SOS-Programma Energie-Editie van start

Hoe krijg je als ondernemer grip op je hoge energiekosten? Bereken je de gestegen kosten aan je klanten door? En waar begin je met duurzaam energie besparen?". Directeur Marlon Baarends geeft een aantal voorbeelden van vragen die voorbij komen in de energie editie van het SOS-programma van Dockwize. In maart 2023 gaat het programma, wat mede mogelijk gemaakt word door Provincie Zeeland, van start. Ondernemers kunnen ieder moment in 2023 instromen. 

 SOS programma Dockwize 2023 energie
Foto: Martijn Fincke Fotografie

De Zeeuwse ondernemers-en innovatiehub Dockwize is een broedplaats voor ideeën. Hier maken startups een succesvolle start, komt het onderwijs en bedrijfsleven samen en wordt innovatief ondernemerschap aangejaagd, zegt Baarends. „Wij helpen ondernemers naar de volgende stap. Dat doen we op verschillende manieren. Allereerst bieden we huisvestiging aan op de Kenniswerf in Vlissingen, waar we ondernemers aanhaken op ons innovatieve netwerk. Daarnaast bieden we programma’s aan voor studenten, startups en innovators. We organiseren spraakmakende netwerkevents en kennen we de snelste weg naar innovatiefinanciering en onderzoek.”

Snel Ondernemers Support voor ondernemers 

Eén van die gratis programma’s is het SOS-programma, wat in 2020 startte als antwoord op de coronacrisis. "Al in de eerste maand van de crisis staken wij de handen uit de mouwen. We dachten; we moeten nú iets doen, anders is het voor veel ondernemers straks te laat. In samenwerking met onze partners, waaronder Provincie Zeeland, ontwikkelden wij het Snel Ondernemers Support Programma. Een SOS-programma voor ondernemers in zwaar weer die vooruit wilden kijken.”

Van coronacrisis naar energiecrisis 

In eerdere edities van het SOS-programma heeft Dockwize al meer dan 250 ondernemers kunnen helpen. „Financieel experts en business-coaches bieden acute noodhulp aan: wat is er nú nodig om goed uit deze energiecrisis te komen of, in het ergste geval, op een gezonde manier failliet te gaan? Daarnaast helpen we ondernemers in het SOS-programma om een plan te maken voor de toekomst: wat is je huidige situatie, welke (financiële) mogelijkheden zijn er en hoe kun je je bedrijf toekomstbestendig maken?” 

Baarends zag hoe verschillende ondernemers in de coronacrisis met nieuwe diensten of producten op de proppen kwamen. "De deelnemende ondernemers hadden, soms noodgedwongen, de tijd om stil te staan. Om uit te zoomen, weg van de dagelijkse gang van zaken en terug naar de kern: hoe zit mijn businessmodel eigenlijk in elkaar? En welke kansen laat ik liggen? Mede dankzij ons programma draaiden sommige ondernemers zelfs hun meest succesvolle jaar ooit. En dat in crisistijd. Daar moesten we iets mee. We besloten om door te gaan. Niet meer als SOS-programma met een focus op de coronacrisis, maar met een energie-editie als reactie op de hoge energiekosten waar ondernemers in 2023 mee kampen.”

Hoe het SOS-programma werkt 

Het SOS-programma van Dockwize is gratis en is er voor alle ondernemers. Direct na aanmelding krijg je een ervaren business-coach en financieel expert toegewezen. ,,Zij helpen jou met een grondige bedrijfsanalyse”, zegt Baarends. „In een uitgebreide intake scannen wij jouw bedrijf op vijf elementen: je producten, klanten, business- en verdienmodel, organisatie/team en financiën. Op basis daarvan bekijken we op welk element jij wel wat hulp kunt gebruiken. Is dat het gehele pakket? Dan volg je het volledige SOS-programma. Betreft het slechts een specifiek onderdeel? Dan bieden wij je, in samenwerking met onze partners, een losse module aan.” Het gehele SOS-programma duurt, afhankelijk van het actieplan op maat, ongeveer tien weken. In die periode doen de experts van Dockwize er alles aan om de ondernemer sterker en steviger op de weg te krijgen. 

Durf om hulp te vragen!

Het volledige SOS-programma is dankzij de samenwerking met onder meer Provincie Zeeland gratis en grotendeels online. Daarmee maakt Dockwize het zo laagdrempelig mogelijk om hulp te vragen. ,,Wij merken dat veel ondernemers uit zichzelf niet zo snel om hulp (durven te) vragen. Pas als ze écht in zwaar weer terechtkomen, wordt er rondgekeken. Maar waarom zou je niet nú een kijkje onder de motorkap van jouw bedrijf nemen? Juist in een tijd waarin veel is veranderd. Natuurlijk bieden wij nog steeds het bekende noodloket voor acute hulp. Maar tegelijkertijd zetten wij nu vol in op de toekomstbestendigheid van ondernemingen. Laat experts nu alvast eens met je meedenken. Want voorkomen is altijd beter dan genezen.”

Marlon Baarends DockwizeFoto: Marlon Baarends, directeur bij Dockwize 

Ervaar jij als ondernemer problemen door de torenhoge energieprijzen? Werk aan de toekomstbestendigheid en weerbaarheid van jouw onderneming met de derde editie van het SOS-programma. Meld je nu aan via: www.dockwize.nl/sos