakken, waar jíj expertise bij nodig hebt.”

Kom er tijdig achter of de klant op jouw idee zit te wachten

Na een periode van intensief werken aan zijn idee, rondde Nathan het Kickstartprogramma af. “Ik ben als ondernemer ontzettend gegroeid. Maar wat voor mij misschien wel de belangrijkste uitkomst is, is dat ik heb geleerd dat je met minimale kosten en inspanning toch kunt ontdekken of je product kans van slagen heeft. Je hoeft niet je idee éérst volledig uit te werken en te bouwen. Je begint met het in gesprek gaan met je klanten om te kijken of je het zou kunnen verkopen. En dat zonder dat het product er daadwerkelijk is. Vervolgens moet je proberen in alle fases van je nieuwe idee je potentiele klant mee te nemen in het proces. Zodat je er niet pas na een tijdje achter komt dat de klant op iets anders zit te wachten. Dat doen we met FytekPro, maar nemen we vanaf nu ook mee bij de uitwerking van onze nieuwe producten.”

Ik zou het verplichte kost noemen

FytekPRO zit momenteel in de laatste fase van ontwikkeling én de mannen van Fysiosoft zijn alweer bezig met een nieuw idee, waarvan ze momenteel de haalbaarheid testen. “We hebben inmiddels onze eerste betalende klant”, vertelt Nathan trots. “B-DAM Pro Rider Training Center uit Brouwersdam gaat de applicatie gebruiken voor surf- en kitebegeleiding”. Nathan kijkt verder met veel tevredenheid terug op zijn ervaring met Dockwize. “Een hele vriendelijke, open omgeving, waarbij je gemakkelijk mensen aanspreekt. Dockwize is een goed initiatief en heeft veel potentie om startups in zeeland te laten groeien. Ík zou de programma’s verplichte kost noemen, net zoals je vroeger je ondernemersdiploma moest halen!”

Nog een laatste advies van Nathan: “Probeer het niet alleen. Zorg dat je een groot netwerk van mensen rond je hebt die mee willen denken. Als je niet kunt delen, kun je ook niet vermenigvuldigen!”

 

•••
WIl je, net als Nathan, ook het Kickstartprogramma van Dockwize volgen? En in 11 weken je idee uitwerken tot kansrijk en getoetst bedrijfsidee? Meld je dan nu aan voor het nieuwe Kickstartprogramma van 12 maart 2020. Lees  hier alle info!