Het resultaat van een vruchtbare samenwerking

Het is een broedplaats voor startups, waar onderwijs en bedrijfsleven de handen ineen slaan, innovatief ondernemerschap wordt aangejaagd en bedrijven futureproof worden gemaakt: Dockwize. Jos van Alten kan erover meepraten. Samen met compagnon Noël Lodewijkx realiseerde hij zijn droom door boekhoudkantoor van Alten & Lodewijkx (A&L). Iets dat vooral lukte door een bijzonder vruchtbare samenwerking met Dockwize.

Dockwize Zeeland Jos van Alten van Dockwize foto Dirk Jan Gjeltema

Jos van Alten van Dockwize (foto: Dirk-Jan Gjeltema)

In het derde jaar van zijn opleiding bedrijfseconomie volgde Jos van Alten de minor ‘ondernemerschap’. ,,Dockwize werkt onder andere samen met het HZ University of Applied Sciences en verzorgde die minor. In een half jaar tijd leerde ik van alles over het starten van een onderneming en wat daarbij komt kijken. Ik kreeg allerlei handvatten aangereikt waardoor ik mijn ondernemersplannen concreet kon maken. Tijdens mijn afstudeerstage leerde ik Noël kennen, we bleken dezelfde ambitie te hebben en zijn na de studie direct met A&L begonnen.”

Ask A&L

Het duo begon vanuit huis, maar toen het idee ontstond om hun traditionele boekhouding van een extra laag te voorzien middels een intelligente chat-bot, ging het hard. Van Alten trok bij Dockwize aan de bel omdat hij wist dat ze daar dol zijn op innovaties en graag helpen bij de ontwikkeling ervan. ,,Onze chatbot genaamd Ask A&L is een digitale ondersteuner in ons boekhoudpakket. Dat betekent dat het je bijvoorbeeld de voorwaarden laat zien wanneer je een auto voor het bedrijf koopt. De chatbot is ook in staat om je een online cursus aan te bieden aan de hand van een aantal korte filmpjes. Krijg je te maken met zaken waarin je niet helemaal thuis bent, dan helpen wij je er op deze manier stapsgewijs doorheen.”

,,Ik zeg niet dat we het zonder Dockwize niet hadden gered, maar het is duidelijk dat we er ontzettend veel aan te danken hebben”, vervolgt Van Alten. ,,Normaal gesproken duurt het even voordat je fulltime aan de slag kunt in de onderneming die je net bent gestart. Omdat Dockwize ons huisvesting voor A&L biedt, hebben we niet alleen een professionele werkomgeving tot onze beschikking, maar meteen ook een aantal klanten. In dit pand werkt Dockwize met zo’n veertig andere bedrijven samen die soms gebruik maken van de diensten die wij als boekhouder aanbieden. Diensten die straks nog verder gaan door de komst van Ask A&L. Precies wat Dockwize wil. Het mes snijdt dus aan twee kanten.”

Provincie Zeeland

Dockwize werkt samen met HZ University of Applied Sciences, NV Economische Impuls Zeeland en Provincie Zeeland. In een kleine tien jaar tijd is deze innovation hub (zoals de organisatie zichzelf noemt) uitgegroeid tot een belangrijke stimulator van studenten en ondernemers. ,,Je kunt onze dienstverlening onderverdelen in vijf aspecten”, legt directeur Matthijs Lugtenburg uit. ,,We bieden programma’s aan voor studenten, start-ups en innovators, zorgen voor huisvesting, organiseren netwerkevents, kennen de snelste weg naar financiering en zien onderzoek en onderwijs als een hulpmiddel bij vooruitgang. Onze kracht ligt als typische netwerkorganisatie in het verbinden van deze aspecten.”

Voldoening

Om dit te kunnen doen, werkt Dockwize onder andere nauw samen met de hierboven genoemde kennisinstellingen. In navolging op de Hogeschool in Vlissingen komen er ook samenwerkingen met het mbo en wo. ,,Alles is erop gericht meer uit studenten te halen, het ondernemerschap aan te jagen en daarmee de economie te stimuleren. En ja, dat ik mij daar als directeur mee mag bemoeien is fantastisch. Na drie tot vijf jaar stromen succesvolle start-ups weer bij ons uit en dat geeft voldoening. We helpen mensen hun dromen waar te maken.”

•••
Ook interesse in de minor waarin je jouw kennis en kunde over ondernemerschap ontwikkelt? Lees hier verder voor meer info! Of interesse in huisvesting bij Dockwize, net als Jos van Alten? Check dan hier alles over huren van kantoren en loodsunits bij Dockwize.


Tekst: Robbert Daalder 
Bron: De Ondernemer 17 december 2019