De kick van Lizette Koppelaar

Op 19 november 2016 startten Lizette en haar man Leonard een bijzonder bedrijf op: SAV Poetsbedrijf. Enerzijds een autopoetsbedrijf, anderzijds een werkplek voor mensen met een beperking. Die tweedeling leverde direct flinke uitdagingen op. Spoiler alert: de uitdagingen zijn inmiddels glansrijk overwonnen.  

Waarom heb je deelgenomen aan de Jouw programma van Dockwize?  

“Leonard en ik wisten dat dit, SAV Poetsbedrijf, was wat we wilden doen. We hadden ervaring in de zorg en wilden hier een eigen invulling aan geven, niet focussend op protocollen, maar kijkend naar wat mensen echt nodig hebben. Met SAV konden we dat, maar waar we tegenaan liepen, was de financiële haalbaarheid. We worstelden met een juist businessmodel. Waren we nou een poetsbedrijf of een zorginstelling? Daar wilden we tijdens de Kickstart een antwoord op vinden."  

Hoe heb je je idee gevalideerd? 

“Een probleem als dit konden we niet direct aan onze klantgroep voorleggen. Wat moet je ze vragen? We wisten het zelf ook niet. We waren SAV begonnen zonder businessplan, gewoon omdat we erin geloofden. We moesten de antwoorden dus vooral eerst in onszelf zoeken. Hoe willen we dit gaan doen?  

Waar we tijdens de Kickstart ook naar op zoek gingen, was naar een goed businessmodel. Hoe konden we met onze opzet opboksen tegen ander poetsbedrijven? Hoe konden we aanspraak maken op subsidies vanuit de zorg? Daarover gingen we met diverse partijen in gesprek. Voor de zorgsubsidies bleken we persé een stichting te moeten worden, maar een stichting kent weer veel beperkingen in ondernemerschap. Het was een lastige zoektocht.” 

Wat heeft de Jouw programma op maat je gebracht?  

“Tijdens Jouw programma hebben we de StrenghtFinder gedaan. Deze liet zien dat Leonard en ik ook zakelijk gezien een heel goed koppel vormen. Het was een verrijking om te weten dat we kunnen bereiken wat we willen bereiken, juist omdat we elkaar zo goed aanvullen. En om te weten waarin we nog hulp nodig hebben, zodat we daarvoor een deskundige konden inschakelen. 

Het duurde echter nog wel twee en half jaar voordat SAV Poetsbedrijf echt begon te lopen. Steeds meer mensen gingen uiteindelijk in ons geloven en gunden ons opdrachten op basis van de kwaliteit van ons werk. Steeds meer particulieren en bedrijven laten hun auto’s en caravans bij ons poetsen. En inmiddels krijgen we ook inkomsten vanuit de zorg, begeleidingsgeld voor deelnemers.  

Ons verdienmodel is nu rond. Doordat we nu niet sec afhankelijk zijn van de inkomsten uit het poetswerk, is niet meer erg dat onze medewerkers niet allemaal evenveel aan het poetswerk bijdragen. Sommigen hebben ook gewoon de tijd van hun leven in de werkplaats zonder veel te kunnen doen. Of in het Recylce café dat we bij TMC hebben opgezet. Hier maken we producten van restafval van de woonwinkel. Zo leuk dat we hiervoor van TMC letterlijk en figuurlijk de ruimte krijgen. 

Dankzij het groeiend aantal opdrachten voor ons bedrijf en de extra inkomsten uit de zorg, doen we het nu harstikke goed. Zo goed zelfs, dat we 19 november – precies 6 jaar na onze start – gaan verhuizen naar een groter pand aan de overkant van de straat. Van 250 m2 gaan we naar 600 m2 met extra (hoge) overheaddeuren en meer werkplekken. Hierdoor kunnen we groeien in aantal en soort opdrachten. Op onze nieuwe plek kunnen we straks bijvoorbeeld ook aan vrachtwagens werken. Van de investering heb ik nog wel een beetje een knoop in mijn maag, maar we hebben geleerd niet bang te hoeven zijn: mensen geloven in ons, net zoals we dat ook altijd in onszelf hebben gedaan.” 

•••

Wil jij ook een programma op maat waarmee jij de volgende stap kunt nemen? Check voor meer informatie: https://www.dockwize.nl/programmas/jouw-programma