Martijn Crombeen: Echt heel waardevolle inzichten gekregen

Wat voor werk doe je?

“Ooit was het mijn missie om de hele wereld te automatiseren. Daarom begon ik vlak voor ik deelnam aan de minor mijn bedrijf, toen nog genaamd Crombeen Robotics. Ik maakte zelf een logo, printte visitekaartjes en bedrukte jasjes. Na twee robotiseringsprojecten liep ik tegen de muur. Ik had eigenlijk niets met robotica en merkte dat ik het ingenieursvak veel interessanter vond. Algauw maakte ik de switch naar Crombeen Engineering; een mechanisch ingenieursbureau, gefocust op bulk-handeling, recycling en agro.

Hiermee lever ik mechanisch ingenieurswerk. Dat omvat het ontwerpen van machines en constructies met behulp van 3D-software. Daarnaast doe ik ook voor-engineering, waarbij ik de vraag van de klant technisch, financieel en commercieel haalbaar maak en uitwerk in een concept 3D-model en informatiepakket. Tezamen kan een klant hier het project bij verschillende aanbieders neerleggen om het project te realiseren. Zo wordt een scherpe prijs en compleetheid gewaarborgd. Tot slot doe ik een stukje realisatie aan machines en constructies tot bepaalde groottes, samen met een partnerbedrijf. Dat is leuk, want we kunnen machines met een strik erom afleveren.” 

Hoe draagt je bedrijf bij aan de Zeeuwse economie?

“We zien dat de markt verandert. Het voor-engineeringstraject dat ik net beschreef, wint aan populariteit, omdat steeds meer professionals inzien dat het werkt en kosten bespaart. Inmiddels heb ik ruim 250 projecten mogen uitvoeren voor Zeeuwse bedrijven. Hoewel mijn bedrijf het (nog) niet wint van de grote spelers door lagere capaciteit - ik heb geen tien ingenieurs in huis - onderscheid ik me door mijn positionering. Ik ga intern aan de slag bij een organisatie en blijf langere tijd als partner aangesloten. Ik ben altijd beschikbaar en regel zaken snel. De ambitie om ooit een groot team te hebben, neem ik langzaam maar zeker terug, omdat ik werk met een vertrouwde, flexibele schil. Dat werkt fijn en we weten wat we aan elkaar hebben.”

Welke potentie unlockte je tijdens de minor?

“Aan de HZ University of Applied Sciences studeerde ik mechatronica, een specialisatierichting aan engineering. Tijdens mijn stage bij Feyter Group werkte ik aan twee projecten, die ik af wilden maken buitenom mijn stage. Ik schreef me in bij de KvK en meldde me aan voor de minor. De businesscoaches vonden het slim om de focus te leggen op dit nieuwe bedrijf, en niet op de verhuurservice die ik al had. Dat liep al goed. Ik begon met doelgroeponderzoek, waarbij je in gesprek gaat met potentiële klanten.

Wat ik daarvan leerde, was dat je niet te veel vast moet houden aan je eigen idee. Ik weet nog wel dat ik vaak dacht: waarom geeft niemand de antwoorden die ik horen wil? Ik dacht het allemaal wel te weten. Mijn originele idee was om een allesomvattend engineeringbureau te starten, maar klanten zijn niet op zoek naar brede oplossingen. Ze zoeken specialisten. Pas na zestien interviews gingen mijn ogen open. Ik zag in dat ik mijn idee los moest laten en moest luisteren naar wat mijn klant wilde. Dat is dan ook mijn tip voor iedereen die de minor wil volgen om te proeven of het ondernemerschap iets voor je is: hou in je achterhoofd dat je een probleem op moet lossen van de klant die je graag wil helpen. Je wordt geholpen bij het zoeken naar mogelijkheden in de markt, maar wees er scherp op dat je je niet te veel vasthoudt aan je eigen idee. Stel je open op en besef dat mensen pas betalen voor jouw idee als het hen moeite, kosten of tijd bespaart. Dat inzicht heeft mij enorm geholpen om te komen waar ik nu sta.”

Wat is je volgende stap?

“Het bedrijf zo efficiënt mogelijk inrichten. Elk uur van mijn werkweek besteed ik aan waarde toevoegen voor de klant. Alle andere taken besteed ik uit. De herpositionering en efficiëntieslag ontwikkel ik samen met mijn businesscoach Imro Wong. Ik volg nu Jouw Programma bij Dockwize, waar hij me begeleid om verder door te ontwikkelen.”

Wil jij weten hoe het is om ondernemer te zijn en je eigen bedrijf te runnen? Dan is onze minor Innovative Entrepreneurship wat voor jou! Deze minor is dé kans om je ondernemersvaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Leer van onze ervaren businesscoaches en laat je inspireren om jouw idee om te zetten in een succesvolle onderneming. Ready to unlock your potential? Ontdek de minor hier.