Ethisch hacker Wouter Parent op bezoek bij de HZ

Ethisch hacker Wouter Parent introduceert studenten van de HZ op woensdag 5 februari 2020 in de wereld van cybercrime binnen het bedrijfsleven. Op interactieve wijze neemt Wouter Parent de deelnemers mee in de wereld van het Dark Web, hacking en ransomware, maar ook privacy en de AVG komen aan bod. De boodschap? Talloze studenten en organisaties zijn een perfect doelwit voor hackers, zonder dat ze dit door hebben.

Gebrek aan kennis
“Weinig mensen weten hoe eenvoudig een hacker een bedrijfsnetwerk kan infiltreren of met gevoelige gegevens van personen aan de haal kan gaan”, legt Parent uit. “Er is nog steeds een grote kloof tussen bewustwording en bewustzijn. Mensen zijn al snel geneigd om belangrijke adviezen links te laten liggen, omdat de kennis ontbreekt of het nut ervan niet wordt ingezien. Daarnaast zijn IT omgevingen vaak onnodig complex ingericht: goed overzicht ontbreekt en kwetsbaarheden liggen op de loer.”

Huidige maatregelen onder de maat
Hoe gemakkelijk is dat dan? Parent laat het vaak live zien tijdens zijn lezingen. Met slechts enkele commando’s in een hackersysteem achterhaalt hij ter plekke het wachtwoord van een draadloos netwerk. “Of je nu op een extern draadloos netwerk inlogt, of zelf een draadloos netwerk gebruikt in je bedrijfsomgeving: in feite ligt daarmee al snel je gevoelige informatie op straat,” zo waarschuwt Parent. “Veiligheidsmaatregelen zijn complex en vragen veel aandacht en continu verbetering. Dat is niet iets wat iedere organisatie in zich heeft.”

Ongemerkt gehackt.
Op een willekeurige locatie aan het werk? Denk daar dus nog een tweede keer over na. Een hacker omzeilt zogenaamd beveiligde verbindingen in een handomdraai. De risico’s zijn voor ieder bedrijf weer anders. “Een gedegen risico-analyse helpt ondernemers de échte IT risico’s te herkennen en te werken naar een continu hoger veiligheidsniveau”, vertelt Parent uit. “IT security is nooit af, het is een dynamisch proces. Hackers zitten ook niet stil en bellen u niet van tevoren op of het uitkomt”, grapt Parent.

In de lezing aankomende woensdagmiddag 5 februari gaat Parent verder in op de risico’s voor productieomgevingen en de link met continuïteitsmanagement. “Veel ondernemers zijn zich onvoldoende bewust van de impact van een hack of ransomware in organisaties met een productielijn. Daar kunnen de studenten echt een verschil maken tijdens hun stageperiode en later bij werkgevers.”

Meld je aan voor de lezing
De lezing is toegankelijk voor studenten, docenten, medewerkers en geïnteresseerden, ook externen zijn welkom. De lezing vindt plaats op woensdag 5 februari om 13:00-14:30 uur in Middelburg. De lezing is Engelstalig. Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. Bij aanmelding ontvang je meer informatie.

 

•••

Wij delen regelmatig nieuws uit ons netwerk.