Hij wist het altijd al: ik word ondernemer

Niet meer te stoppen! 

Martijn Crombeen wist altijd al: ik word ondernemer. Zijn drijfveer? Doen wat hij écht leuk vindt. Via HZ en Dockwize volgde hij de minor Innovative Entrepreneurship. Het resultaat: Martijn is niet meer te stoppen!


Het originele plan van Martijn was om na zijn studie eerst wat ervaring op te doen en daarna zijn eigen bedrijf op te starten. Het liep iets anders. “Na mijn stage vroeg het stagebedrijf en het bedrijf waar ik via hen voor gewerkt had, of ik nog meer voor ze kon doen. Zo maakte ik, met meteen twee klanten in the pocket, een heel veilige start als ondernemer.”

Crombeen Robotics

Hoewel Martijn geen groentje was in het ondernemerschap, hij heeft al jaren een eigen bedrijfje in licht- en geluidstechniek, wilde hij graag nog wat bijleren op dit vlak. “Via het HZ en Dockwize kon ik de minor Innovative Entrepreneurship volgen. Daar ging ik aan de slag om mijn bedrijf, Crombeen Robotics, verder uit te werken.”

 

Martijn Crombeen Robotics minor Dockwize Vlissingen Zeeland 2

In tegendeel…

“Een onderdeel van de minor was dat je informatie moest vergaren door zoveel mogelijk interviews te houden met interessante bedrijven, hoe zij werken en wat hun behoefte is aan hetgeen ik te bieden heb. Ik wist al precies wat ik met Crombeen Robotics wilde gaan doen, dus het leek me niet zo heel relevant. Maar het tegendeel is bewezen. Waar ik een totaalplaatje wilde leveren, hadden de bedrijven juist behoefte aan specialisme.”

Focus

“Ik focus nu op wat ik het leukst vind, het mechanisch ontwikkelwerk. Programmering besteed ik uit. En binnen mijn bedrijf wil ik die focus nog verder doortrekken. Het leukste van het mechanisch ontwikkelwerk vind ik de acquisitie en het creatieve werk van het concept design. Voor de verdere detaillering en uitwerking naar een werkpakket wil ik een medewerker aannemen.”

Drukke agenda

Toe maar, al meteen een medewerker! “Voor komend jaar staan er nu al veel opdrachten op de agenda. Eén van de bedrijven die ik interviewde, is inmiddels een van mijn grootste klanten geworden. Ze willen juist een jonge gast als ik, omdat de meer ervaren engineers vaak met dezelfde oplossingen komen en ik nog een frisse blik heb. Dat aspect wil ik zo lang mogelijk in mijn bedrijf vasthouden door steeds jonge ambitieuze medewerkers aan te nemen.”

Inzicht

Je merkt, deze jonge ondernemer weet al heel goed waar hij heen wil. “Dat komt ook deels door de minor. Je krijgt inzicht in je bedrijf en je focus. Op de korte én langere termijn. En je krijgt praktische begeleiding in het opzetten van je bedrijf, het verdienmodel, het regelen van de promotie, verzekeringen en juridische stukken zoals algemene voorwaarden. Dat is ook belangrijk.”

Martijns advies

Voor iedere student die dezelfde weg als Martijn wil bewandelen, heeft hij één helder advies: “Doe het omdat je het leuk vindt. Veel jonge gasten willen ondernemen om rijk te worden. Dat kan, maar je moet er de eerste jaren ontzettend veel energie in stoppen, weken van 90 uur draaien zonder dat het zich allemaal uitbetaalt. Zonder passie hou je dat niet vol.”

Als student ook ondernemen tijdens je studie? 

Wil jij net als Martijn, al tijdens je studie, een bedrijf opstarten of je onderneming verder uitwerken? Check dan de info over de minor Minor Innovative Entrepreneurship.

Naar de Minor Innovative Entrepreneurship