De kick van Nathan Traas

Nathan Traas nam zes jaar geleden deel aan het Kickstartprogramma van Dockwize. Als fysiotherapeut had hij al een succesvol bedrijf opgericht: Fysiosoft. Hiermee biedt hij digitale systemen aan voor beweegoplossingen in de zorg. Nu wilde hij een nieuw idee lanceren. 

Waarom heb je deelgenomen aan de Jouw programma van Dockwize?  

“Bij Fytek behoorde ik zelf al tot de doelgroep: fysiotherapeuten. Ik wist dus heel goed wat mijn doelgroep nodig had. Maar nu wilde ik aan de slag met een app, Fytek Pro, die sporters en trainers waarschuwt wanneer ze extra kans op een blessure lopen. Maar zitten zij daar wel op te wachten en wat willen ze dan precies? Dat wilde ik tijdens Jouw programma onderzoeken.”

 

Hoe heb je je idee gevalideerd? 

“Ik ben op sportevenementen in gesprek gegaan met sporters en trainers van sportclubs. 84% van de sporters gaf aan interesse in een preventie-app te hebben, maar voor trainers kwam het nog iets te vroeg. Preventie was toen nog niet zo’n hot issue als nu en wat voor mij als fysiotherapeut gesneden koek was, bleek dat voor deze doelgroep nog niet te zijn. 

Daarna stuitte ik bij het tweede onderdeel van het onderzoek, de verkoop van het product bij de betalende partij, op een probleem. Zorgverzekeraars bleken niet bereid om in preventie te investeren. Als fysiotherapeut weet ik dat preventie loont en kosten kan besparen, maar als ontwikkelaar van deze app kon ik het effect ervan niet hardmaken in cijfers en dat is wel nodig om dergelijke partijen te overtuigen.” 
 

Wat heeft de Jouw programma op maat je gebracht?  

Jouw programma heeft mij als ondernemer ontzettend veel gebracht. Nu weet ik hoe je de ontwikkeling van een idee naar een business moet aanpakken. Zonder deze kennis of ervaring begin je maar gewoon en heb je geen idee welke struikelblokken je kunt tegenkomen. Dan denk je onbewust goed bezig te zijn, maar veel beter is het om bewust goed bezig te zijn.

Met Fytek Pro zijn we voor nu even gestrand op een bepaald niveau. We zetten de app wel in, bijvoorbeeld bij voetbalvereniging JOVZ. Zij gebruiken hem nu om tests af te nemen en huiswerkoefeningen mee te geven. De volgende stap wordt data verzamelen voor blessurepreventie. 

In de toekomst zie ik een verdere ontwikkeling van Fytek Pro positief tegemoet. Er komt steeds meer aandacht voor preventie en als je weet dat in Nederland 9 miljoen mensen sporten en er jaarlijks zo’n 2 miljard aan zorgkosten is vanwege blessures, dan is de markt er zeker naar. Ik vergelijk het maar met de hartslagmeter. Twintig jaar geleden vond iedereen het onzin, nu is iedereen overtuigd van het nut.”

Na de Kickstart heb je ook het Accelerator Programma gevolgd. Waarom?  

“Bij de Kickstart heb ik leren valideren en het klaarmaken van een product voor de markt. Met een ander initiatief, ons bestaande product Fylm, een platform met beweegfilms op maat voor ouderen in zorginstellingen, wilde ik een groei realiseren. Daar is het Accelerator programma perfect voor. We hebben inmiddels al mooie stappen gemaakt en zelfs de Emergo Innovatie publieksprijs gewonnen. 

Bij Jouw programma vind ik het echt een meerwaarde dat je stap voor stap naar je doel wordt begeleid, maar zeker ook dat je onderdeel wordt van een groep ondernemers waar je ervaringen mee kunt delen. Enorm waardevol. Ik kan het dan ook iedere ondernemer aanbevelen om aan zo’n programma mee te doen.”

•••
Wil jij ook een programma op maat waarmee jij de volgende stap kunt nemen? Check voor meer informatie: https://www.dockwize.nl/programmas/jouw-programma