Je idee delen tijdens het programma geeft je waardevolle input

Thomas Siahaya had een bedrijfsidee. Wat dat was? Strikt geheim! “Ik was bang, dat als ik mijn idee zou delen, anderen ermee aan de haal zouden gaan.” Zijn advies nu is: “Deel en bespreek je idee met zoveel mogelijk mensen. Het geeft je zoveel waardevolle input!”

Wat is Thomas’ idee eigenlijk? “Lekkerder bij de Boer. Een online marktplaats waar consumenten realtime zien welke producten bij welke boerderijwinkels in de buurt te koop zijn en ze dan rechtstreeks bij de boer kunnen reserveren en ophalen of thuis laten bezorgen.”

Kickstart van Dockwize

Dat Thomas dit idee met ons deelt, was eerder ondenkbaar. “Maar toen kwam de Kickstart van Dockwize op mijn pad. Ik wilde er eerst niet aan beginnen. Je moet daar namelijk je idee delen met alle andere deelnemers. Toch leek het programma me zo leerzaam, dat ik de gok gewaagd heb. De meest verrassende uitkomst was dat het delen en toetsen van je idee juist de kracht van je nieuwe bedrijf kan zijn.”

Zeeland Business deel je idee lekker bij de boer

Input en contacten

Andere deelnemers dachten mee, gaven feedback en stelden Thomas voor aan hun netwerk. “Dat heeft zeer waardevolle input en contacten opgeleverd.Ook van de coaches van het programma heb ik veel geleerd, zoals het onderzoeken van de behoefte en de markt door open met je doelgroep in gesprek te gaan. Dat leverde belangrijke nieuwe inzichten en contacten op. Ik ben nu in gesprek met stakeholders over subsidies, want er is veel geld nodig om mijn plan te realiseren.”

Eyeopener

Het voorbeeld van Thomas staat niet opzich. Al ruim 800 deelnemers gingen hem voor. “En voor ieder van hen, ook ervaren ondernemers, is de Kickstart een eyeopener”,aldus programmamanager Arne Hulstein. “In het programma gaat het om jouw idee. Drie coaches, ervaren in het opbouwen en herstructureren van bedrijven, geven je de tips en tools om hiermee aan de slag te gaan en van je bedrijf een succes te maken. En blijkt tijdens de Kickstart dat er voor jouw idee geen markt is? Dan is het ook goed omdat te weten, voordat je er veel geld in investeert.”

Ook met jouw idee aan de slag?

Het nieuwe Kickstartprogramma gaat bijna weer van start: op 12 maart 2020, wekelijks op donderdag bij Dockwize. Durf jij jouw ideeën te delen, net als Thomas? En ben jij klaar om je ideën uit te werken tot een product of dienst waar markt voor is? Meld je snel nog aan voor het Kickstartprogramma!

•••

Dit artikel komt uit Zeeland Business magazine, editie september 2019