Kippenvel, nieuwe inzichten en trots

Bijeenkomst SOS Dockwize • tussentijdse terugblik met gedeputeerde Jo-Annes de Bat 

“Op 3 april kregen we de eerste vraag, of wij iets voor Zeeuwse ondernemers in nood konden betekenen”, begint SOS Dockwize programmamanager Imro Wong zijn terugblik. “Vijf dagen later waren we al in gesprek met Jo-Annes de Bat en drie weken later startten we met het SOS programma. Een programma dat zes keer zo snel is georganiseerd en tien keer groter is dan wat we ooit al gedaan hadden. Een enorm compliment aan iedereen dat dit is gelukt!”

sos bijeenkomst dockwize 6

Halfweg

Het SOS programma is nu in volle gang. Ruim zestig ondernemers hebben de hulp al met beide handen aangepakt van de ongeveer 120 aanmeldingen. Soms eerst twijfelend, of dit wel iets voor ze zou zijn. En daarna vol overgave en enthousiasme, dankzij nieuwe inzichten en kansen. “Mensen durven in deze tijd eerder hulp te vragen”, constateert Jo-Annes de Bat. “En het mooie is, ze weten ons nu te vinden. We hebben bewust aan een goede structuur voor Dockwize en Impuls Zeeland gewerkt. Je ziet nu, aan het SOS programma, de waarde daarvan.”

Geen grenzen

Ook buiten onze provinciegrenzen wordt die waarde erkend. Jo-Annes: “Iedere twee weken overleg ik met andere provincies over hun ervaringen en ideeën in deze coronaperiode. Over dit programma heb ik natuurlijk trots verteld. Er zijn al meer provincies die ermee aan de slag willen of zelfs al zijn gegaan. Niet overal is het zo’n groot succes als hier en dat komt, denk ik, doordat we elkaar hier echt kennen. Hier is de afstand niet te groot.”

sos bijeenkomst dockwize 2
Jo-Annes de Bat tijdens bijeenkomst bij Dockwize op 10 juni 2020

Spoedeisende hulp

Zeker wanneer de nood echt aan de man is, zijn korte lijntjes belangrijk. Daarom werd er, naast SOS Dockwize, ook een noodloket voor spoedeisende hulp opgezet. “Kippenvel”, zegt Imro. “Als je hoort welke verhalen daar allemaal voorbij komen. Ik ben heel blij dat we dit initiatief gestart zijn en deze ondernemers met onze kennis en ons netwerk kunnen helpen.”

Meedoen

Het beste scenario is dat ze na de spoedeisende hulp weer vooruit kunnen denken en meedoen aan het SOS programma. En meedoen is echt dóen! “Wij doen het uiterste voor de ondernemers”, zegt Imro, “maar we vragen ook veel inzet terug. Ze moeten bijvoorbeeld flink aan de slag met een goede analyse van hun bedrijf.” Om dit in goede banen te leiden, heeft het ontwikkelteam canvassen opgesteld.

sos bijeenkomst dockwize 5

Canvassen

Arne Hulstein, lid van het SOS Dockwize ontwikkelteam en tevens business coaches: “We dwingen ondernemers op een bepaalde manier over hun onderneming na te denken. Je ziet dat ze daardoor tot heel nieuwe inzichten komen. Waar iemand eerst zijn omzet compleet zag wegvallen, is de prognose nu soms zelfs positiever dan voor de crisis. Echt iets om trots op te zijn!”

sos bijeenkomst dockwize 3

Ontwikkelpartner Jordi Suurmond van Impuls Zeeland is ook enthousiast: “Zelf beperkte ik me vaak tot het financiële stuk van de onderneming, maar de manier waarop Dockwize naar bedrijven kijkt, met daarbij ook de focus op businessontwikkeling, vind ik enorm leerzaam. De diversiteit aan deelnemende ondernemers is enorm, maar de canvassen zijn werkelijk op iedereen van toepassing.”

sos bijeenkomst dockwize 4

Nog veel meer

Het loket en de canvassen zijn niet het enige succes. Ook de laagdrempelige, plenaire intervisiesessies onder de noemer ‘Land in zicht’, waar de ondernemers onderling onder andere ervaringsverhalen deelen en de half-uur-gesprekken met de coaches blijken ontzettend waardevol te zijn. Zijn we er dan al? Hoeft er verder niks meer te veranderen of gebeuren? ‘Nee’ is de gezamenlijke conclusie. Er is nog steeds ruimte voor extra ondernemers om zich aan te sluiten en er is altijd ruimte voor verbetering.

Blijf ideeën aanleveren

Ook Jo-Annes de Bat is die mening toegedaan. “We zijn goed onderweg, maar we zijn er nog niet. Diverse branches, cruciaal voor Zeeland, hebben het zwaar: retail, horeca, toerisme. De meesten zullen de zomer overleven, maar benader ze daarna opnieuw. Blijf nadenken over nieuwe ideeën en programma’s en ga ermee naar Dockwize en Impuls Zeeland. De Provincie is zeker bereid om ernaar te kijken en erin te investeren.”

sos bijeenkomst dockwize 1
Volledige SOS Dockwize team

SOS Dockwize is mede mogelijk gemaakt door provincie Zeeland, ZLM Verzekeringen, de Zeeuwse Verzekeringen, Impuls Zeeland en Rabobank.

•••

Aanmelden voor SOS Dockwize kan nog steeds!

Ook deelnemen aan het gratis SOS programma van Dockwize? Het kan nog steeds! Kom sterker uit de crisis, spar met experts, coaches en andere deelnemers, bouw een groot netwerk op en zet ideeën om tot een concreet actieplan! Een unieke kans! Check alle info hier en meld je gratis aan!

Programma's

Op zoek naar andere ondersteuning passend bij jouw ontwikkelfase als ondernemer? Wil je een nieuw product op de markt brengen? Of verder groeien met jouw bedrijf? De afgelopen jaren hebben al 800 deelnemers één van onze programma's doorlopen. Bekijk hier het overzicht van de programma's.

Foto's: Martijn Fincke • Tekst: Kim de Booij