De kick van Sjaak en Anne

Echte doeners. Dat zijn Sjaak en Anne. Hartstikke mooi, want daardoor maken ze de mooiste interieuritems van hergebruikte materialen… maar misschien niet de meest doordachte bedrijfsplannen. Jouw programma bracht daar verandering in.  

Waarom heb je deelgenomen aan de Jouw programma

Anne: “In 2018 was ik met mijn bedrijf in circulaire interieuritems gestart. Dat deed ik eerst in mijn eentje, maar in het tweede jaar ging ook mijn man Sjaak deels meewerken. Waar ‘Puur van Anne’ eerst bijzaak was en ik gewoon de opdrachten aannam die op mijn pad kwamen, werd het nu ineens van belang dat we ons gezamenlijke inkomen ermee konden gaan verdienen. 

We merkten dat we vooral goed waren in de uitvoering en hadden helemaal geen ervaring met bedrijfsplannen maken. Maar om samen te kunnen gaan groeien, moesten we daarmee wel aan de slag. Via via kwamen we bij de programma's van Dockwize uit. Deze optie heeft eerst nog even in de week gelegen. Bij ons werkt het namelijk meestal niet als mensen zeggen ‘Je moet het zo doen’. Maar uiteindelijk wisten we ook dat we hulp nodig hadden om stappen te zetten.” 

Hoe heb je je idee gevalideerd?  

“We zijn eerst via canvassen aan de slag gegaan met onze doelgroep, ons verdienmodel en het duidelijker in kaart brengen van onze diensten. Ik had daar best moeite mee. Het is zoveel makkelijker om gewoon te doen waar je goed in bent, maar dit was wel de stok achter de deur die we nodig hadden om echt samen over ons bedrijf na te denken.  

Daarna zijn we in gesprek gegaan met mensen om een beter beeld van de wensen van onze doelgroep te krijgen. Waar lopen ze tegenaan waar wij een oplossing voor kunnen bieden? Sjaak vond het heel makkelijk om die gesprekken aan te gaan. Die belde zonder gene gewoon bij vreemden aan. Ik had daar wat meer moeite mee, dus ben vooral bij bekenden navraag gaan doen. Uiteindelijk leverde het heel verhelderende inzichten op. 

Dat gold trouwens ook voor de Strengthsfindertest. Deze gaf ons inzichten in de reden waarom ik op andere manieren op dingen reageer dan Sjaak en andersom. Daardoor zijn we elkaar beter gaan begrijpen en weten we nu ook hoe we elkaar met onze talenten kunnen ondersteunen.” 

Wat heeft de Jouw programma je gebracht?  

“Het belangrijkste is dat het nu echt óns bedrijf is geworden. Jouw programma van Dockwize heeft ons geholpen om samen focus aan te brengen en keuzes te maken. Wat we nu doen, doen we bewust. Daardoor kunnen we het ook beter aan de buitenwereld uitleggen: wij maken meubels en interieurs op maat van hergebruikte en biobased materialen.  

Maar opdringen doen we ons idee of product niet. Daar hebben we ook heel bewuste keuzes in kunnen maken dankzij het programma. Je kunt ervoor kiezen om alles 100% ecologisch te doen en ‘nee’ te zeggen tegen klanten die daar niet in geïnteresseerd zijn, maar dat is niet wat we willen. Het belangrijkste is dat we via onze interieuradviezen en producten een zaadje bij anderen kunnen planten. Dat zij gaan nadenken over de mogelijkheid van hergebruik van materialen. We hoeven niet rijk te worden van ons bedrijf, als we die bewustwording bij anderen bereiken, is onze missie geslaagd. Dat voelen we allebei heel sterk.” 

Wil jij een programma op maat waarmee jij de volgende stap kunt nemen? Check voor meer informatie: https://www.dockwize.nl/programmas/jouw-programma