Globale maritieme innovatie door Sebastian’s Sealution

“Tijdens mijn studie maritieme wetenschappen aan de HZ University of Applied Sciences, liep ik stage aan boord. Op schepen worden ruimtes van elkaar gescheiden met dikke, stalen muren, waar geen signalen doorheen komen. Verbinding heb je er dus niet. Bemanningsleden moeten daardoor veel handmatig werk doen, wat zorgt voor niet accurate data, inefficiëntie en onnodige risico’s. Zo maakte ik het tijdens de stage mee dat iemand in het ruim viel en zijn been brak. Niemand wist waar hij was en we kregen geen contact met hem. Het duurde uren voor hij gevonden werd. Ik dacht: dat moet toch anders kunnen? En zo kreeg ik het idee voor een oplossing.”

Idee ontwikkelen tijdens de minor

“Tijdens mijn opleiding lag het voor de hand een minor te doen in de sector water. Ik ontdekte de minor Innovative Entrepreneurship en zag het als dé kans om mijn idee tot leven te brengen. Ik bedacht een opzetstuk op een rookmelder, Sealutions Gateway. Die rookdetectoren hangen al standaard in elke ruimte. Samen met twee jeugdvrienden zochten we investeerders en deden we mee aan accelerators, maar kwamen er al snel achter dat het verhogen van veiligheid geen prioriteit had. Toch losten we het grote probleem rond connectiviteit op. We verlegden onze focus daarop. Het idee, wat ondertussen gepatenteerd is, is vrij simpel: de kabels die aangesloten zijn op de rookmelder, gebruiken we om signalen mee te versturen. We draaien de melder los, klikken ons systeem erop, en draaien de melder er terug op vast. Binnen tien seconden hebben we de ruimte geconnecteerd. Met ons systeem is brandstofbesparing makkelijker. Ook voorspellen we wanneer een onderdeel gerepareerd moet worden, nog voor het stuk gaat. Dat bespaart veel kosten. Het veiligheidsaspect blijft belangrijk. Daarom blijft wearable voor de bemanning waar ik het eerder over had, als ook het aanbieden van voortijdige branddetectiesystemen voor elektrische wagens. Het armbandje detecteert een val automatisch zodat er bij een ongeval automatisch een alarm op de brug gegeven wordt met de locatie van het bemanningslid. Hierdoor kan er altijd snel ingegrepen worden.”

Timing is alles

“De reactie van de markt was overweldigend. Ook kregen we vaak de vraag waarom dit er nog niet was. Innovatie in de maritieme sector bleef lang uit, omdat er niet veel mensen zomaar op schepen komen. Net na de coronaperiode kwam daar verandering in en schoten de fondsen en accelerators voor de maritieme industrie als paddenstoelen in de lucht. We zijn op precies het goede moment gestart, anders hadden we de boot gemist - letterlijk.”

De volgende stap: de launch

“We hebben ruim anderhalf miljoen euro opgehaald met investeringen, wat volledig werd besteed aan de ontwikkeling van het product. De eerste certificering is rond en de eerste klanten staan klaar. Dit is het jaar waarin we het product echt gaan uitrollen. Zeker in Azië is de interesse hoog, we zijn heel actief in Singapore. Dit is dus een heel spannend jaar, want nu wordt het idee realiteit.”

Presenteren kan je leren

“Als er is iets is dat ik leerde, was het pitchen. Dat heeft enorm z’n vruchten afgeworpen. Ik kan niet zeggen hoe vaak ik al gepresenteerd heb. Vorig jaar wonnen we de Belgische Ondernemerswedstrijd en mochten we als Vlaamse vertegenwoordiger pitchen in Saudi-Arabië. De basis hiervoor is voor mij tijdens de minor gelegd.”

Een waardevolle minor om je ondernemerskant te ontdekken

“De begeleiders zijn geen doorsnee docenten, maar weten zelf hoe het is om te ondernemen. Als je de minor binnenkomt zonder idee, is dat geen probleem, omdat zij je conceptueel leren denken. Je duikt algauw het diepe in, krijgt een hoop kennis, maar voert ook één-op-één-gesprekken met je coach, die goed meedenkt. Halverwege de minor kun je ervoor kiezen om bij een ander bedrijf intrapreneur te worden, of je eigen idee door te ontwikkelen als entrepreneur. Dat geeft je veel vrijheid. De minor is een fantastische kans om je ideeën te testen en erachter te komen of het ondernemerschap wat voor je is. Nu ik zo terugkijk op mijn ontwikkeling, zie ik dat de keuzes die ik tijdens de minor maakte, ervoor zorgen dat we hier nu staan. Zonder die basis was het niet gelukt.”

Wil jij weten hoe het is om ondernemer te zijn en je eigen bedrijf te runnen? Dan is onze minor Innovative Entrepreneurship wat voor jou! Deze minor is dé kans om je ondernemersvaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Leer van onze ervaren businesscoaches en laat je inspireren om jouw idee om te zetten in een succesvolle onderneming. Ready to unlock your potential? Ontdek de minor hier.