PZC: "SOS Dockwize is een succesnummer"

Toerisme krijgt duwtje in de rug

Provincie werkt aan investeringsplan voor Zeeuwse ondernemers

Wat is er naast de noodhulp van het kabinet nodig om de omvangrijke Zeeuwse toeristische sector er bovenop te helpen? De provincie komt binnenkort met een plan dat ervoor moet zorgen dat toeristische bedrijven kunnen blijven investeren. Ze wil zo voorkomen dat het bergafwaarts gaat met het Zeeuwse toerisme.

pzc dockwize is een succesnummer

Net als de horeca hebben vakantieparken, campings, hotels en pensions een flinke tik gehad in de afgelopen drie maanden. Door de lockdown vielen bijna alle inkomsten weg. Parken en campings mogen sinds eind april weer onder voorwaarden gasten ontvangen. In allerijl hebben ondernemers hun terrein en voorzieningen aangepast aan de 1,5 metersamenleving.

Maar bedrijven gaan door de beperkingen bij lange na nog niet hun vertrouwde omzet halen. Het toeristisch bedrijfsleven overleeft de coronacrisis vooralsnog door noodsteun van het kabinet en het verhogen van bankkredieten. Gedeputeerde Staten zijn echter bang dat bedrijven vanwege kredietaflossingen (op termijn) minder gaan investeren, schrijven ze in een brief aan Provinciale Staten. ,,En zonder investeringen wordt de toeristische sector minder vitaal."

Daarom onderzoekt de provincie hoe ondernemers na de crisis kunnen worden geholpen met nieuwe plannen. Dat gaat vooral om krediet voor innovatieve en duurzame ideeën. Overigens zijn banken nog steeds bereid om goede plannen te financieren, bleek vorige week tijdens een webinar met twee deskundigen van de Rabobank en ABN Amro en 40 ondernemers in het Zeeuwse toerisme. De provincie gaat tevens na of het Fonds Verblijfsrecreatie Zeeland voor de totale toeristische sector beschikbaar kan komen. Ook wordt gewerkt aan een marketingcampagne om Zeeland als vakantieregio nog beter aan te prijzen.

Zelf heeft de provincie tot nu toe 2 miljoen euro vrijgemaakt om ondernemers te ondersteunen. Dat geld is deels al gespendeerd aan het coachingprogramma SOS Dockwize (350.000 euro) en het uitbreiden van de subsidieregeling Zeeland Financial Matching (316.500 euro). SOS Dockwize is een succesnummer. Ruim 100 ondernemers laten zich adviseren hoe ze hun bedrijf rendabel kunnen houden onder de geldende corona-beperkingen.

Van de 2 miljoen euro is nog ruim 1,3 miljoen in kas, maar gedeputeerde Jo-Annes de Bat (economie) liet eerder al weten dat de provincie indien nodig nog dieper in de buidel kan tasten. Voor de zwaar getroffen cultuursector komt de provincie binnenkort met een plan voor een cultuurfonds. Daarnaast bekijkt ze of er bovenop de landelijke steunmaatregelen extra hulp nodig is voor winkels en horeca in de steden Vlissingen, Middelburg, Terneuzen, Hulst, Sluis, Zierikzee en Tholen. Een ander aandachtspunt is de arbeidsmarkt en dan specifiek de omscholing van werkloos geraakte Zeeuwen en uitwisseling van personeel tussen bedrijven en economische sectoren. Provinciale Staten krijgen in de 'zomerbrief' van GS uitgewerkte voorstellen te zien.

bron: PZC • zaterdag 30 mei 2020 • Tekst: Frank Balkenende

•••

Meld je ook aan voor SOS Dockwize!

Ook deelnemen aan het gratis SOS programma van Dockwize? Het kan nog steeds! Kom sterker uit de crisis, spar met experts, coaches en andere deelnemers, bouw een groot netwerk op en zet ideeën om tot een concreet actieplan! Een unieke kans! Check alle info hier en meld je gratis aan!

Programma's

Op zoek naar andere ondersteuning passend bij jouw ontwikkelfase als ondernemer? Wil je een nieuw product op de markt brengen? Of verder groeien met jouw bedrijf? De afgelopen jaren hebben al 800 deelnemers één van onze programma's doorlopen. Bekijk hier hetoverzicht van de programma's.