Studeren en ondernemen, zo doe je dat!

Yoni en haar zusje Nisha zijn vastberaden om de vervuilende modeindustrie aan te pakken en een duurzame modelijn op te zetten. Maar hoe besteed je als student, naast studeren, gericht tijd aan je onderneming? Met een bak aan losse ideeën zochten ze naar een duw in de juiste richting om toe te werken naar een plan van aanpak voor hun lokale, circulaire onderneming.

Circulair business model opzetten

Yoni (24) zit in het vierde jaar van de opleiding Watermanagement Aquatishe Eco-Technology (AET) op de HZ. "Ik volg sinds mijn tweede jaar op de HZ het het Honours Program van de hogeschool, waarbij ik samen met twee andere studenten van andere studies een documentaire maak over duurzame mode. Het doel van deze documentaire is om jongeren bewust te maken over duurzame mode in tegenstelling tot fast-fashion. We hebben veel geleerd over de problemen die de mode industrie veroorzaakt wereldwijd (het is de tweede grootse vervuiler na de olie industrie). Dit motiveerde mij om te denken aan oplossingen, vooral over hoe we een meer circulair business model kunnen creëren"

Duurzame mode voor een betaalbare prijs

Ze besloot, samen met haar jongere zusje Nisha, dat ze een stapje terug willen doen in de tijd: "naar het moment waar grondstoffen efficiënter werden gebruikt en langer mee gingen in de producten die men gebruikt. Vandaar dat wij CNTRL Z opzetten: een duurzaam modebedrijf gericht op de jonge klimaatactivisten tussen de 15 en 30 jaar die unieke comfortabele kleding willen kopen en dragen voor een betaalbare prijs. Veel fastfashion bedrijven verkopen slechte kwaliteit kleren voor een absurd lage prijs dat ten koste gaat van het klimaat en welzijn van de kledingwerknemers. Wij willen duurzame mode, met de nadruk op een eerlijk loon en werkomstandigheden, op basis van duurzame materialen die beter zijn voor de gezondheid en het milieu."

Goede ideeën uitwerken tot een eigen bedrijf

Yoni besloot om met het idee voor duurzame mode mee te doen met het 11-weken Kickstartprogramma van Dockwize. "Het wordt hoog tijd om de goeie ideeën die we hebben uit te werken tot eigen bedrijf, zodat wij ook een steentje kunnen bijdragen aan het verbeteren van de wereld en helpen in de transitie naar een meer duurzame manier van leven. Ik verwacht dat we in de 11 weken trainign alle stappen behandelen die nodig zijn om een eigen bedrijf op te zetten, zodat we na de cursus we klaar zijn om écht te gaan starten! Tijdens dit proces verwacht ik veel feedback te krijgen en een klankbord te kunnen vinden in de andere deelnemers en coaches. Ook hoop ik een groter netwerk op te bouwen, waardoor er meer kansen ontstaan."

Yoni wil goede ideeen uitwerken tot een bedrijf

Inzicht in de markt

Inmiddels is het programma afgerond en kijkt Yoni vol enthousiasme terug aan de intensieve, maar waardevolle weken. "In 3 maanden tijd hebben we van veel losse ideeën één geheel kunnen maken. Wekelijks hebben we stappen gezet en een plan van aanpak kunnen schetsen voor de komende jaren met behulp van de coaches en andere deelnemers. We hebben een andere kijk gekregen op het evalueren van informatie door het doen van marktonderzoek. Hierdoor kennen wij onze markt beter en kunnen wij blijven evalueren om relevant te blijven voor onze markt!"

Meer weten over het Kickstartprogramma?

Op 12 maart 2020 start weer een nieuw Kickstartprogramma. 

blokken kickstart2  blokken kickstart  blokken kickstart4  blokken kickstart3