Minor Innovative Entrepreneurship als springplank: het succes van Asample

In een inspirerend interview deelt Giordano Tuhumury, een ambitieuze student Commerciële Economie in zijn laatste jaar aan de Hogeschool Zeeland, zijn ondernemersreis en de oprichting van het kledingmerk, Asample. Asample wil een levensstijl vertegenwoordigen waarin familiewaarden centraal staan. Met de slogan “Unique as a family” benadrukken ze het belang van vrienden en familie. De nieuwe wintercollectie is net gelanceerd.

Minor Innovative Entrepreneurship

Giordano's ondernemerspad begon bij de Minor Innovative Entrepreneurship, een samenwerking tussen HZ en Dockwize. In februari 2023 startte hij met deze minor. Met zijn beste vriend Dylan hadden ze altijd al een gezamenlijke droom om samen een kledingmerk te starten. Vanuit de minor kreeg Giordano waardevolle inzichten die hij vervolgens weer deelde met zijn compagnon.

Hij beschrijft de minor als zijn "opstapje om te beginnen", een kans om hun ambitie om te zetten in actie. Ondanks dat zijn compagnon niet deelnam aan de minor, wist Giordano zijn visie voor Asample tijdens de minor tot leven te wekken.

De minor kenmerkte zich door wekelijkse fysieke sessies en een aanzienlijke mate van vrijheid, wat Giordano leerde om zelfstandig en verantwoordelijk te handelen. Aan het einde van de minor was Asample klaar om gelanceerd te worden, met zowel een voltooide website als de eerste kledingcollectie.

Interessant is dat Giordano's ervaring in de minor verder ging dan alleen het ontwikkelen van Asample. Ook als persoon is hij gegroeid en heeft hij veel geleerd. Hij spreekt over de waardevolle connecties die hij opdeed in de klas, de interacties met medestudenten en een bekende in de kledingindustrie, wat bijdroeg aan zijn leerproces en ideeënvorming.

Goede coaching en begeleiding

Een cruciaal onderdeel van zijn ervaring was de begeleiding van coach Arne, die essentieel bleek in het navigeren door diverse ondernemersdilemma's. Deze begeleiding hielp Giordano om kritische bedrijfsbeslissingen te nemen en zijn ondernemersvaardigheden te verfijnen.

Kijkend naar de toekomst, heeft Giordano ambitieuze plannen. Hij staat op het punt om af te studeren binnen Asample. Een uniek traject dat mogelijk gemaakt wordt door een samenwerking tussen HZ en Dockwize. Hoewel zijn verdere toekomstvisie nog in ontwikkeling is, is hij vastberaden om samen met Dylan Asample verder te laten groeien en te bloeien.

Giordano sluit het interview af met een krachtige boodschap: "Als je een idee in je hoofd hebt, dan moet je niet twijfelen maar het gewoon proberen!" Deze woorden weerspiegelen niet alleen zijn eigen reis, maar kan ook de motivatie zijn voor andere ondernemers.

Zoek jij nog een minor?

De Minor Innovative Intrapreunership van Dockwize x HZ is er voor ondernemende studenten die van hun creatieve en innovatieve ideeën werk willen maken. Voor semester 2 kan je je nog inschrijven tot 1 december. De minor loopt van: 5 februari 2024 tot 5 juli 2024. 

Foto's: Martijn Fincke