Ballonvaren Zeeland – Wouter Verbist

Op 17-jarige leeftijd de jongste ballonvaarder van Nederland worden was voor Wouter Verbist uit Vogelwaarde pas het begin. Binnenkort is hij de jongste instructeur ballonvaren in heel Europa. Waar gaat dit heen? Tja, dat weet je bij ballonvaren natuurlijk nooit precies, maar Wouter heeft heldere doelen. 

Vroeger 

Van de tijd dat hij in de maxi cosy mee ballonvaren ging met zijn ouders, weet Wouter natuurlijk niks meer. “Maar ik kan me wel dingen herinneren van het moment dat ik een jaar of vier, vijf was. We gingen met het gezin naar festivals waar veel ballonnen tegelijkertijd opstegen. Dat maakte grote indruk op me.” 

Wat begon als hobby, bouwde vader Omèr tien jaar geleden uit tot een bedrijf: Ballonvaren Zeeland. “Ik ging altijd mee om te helpen en zo groeide ook bij mij de passie voor dit prachtige vak.” 

Wouter volgde de nodige opleidingen en maakte veel vaaruren in het familiebedrijf. “Je moet steeds 100 uren varen om een volgende licentie te behalen, commerciële vluchten en grotere ballonnen te mogen varen en uiteindelijk ook instructeur te worden. Dat traject heb ik nu net helemaal afgerond.” 

Nu 

Blijft het nog elke keer bijzonder, ook na honderden vluchten? “Ja, absoluut. De rust die je boven ervaart, ervaar je nergens anders. Niet dat ik veel rust nodig heb overigens, ik hou ervan om druk bezig te zijn, maar het is zo intens, zo’n mooie beleving, dat raak je nooit beu. En zeker niet in combinatie met de reacties van de mensen die met je meevaren. Daar geniet ik misschien nog wel het meest van.” 

Wat vinden zij er eigenlijk van als ze zien dat zo’n jonge kerel hun ballonvaarder blijkt te zijn? “Dat verwachten ze natuurlijk niet. Maar ik probeer vanaf het eerste moment professionaliteit uit te stralen, geef een uitgebreide uitleg en laat vooral zien dat ik weet waar ik mee bezig ben. Dat geeft ze een gerust gevoel.” 

Goed kunnen ballonvaren is één ding, een onderneming runnen een tweede. Hoe ervaart Wouter dat? “Ik ben in een gespreid bedje terechtgekomen. Het meewerken in het familiebedrijf gaat ontzettend goed. Je hebt natuurlijk altijd met een zakelijke en familiekant te maken, maar we kennen elkaars krachten en vormen een heel mooi team. Mijn vader en ik zijn de twee ballonvaarders in het bedrijf. Hij is vroeger anders opgeleid dan ik nu, dus we dagen elkaar de hele tijd uit hoe iets beter kan. Zo versterken we elkaar.” 

Toekomst 

Met de volgende generatie in huis is toekomstbestendigheid van het bedrijf extra belangrijk geworden. “Met mijn vader heb ik daarom een programma van Dockwize gevolgd. Dit programma heeft ons geleerd dat met name kwaliteit, vriendelijkheid en goede service van groot belang zijn. We zijn ondertussen een van de grootste ballonvaartbedrijven in Nederland en varen zowel in Zeeland als Noord-België en West-Brabant.” 

Heeft Wouter ook eigen doelen? “Ja, die heb ik zeker. Graag zou ik een vliegopleiding voor ballonvaarders aan het bedrijf toevoegen en binnen vijf jaar willen doorgroeien naar examinator. In de tussentijd wil ik vooral ook blijven genieten van mooie, veilige ballonvluchten met hopelijk een nog verder groeiend aantal klanten.”   

Heb je interesse in een Programma op Maat?

Meer informatie vind je hier!