De kick van Yoni

Met een ondernemende vader en moeder groeide Yoni op met het idee dat ze ook ooit iets voor zichzelf zou kunnen beginnen. Wat het precies wordt, dat moet de tijd nog leren, maar de basis is gelegd! 

Waarom heb je deelgenomen aan de Jouw programma van Dockwize?  

“Ik studeerde in 2020 Watermanagement - Aquatische Eco-technologie aan de HZ en had naast mijn studie ook een ondernemersambitie. Zo wilde ik bijvoorbeeld samen met mijn zusje iets opstarten in sustainable fashion. Daarnaast heb ik een biologisch afbreekbare glitter voor op kleding ontworpen tijdens mijn scriptie aan de HZ. Het ontbrak ons alleen aan kennis en ervaring. We hadden het ondernemerschap van huis uit wel meegekregen, maar wisten nog niet hoe we de weg van idee naar bedrijf moesten vormgeven. Dat wilde ik tijdens Jouw programma graag leren.” 

Hoe heb je je idee gevalideerd?  

“Het belangrijkste wat ik tijdens Jouw programma heb geleerd en wat me altijd zal bijblijven is: marktonderzoek. Je denkt zelf een goed idee te hebben, maar hoe ontdek je of anderen dat ook een goed idee vinden? Heb je echt een oplossing voor iemands probleem en wie is die iemand precies? Daar kom je achter door zoveel mogelijk mensen vragen te stellen.

Dat vond ik nog best wel een ding in het begin. Ik startte eerst bij bekenden en stuurde ook online een survey rond in mijn netwerk, maar daarna moest ik toch ook echt wildvreemden aanspreken. Ik voelde me net zo’n ongewenste verkoper die midden in een winkelstraat staat en waar niemand op zit te wachten. Maar uiteindelijk, toen ik eenmaal in de flow zat, was het helemaal niet zo’n probleem. Mijn zusje en ik spraken mensen aan en gingen ook winkels in om met managers te praten over wat zij aan sustainable kleding deden.  

Voor mij leverde die validatie verrassende inzichten op. Zelf ben ik best een idealistisch persoon en wil ik graag dingen zelf maken om te waarderen hoeveel moeite erin gaat zitten. Daarom wilden we ons op een duurzaam do-it-yourself-product richten. Maar daar zaten mensen helemaal niet op te wachten. Die wilden gewoon iets kant-en-klaar kopen. Sustainable fashion bleek bovendien op dat moment nog lang geen hot topic. Gelukkig verandert de wereld wat dat betreft snel.” 

Wat heeft de Jouw programma op maat je gebracht?  

“De Kickstart heeft me een basis van ondernemerschap gegeven die ik kan toepassen op iedere situatie. Ik weet nu welke stappen het beginproces kent, hoe een business canvas werkt en wat het betekent om een idee op te zetten en te valideren. In de Kickstart was dat voor het idee van een sustainable fashion bedrijf voor een betaalbare prijs, maar in de toekomst kan ik het ook gebruiken voor andere bedrijfsideeën. Die heb ik al volop, waaronder de duurzame glitters.  

Ik studeer nu nog aan de Wageningen Universiteit, dus het ontbreekt me aan voldoende tijd om alleen een bedrijf op te starten, maar het gaat er binnenkort wel van komen. En als het zover is, denk ik dat ik het samen met anderen doe. Na Jouw programma dacht ik eerst ‘zo, nu heb ik alle skills, dus nu kan ik een bedrijf opzetten’, maar gaandeweg leerde ik ook dat alles zelf doen veel tijd en energie kost. Het kan juist heel waardevol zijn om samen te werken met anderen, die aanvullende skills hebben. Zo kun je allemaal doen waar je goed in bent en waar je het meeste plezier aan beleeft. Dat was mijn tweede grote leerpunt tot nu toe. Ik hoop dat er nog veel zullen volgen!” 

Wil jij ook een programma op maat waarmee jij de volgende stap kunt nemen? Check voor meer informatie: https://www.dockwize.nl/programmas/jouw-programma