In Zeeland komen land en zee samen, wat geheel eigen uitdagingen met zich meebrengt. Zoals de zeespiegelstijging, het verzilten van de bodem en de beperkte beschikbaarheid van zoetwater. Maatschappelijke vraagstukken leiden in de context van dit deltagebied tot een specifieke invulling. Zoals de energietransitie, met de bouw en exploitatie van windparken op zee. Of de eiwittransitie, waaraan algen en wieren een wezenlijke bijdrage kunnen leveren. Op tal van gebieden zijn ingrepen nodig om een duurzame en veilige delta ook in de toekomst te garanderen. Dat vraagt nieuwe kennis, innovaties én executiekracht om tot opschaling te komen van activiteiten.
Water, energie en voedsel
Zeeland werkt al ruime tijd aan een gestructureerd antwoord op deze uitdagingen. Een commissie onder leiding van oud-premier Balkenende stelde in 2016 vast dat de Zeeuwse economie in een stroomversnelling kan komen als overheden, bedrijfsleven, ngo’s en kennisinstellingen samenwerken aan de Zeeuwse thema’s: water (veiligheid, kwaliteit, zoet en zout), energie (wind op zee, systeemintegratie met toepassing van waterstof) en voedsel (zowel uit de zee als zilte teelten op het land). Dit vormde de basis voor investeringen van kennisinstellingen, K&I-netwerken, overheden en organisaties als Impuls en Dockwize in juist deze thema’s in de afgelopen jaren in Zeeland.
New Waves
Het kabinet heeft in 2023 landelijk vijftien projecten toegekend uit het Nationaal Groeifonds om samenwerkingsverbanden tussen onderwijs, onderzoek, bedrijfsleven en overheden op te schalen. Vanuit dit fonds is in Zeeland het project New Waves opgestart. De aanvragende pps’en Dockwize, Delta Platform, Zephyros, WindDock, Energy Port Zeeland en FoodDelta Zeeland spelen (samen met mede-aanvragers Impuls Zeeland, Scalda en HZ University of Applied Sciences) in op de uitdagingen in de transities door samen één Zeeuws ecosysteem-pps (publiek-private samenwerking) te bouwen. Dat doen zij vanuit twee naar elkaar toe rollende golven: de economische golf met de bedrijven en hun uitdagingen van nu en de golf van maatschappelijke transities waarlangs professionals van de toekomst opgeleid (moeten) worden. Door deze golven gestructureerd samen te brengen, te laten landen in omgevingen voor onderzoek, leren en innoveren en tevens in verbinding te brengen op de thema’s water, energie en voedsel voorkomt het de fragmentatie en versterkt het de slagkracht van de afzonderlijke pps’en. Het project waarmee deze schaalsprong tot stand komt, heet ‘New Waves’. New Waves geeft de pps’en de kans hun (gezamenlijke) impact te vergroten. Bedrijven worden uitgedaagd en krijgen meer mogelijkheden om werk te maken van de vraagstukken die in de transities spelen. En het onderwijs (vo-mbo-hbo-wo) kan beter inspelen op actuele ontwikkelingen en daaraan gerelateerde onderzoeks- en scholingsbehoeften. Waardoor meer aankomende en huidige werknemers toegerust worden om bij te dragen aan de transities.
Doelstellingen New Waves
Om impact te maken op de transities in Zeeland, moeten de pps’en talent aantrekken, talent opleiden, talent doorontwikkelen en innovaties aanjagen. Het ontbreekt hen nu nog vooral aan onderlinge verbindingen, een integrale blik en lange termijnvisie (in verband met ieders eigen korte termijn-financieringen) en 'loopvermogen' (capaciteit in organiserend vermogen). Daarnaast zijn er investeringen nodig om fysieke locaties die samenwerking en innovatie bevorderen en aantrekkingskracht genereren. New Waves wil de impact van pps’en in Zeeland rondom voedsel, energie en water vergroten, de kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt dichten en gericht een impuls geven aan talentontwikkeling, leven lang ontwikkelen, praktijkinnovaties en het productiviteitsniveau van (kleine) bedrijven. Dit is dan ook de centrale opdracht voor New Waves:
‘Het verbinden en opschalen van de Zeeuwse pps’en op het gebied van water, energie en voedsel tot één ecosysteem-pps dat samen talent ontwikkelt en innovatie bevordert en zo de schaalsprong maakt naar een toekomstbestendige Zeeuwse delta’.
New Waves bouwt voort op succesvolle pps’en en projecten en zal tegelijkertijd dienen als een katalysator voor toekomstige ontwikkelingen. De doelen die New Waves zich stelt komen direct voort uit de in de regiovisie genoemde uitdagingen waarvoor de pps’en zich geplaatst zien, namelijk:
- Inspelen op de onvoorspelbare toekomst met het aantrekken, opleiden en doorontwikkelen van talent
- Kleinere afstanden tussen opgaven en praktijk en het versterken van innovatie
- Meer interactie water, energie en voedsel met een integrale blik en lange termijnvisie
- Opschaling pps’en door het inzetten van organiseren vermogend
- Ontwikkel-, test- en demolocaties opschalen en verbinden
Het project New Waves is in september 2023 gestart en heeft een looptijd tot augustus 2027.
Meer informatie
Vragen over dit project? Neem contact op met programmamanager Michel Carol via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
De laatste ontwikkelingen