Kijkje achter de schermen bij de BioVoice Challenge Weeks

Jaap werd getipt door een andere startup om zichzelf in te schrijven voor een van de BioVoice Challenge van Cargill: Separatie met minder energie. “Ik kreeg het bericht: 'Jaap dit past perfect bij jou'. En dat is ook zo!”.

BioVoice is het business booster programma dat grotere bedrijven met innovatievraagstukken in biobased economy samenbrengt met startups en mkb-ers met innovatieve ideeën en oplossingen. Het programma biedt kansen voor nieuwe business, in antwoord op innovatievraagstukken van grote(re) bedrijven.

“Ik heb een scheidingstechniek ontwikkelt dat een aantal voordelen heeft ten opzichte van het bestaande,” legt Jaap uit. “Er is veel interesse en nu ben ik opzoek naar bedrijven die toepassingen hebben waarop ik mijn oplossing kan testen in een pilot.”

Jaap heeft een oplossing voor de uitdaging separatie van Cargill. “Mijn scheidingstechniek heeft minder last van vervuiling en het is mogelijk om kleine deeltjes (1-20 um) te fractioneren op basis van grootte.” Normaal gesproken gaat het water na verloop van tijd steeds moeilijker door het membraan door het dichtslibben van de poriën in het membraan. Jaap zijn systeem kan deeltjes scheiden met “veel grotere poriën”, waardoor het risico om te vervuilen veel kleiner is. Het systeem bespaart daardoor energie en kan mogelijk ook een betere kwaliteit product leveren.

Jaap hoopt door deelname aan BioVoice een innovatiecontract met Cargill aan te gaan. Dit biedt hem de kans zijn product te gaan testen en vermarkten. “Ik kan bij BioVoice iets leren, ik hoop op het versnellen van mijn idee naar een daadwerkelijk product en probeer mijn netwerk met grote spelers uit te bouwen. Ook streef ik ernaar om te leren hoe je van eerste contact tot een innovatiecontract komt.”